Sisältöön
tampereen yliopisto: sis/luo-coms: täydennyskoulutus: koulutustarjonta:
Viestintätieteiden ja luonnontieteiden tiedekunnatTampereen yliopistoViestintätieteiden ja luonnontieteiden tiedekunnat
Koulutustarjonta

Koulutuksia lisätyn todellisuuden hyödyntämisestä

Lisätty todellisuus (Augmented Reality, AR) on teknologia, joka yhdistää tietokoneen luomaa näkymää fyysisen maailman näkymään esimerkiksi mobiililaitteen avulla. Lisätty todellisuus tekee vahvasti tuloaan älypuhelinten ja tablet-laitteiden myötä arkiympäristöömme. Se avaa kiinnostavia mahdollisuuksia useiden eri alojen toimijoille.

Hyödynnettäessä lisättyä todellisuutta oppimisen tukena voidaan abstrakteja ja silmälle näkymättömiä asioita havainnollistaa uudella tavalla – esimerkiksi sähkövirran kulku tai alkuaineiden radioaktiivisuus voidaan tehdä "näkyväksi". Opiskelua voi siirtää autenttisiin ympäristöihin ja tukea tarjoamalla mobiililaitteiden avulla lisätietoa erilaisista ympäristön kohteista. Erilaisia laitteita korjaamaan opetteleville mekaanikko-opiskelijoille voidaan näyttää vihjeitä seuraavasta työvaiheesta ja siihen liittyvästä työvälineestä, kunnes opiskelija itse oppii oikean työsuorituksen. Kirjastot voivat tarjota lisätietoa hyllyssä olevista kirjoista ilman, että hyllyjä tutkivan asiakkaan tarvitsee edes ottaa kiinnostavaa kirjaa hyllystä tutkiakseen sitä. Kirjastokirjojen hyllyttämisen helpottamiseksi on jo kehitetty oma työkalu, joka tunnistaa kirjojen oikeat paikat hyllyssä. Lisäksi nykykirjojen kuviin voi olla kätkettynä lisätyn todellisuuden sovellusten avulla esiin tulevaa lisätietoa. Maailman museoissa on toteutettu lisätyn todellisuuden sovelluksia, joiden avulla on mahdollista tutustua kaupunkien historiallisiin nähtävyyksiin aidossa ympäristössä ja nähdä nykyisten rakennusten päälle augmentoitua kuvaa siitä, miltä katukuva on näyttänyt aikaisemmin. Lisätyn todellisuuden avulla museoiden ja tiedekeskusten näyttelyesineistä voidaan tarjota lisätietoa kiinnostavalla tavalla ja havainnollistaa vaikkapa erilaisten esillä olevien laitteiden ja ilmiöiden toimintaperiaatteita. Markkinointi- ja matkailualalla on myös paljon erilaisia hyödyntämismahdollisuuksia lisätylle todellisuudelle. Kaupan hyllystä löytyvistä tuotteista on mahdollista tarjota lisätietoa käyttäjälle ja esitellä pakkausten sisältä löytyviä tuotteita vaikka 3D-mallin avulla. Aurinkolaseja, koruja ja kelloja voi sovittaa virtuaalisesti kotisohvalta käsin. Matkakohteessa kierrellessään turisti voi saada tietoa nähtävyyksistä ja erilaisista palveluista lisätyn todellisuuden sovellusten kautta.

Tampereen yliopistossa on paneuduttu lisätyn todellisuuden opetuskäytön mahdollisuuksiin mm. ESR-rahoitteisessa Avoimuudesta voimaa oppimisverkostoihin (AVO2) -hankkeessa vuosina 2012-2014. Jalkauttaaksemme tutkimustietoa toteutamme koulutuksia lisätystä todellisuudesta ja sen hyödyntämismahdollisuuksista. Tarjoamme tilauskoulutuksia räätälöidysti useille eri kohderyhmille: opetus-, koulutus- ja ohjaustyötä tekeville, kirjastojen ja museoalan työntekijöille sekä matkailu- ja markkinointitehtävissä toimiville. Koulutuksen kesto voi vaihdella muutaman tunnin tietoiskutyyppisestä koulutuksesta aina parin päivän mittaiseen työpajatyyppiseen koulutukseen, jossa osallistujat pääsevät itse kokeilemaan lisätyn todellisuuden helppokäyttöisten sovellusten toteuttamista. Koulutuksia on myös mahdollista toteuttaa monimuoto-opetuksena ja järjestää esimerkiksi osa koulutuksesta etäyhteyden avulla. Eri organisaatioiden työntekijöistä koostuva minimissään 5 hengen porukka voi myös tilata yhteisen koulutuksen siten, että kutakin osallistujaa laskutetaan erikseen.

Tietoiskutyyppiset, lyhyet koulutukset antavat lisätystä todellisuudesta kiinnostuneille perustiedot aiheesta, ja demojen kautta osallistujat pääsevät itse kokeilemaan sovelluksia. Käytäntöpainotteisissa, workshop-tyyppisissä koulutuksissa kokeillaan lisäksi yksinkertaisten lisätyn todellisuuden sovellusten toteuttamista käytännössä. Kyseiset koulutukset soveltuvat henkilöille, joilla on tietokoneen ja mobiililaitteiden peruskäyttötaidot - ne eivät edellytä esitietoja mistään erityisistä sovelluksista eivätkä ohjelmointitaitoa. Koulutukset järjestetään tietokoneluokassa, ja osallistujien kokeilukäyttöä ja sovellusten testausta varten on saatavilla kouluttajan puolesta myös muutama Android- ja iOS-käyttöjärjestelmällä varustettu mobiililaite. Oman datayhteyksillä varustetun mobiililaitteen (Android tai iOS) voi myös ottaa halutessaan mukaan - tarkemmat spesifikaatiot tuetuille laitteille koulutuksessa kokeiltavien sovellusten osalta löytyvät seuraavilta sivuilta:

Huomaa, että koulutuskohtaisesti voi olla vaihtelua käytettävien tuotantovälineiden osalta, luonnollisesti myös tilaajan toiveet vaikuttavat välinevalintoihin.

Tiedustelut ja tarjouspyynnöt:

Joanna Kalalahti, etunimi.sukunimi@uta.fi, puh. +358 50 574 9710

Yrjö Lappalainen, etunimi.sukunimi@uta.fi, puh. +358 50 318 6777

 
Ylläpito: webmaster@uta.fi
Muutettu: 19.2.2014 18.58 Muokkaa

Tampereen yliopisto

Tampereen yliopisto
03 355 111
kirjaamo@uta.fi


KARVI-auditoitu HR Excellence in Research

YLIOPISTO
Tutkimus
Opiskelijaksi
Ajankohtaista
Yhteistyö ja palvelut
Yliopisto

AJANKOHTAISTA
Aikalainen
Avoimet työpaikat
Rehtoriblogi
Tampere3

PALVELUT
Aktuaarinkanslia
Avoin yliopisto
Hallinto
Kansainvälisen koulutuksen keskus
Kielikeskus
Kielipalvelut
Kirjaamo
Kirjasto
Liikuntapalvelut
Viestintä
Tietohallinto
Tutkimuspalvelut
Täydennyskoulutus
Tietoarkisto
» lisää palveluita

OPISKELU
Opetusohjelma
Opinto-oppaat
Opiskelijan työpöytä

SÄHKÖISET PALVELUT
Andor-hakupalvelu
Uusi lainasi
Intra
Moodle (learning2)
NettiOpsu / NettiRekka
NettiKatti
Sähköinen tenttipalvelu
TamPub
Office 365 webmail
Utaposti webmail
Wentti