Sisältöön
tampereen yliopisto: promootio 2014:
Promootio 2014Tampereen yliopistoPromootio 2014

Miekka ja hattu

TohtorinmiekkaTohtorinmiekka symboloi totuutta eli se on hengen ase tutkijan päättelemän totuuden, oikean ja hyvän, puolustamiseksi. Tohtorinmiekka otettiin Suomessa käyttöön Helsingin yliopiston (silloisen Aleksanterin yliopiston) 200-vuotisjuhlassa vuonna 1840. Tohtorinmiekkana käytetään itsenäisen Suomen virallisesti vahvistettua siviilimiekkaa ja sen on suunnitellut taiteilija Akseli Gallen-Kallela. Kullakin yliopistolla on oma tunnuksensa, joka kiinnitetään miekkaan. Miekkaan kaiverretaan tohtorin nimi ja promootion päivämäärä.

Tohtorinhattu on vapauden merkki ja samalla merkki siitä, että sen kantaja on saavuttanut kansalaisoikeuden tieteen tasavallassa. Hatun muoto on pyöreä, sillä sen kantajan tulee antaa selkeät ja luonnolliset vastaukset hänelle tehtyihin kysymyksiin eikä hän saa saivarrella.

Promovendi hankkii itse tohtorinhattunsa. Tohtorinhattu ja lyyra määräytyvät yliopiston ja oppiarvon (minkä tieteen tohtori) mukaan. Tilatessasi hattua ja lyyraa ilmoita hatun valmistajalle oppiarvosi ja yliopisto.

Tampereen yliopistosta valmistuneet filosofian, kasvatustieteen, psykologian ja yhteiskuntatieteiden tohtorit käyttävät mustaa tohtorinhattua ja mm. edellä mainituilla tieteenaloilla käytettävää lyyraa (ohje).

Promovendi voi myös lainata miekan ja hatun promootiota varten tuttaviltaan tai sukulaisiltaan.

Tohtorimiekan kanto-ohje. (pdf)

Tohtorinhatun hinta vaihtelee liikkeittäin 600 eurosta 800 euroon. Esimerkkejä tohtorinhattuja valmistavista yrityksistä:

E.R. Wahlman Pään mittoja tohtorinhattua varten  voidaan ottaa Helsingin lisäksi myös Tampereella sopimuksen mukaan: puh. 040-7406866/Anne Tanskanen (Huom! ainoastaan tilattaessa tohtorinhattu E.R. Wahlmanin liikkeestä)

Ateljee Lyolène

Hattuateljee Memmu Lankila

HARVEST EB Pään mittoja tohtorihattua varten voidaan ottaa mittauspalvelupisteissä Helsingissä, Turussa, Tampereella,  Jyväskylässä, Vaasassa tai Oulussa,  jossa yhteistyöliikkeet palvelevat läpi vuoden.

Ab Melanders Hattfabrik Oy Yritys suorittaa mittauksia koko valtakunnassa.

Lea Jokinen, modistimestari, Tampere, puh. 03-2613646

 

Esimerkkejä miekkoja valmistavista yrityksistä. Halutessaan promovendi voi osallistua miekan keskitettyyn tilaukseen (Pirkan kello, Tampere, keskitetyn tilauksen miekantilauslomake (pdf)), jonka hoitavat promootion järjestäjät. Myös miekkojen hinta vaihtelee liikkeittäin. Pirkan kellosta keskitetysti hankitun miekan hinta on 345 euroa.

Sporrong Oy

E.R. Wahlman 

A. Tillander

Mondain

Pirkan Kello 
Kalevantie 4, 33014 Tampereen yliopisto
puh. (03) 355 111
Ylläpito: webmaster@uta.fi
Muutettu: 11.2.2014 12.02 Muokkaa

Tampereen yliopisto

Tampereen yliopisto
03 355 111
kirjaamo@uta.fi


KARVI-auditoitu HR Excellence in Research

YLIOPISTO
Tutkimus
Opiskelijaksi
Ajankohtaista
Yhteistyö ja palvelut
Yliopisto

AJANKOHTAISTA
Aikalainen
Avoimet työpaikat
Rehtoriblogi
Tampere3

PALVELUT
Aktuaarinkanslia
Avoin yliopisto
Hallinto
Kansainvälisen koulutuksen keskus
Kielikeskus
Kielipalvelut
Kirjaamo
Kirjasto
Liikuntapalvelut
Viestintä
Tietohallinto
Tutkimuspalvelut
Täydennyskoulutus
Tietoarkisto
» lisää palveluita

OPISKELU
Opetusohjelma
Opinto-oppaat
Opiskelijan työpöytä

SÄHKÖISET PALVELUT
Andor-hakupalvelu
Uusi lainasi
Intra
Moodle (learning2)
NettiOpsu / NettiRekka
NettiKatti
Sähköinen tenttipalvelu
TamPub
Office 365 webmail
Utaposti webmail
Wentti