Sisältöön
tampereen yliopisto: sis/luo-coms: opiskelu: tutkinto-ohjelmat: informaatiotutkimuksen ja interaktiivisen median tutkinto-ohjelma:
Viestintätieteiden ja luonnontieteiden tiedekunnatTampereen yliopistoViestintätieteiden ja luonnontieteiden tiedekunnat
Informaatiotutkimuksen ja interaktiivisen median tutkinto-ohjelma

Opinnot ja työelämä

Informaatiotutkimus ja interaktiivinen media antaa laaja-alaiset valmiudet työskennellä monenlaisissa informaationvälityksen asiantuntijatehtävissä. Opiskelijat saavat kirjastonhoitajan ja informaatikon kelpoisuuden (suositellaan kirjastotoimen opintopolkua), ja useat sijoittuvatkin erityyppisiin kirjastoihin. Osa valmistuneista työskentelee yritysten ja eri organisaatioiden tietopalvelu- ja tietohallintotehtävissä sekä arkistoissa. Sähköinen asiakirjahallinto ja tietoverkkokoulutus ovat avanneet uusia työmahdollisuuksia. Interaktiivisen median opintoihin suuntautuneet voivat työskennellä mm. verkkomedian tai pelien suunnittelutehtävissä. Sivuainevalinnat ja erikoistuminen johonkin informaatiotutkimuksen ja interaktiivisen median osa-alueeseen vaikuttavat myös työmahdollisuuksiin.

Työelämässä vaadittavia taitoja:

 • Pedagoginen osaaminen ja koulutustaidot. Informaatioalan työtehtävät sisältävät yhä enenevässä määrin koulutustehtäviä, niin kirjasto- kuin arkistoalallakin.
 • Sosiaaliset taidot ja vuorovaikutustaidot ovat tärkeitä alalla kuin alalla, myös informaatioalan ammateissa. Erityisesti kirjastoalalla asiakaspalvelutaidon merkitystä ei voi korostaa liikaa.
 • Markkinointi- ja viestintätaidot. Informaatioalan työtehtävät sisältävät nykyään myös paljon organisaation palvelujen kehittämistä ja niiden markkinointia, joten myös markkinoinnin ja viestinnän opinnoista on hyötyä työelämässä.
 • Esimies- ja johtamisvalmiudet. Harvalla työntekijällä näitä on, joten niiden avulla voit erottua joukosta. Johtamis- ja esimiestehtävistä kiinnostuneille suositellaan hallintotieteen opintoja.
 • IT-taidot. Tietojärjestelmien hallinnasta on hyötyä työelämään siirryttäessä (ohjelmointitaidosta puhumattakaan). Tietojenkäsittely on erittäin hyvä sivuaine informaatiotutkimuksen ja interaktiivisen median opiskelijoille. Sosiaalisen median osaaminen on korostunut viime vuosina niin kirjastoissa kuin arkistoissakin.
 • Kielitaito ja kansainvälisyys. Kielitaitoa voit kartuttaa lähtemällä opiskelijavaihtoon. Työnantajat lähes poikkeuksetta arvostavat, jos työnhakija on ollut opiskelijavaihdossa. Tämä kertoo aktiivisuudesta ja ennakkoluulottomasta asenteesta. Lisätietoa opiskelijavaihdosta löydät täältä. Kansainvälisyyttä voit harjoittaa osallistumalla myös alan kansainväliseen Bobcatsss-konferenssiin yhdessä opiskelukavereidesi kanssa.

Vinkkejä:

 • Opiskeluaikana kannattaa osallistua ainejärjestötoimintaan ja muihin yhteisiin rientoihin. Sen lisäksi, että saat uusia ystäviä, harjoittelet kommunikointi- ja tiimityöskentelytaitoja. Lisäksi verkostoidut. Muista, että opiskelukaverisi ovat mahdollisia tulevia kollegoitasi! Ainejärjestö UDK:lla on paljon yhteistyötä oppiaineen henkilökunnan kanssa.
 • Seuraa alan lehtiä ja blogeja. Näin saat käsityksen, mitä ajankohtaista työrintamalla on meneillään, ja myös käsityksesi siitä, millaisiin tehtäviin itse haluat, vahvistuu. Informaatiotutkimuksen ja interaktiivisen median oppiaineen kirjastoon tulevat mm. kotimaiset ammattilehdet Informaatiotutkimus, Faili, Tietoasiantuntija, Kirjastolehti ja Signum.
 • Liity ammattijärjestöön jo opiskeluaikana. Ammattijärjestön jäsenyys on usein päätoimiselle opiskelijalle ilmainen, maksat jäsenmaksua vain työssäoloajalta – samalla kerrytät työttömyyskassan työssäoloehtoa jo opiskeluaikana ja varmistat itsellesi ansiosidonnaisen työttömyysturvan. Ammattijärjestön jäsenenä saat ammattijärjestön lakimies- ja neuvontapalvelut mm. harjoitteluun, työsopimusasioihin, palkkatoiveisiin ja työntekijän edunvalvontaan liittyen. Lisäksi ammattijärjestöt järjestävät opiskelijajäsenilleen erilaisia tilaisuuksia. Ammattijärjestön kautta pääset tutustumaan helposti esim. muiden yliopistojen opiskelijoihin! Informaatioalan ammattijärjestöjä ovat mm. Kuntien asiantuntijat Kumula ry, Informaatioalan akateemiset ry sekä Arkistoalan ammattiyhdistys ry.

Hyödyllisiä linkkejä:

 • Tampereen yliopiston ura- ja rekrytointipalvelujen työnhakuopas.
 • Tampereen yliopiston ura- ja rekrytointipalvelujen koulutuskalenteri. Ura- ja rekrytointipalvelut järjestää opiskelijoille ja vastavalmistuneille suunnattuja koulutuksia työnhakuun liittyen.
 • Tampereen yliopiston ura- ja rekrytointipalvelujen verkkosivut.

 Rovio

Informaatiotutkimuksen ja interaktiivisen median työelämäpäivä 24.4.2012 / Atte Kotiranta, Head of Studio / Rovio Tampere

 
Ylläpito: iti-studies@uta.fi
Muutettu: 26.6.2015 9.30 Muokkaa

Tampereen yliopisto

Tampereen yliopisto
03 355 111
kirjaamo@uta.fi


KARVI-auditoitu HR Excellence in Research

YLIOPISTO
Tutkimus
Opiskelijaksi
Opiskelu
Ajankohtaista
Yhteistyö ja palvelut
Yliopisto

AJANKOHTAISTA
Aikalainen
Avoimet työpaikat
Rehtoriblogi
Tampere3

PALVELUT
Aktuaarinkanslia
Avoin yliopisto
Hallinto
Kansainvälisen koulutuksen keskus
Kielikeskus
Kielipalvelut
Kirjaamo
Kirjasto
Liikuntapalvelut
Viestintä
Tietohallinto
Tutkimuspalvelut
Täydennyskoulutus
Tietoarkisto
» lisää palveluita

OPISKELU
Opetusohjelma
Opinto-oppaat
Opiskelijan työpöytä

SÄHKÖISET PALVELUT
Andor-hakupalvelu
Andor - uusi lainasi
Intra
Moodle (learning2)
NettiOpsu / NettiRekka
NettiKatti
Sähköinen tenttipalvelu
TamPub
Office 365 webmail
Utaposti webmail
Wentti