Sisältöön
tampereen yliopisto: task:
Julkisrahoitteiset palvelut sekä julkisen ja yksityisen sektorin
      rajapinta (TASK)Tampereen yliopistoJulkisrahoitteiset palvelut sekä julkisen ja yksityisen sektorin
      rajapinta (TASK)

Lippulaivakirja ilmestynyt Tamperen University Pressin julkaisemana

Julkisen ja yksityisen rajalla. Julkisen palvelun muutos. Toimittaneet: Anneli Anttonen, Arto Haveri, Juhani Lehto Ja Hannele Palukka

Viime vuosituhannen loppupuolella alkanut palvelutoiminnan muutos muokkaa uusiksi julkisen sektorin tuottamia, rahoittamia tai erityissäädöksin ohjaamia palveluja. Muutoksen suuri aalto vaikuttaa sekä palvelujen käyttäjien asemaan että palvelujen tuottamisen ja rahoittamisen tapoihin. Esimerkiksi terveydenhuollon potilaista ja sosiaalihuollon asiakkaista yritetään tehdä kuluttajia ja kumppaneita.  Yritysten, järjestöjen ja omaisten tuottamien palvelujen halutaan lisääntyvän. Yhtäällä muodostetaan entistä suurempia ja myös kansainvälisiä julkisia, yksityisiä ja julkisyksityisiä palvelutuotanto-organisaatioita ja -ketjuja. Toisaalta syntyy uudenlaisia mikroyrityksiä, esimerkiksi sosiaaliseen yrittäjyyteen perustuvia palvelukonsepteja, kapeaan erityistehtävään keskittyviä organisaatioita ja eri organisaatioiden toimintoja yhteen sovittavia välittäjäorganisaatioita. Palvelujen rahoituskaan ei ole entisenlainen. Julkisen rahoittajan rinnalle haetaan uudenlaisia yksityisiä rahoittajia ja rahoitusmekanismeja, kuten palveluseteleitä ja vakuutuksia ja palvelujen käyttäjien aikaisempaa runsaampaa omarahoitusta. Muutokset heijastuvat myös esimerkiksi palvelualan ammatteihin, tavoitteisiin, etiikkaan ja koulutukseen.

Kirjassa Tampereen yliopiston eri tieteenaloja edustavat tutkijat käsittelevät julkisen sektorin tuottamien, rahoittamien ja erityissäädöksin ohjaamien palvelujen muutosta niin palvelujen käyttämisen kuin hallinnan, johtamisen ja ohjaamisenkin näkökulmasta. Kirja soveltuu oppikirjaksi korkeakouluopiskelijoille ja palvelutoiminnan johtamisesta, kehittämisestä ja tuottamisesta vastuussa oleville sekä yhteiskunnallisesta keskustelusta kiinnostuneille kansalaisille.

Sisällys:

Juhani Lehto, Anneli Anttonen, Arto Haveri & Hannele Palukka: Julkisen palvelutuotannon muutos tutkimuksen kohteena

I Kansalaisen muuttunut asema palvelujen käyttäjänä

Anneli Anttonen, Liisa Häikiö & Heli Valokivi: Vastuu, valinta ja osallistuminen sosiaalipalveluissa:   vanhushoivapolitiikan muutos ja arkinen hoivavastuu

Suvi Raitakari, Kirsi Juhila, Kirsi Günther, Anna Kulmala & Sirpa Saario: Asiakaslähtöisyydet asiakas-ammattilaisvuorovaikutuksessa: kuluttajuus, kumppanuus ja huolenpito mielenterveyskuntoutuksessa

Raija Huhtanen: Kunnan sosiaali- ja terveyspalveluiden yksityistäminen: oikeudellinen näkökulma

II Talous palvelujen ohjaajana

Jukka Pirttilä & Matti Tuomala: Julkisrahoitteiset palvelut osana uudelleenjako- ja hyvinvointijärjestelmää: pohjoismainen malli

Jarmo Vakkuri, Riikka Kivimäki, Pietu Mänttär & Anna Kork: Tuottavuusongelma julkisrahoitteisissa palveluissa – mitä tiedetään, mitä tehdään ja mitä vaikutuksia tekemisellä on?

Lasse Mitronen & Timo Rintamäki: Arvopohjainen toimintalogiikka julkisen sektorin palvelujen ohjausjärjestelmissä

III Julkisen ja yksityisen rajapinnan moninaisuus

Jan-Erik Johanson, Ville-Pekka Sorsa & Lasse Oulasvirta: Työeläkejärjestelmä julkisyksityisenä kumppanuutena. Vakiopaineita ja jatkuvuuden haasteita

Oili-Helena Ylijoki & Marja Vehviläinen: Tieteen välittäjäpalvelut julkisen ja yksityisen rajalla

Pirkko Nykänen & Pekka Ruotsalainen: Kansalaisen luotettava eTerveyspalveluympäristö

IV Näkökulmia julkisten palvelujen kehittämiseen

Arto Haveri & Jenni Airaksinen: Uudelleenskaalaus kunta- ja palvelurakenteissa

Eeva Hujala, Johanna Heikka & Elina Fonsén: Tutkimuksellinen kehittämistoiminta johtamisen työkaluna

Marja Kaunonen & Päivi Åstedt Kurki: Urbaani vanhemmuus projekti - vauvaperheiden tukeminen verkkointervention avulla

Juhani Lehto: Mitä perusterveydenhuolto potee?

Julkisrahoitteiset palvelut sekä julkisen ja yksityisen sektorin rajapinta (TASK) - Tampereen yliopisto
Ylläpito: hannele.palukka@uta.fi
Muutettu: 14.10.2012 13.04 Muokkaa