Sisältöön
tampereen yliopisto: sis/luo-coms: opiskelu: tutkinto-ohjelmat: tietojenkäsittelytieteiden tutkinto-ohjelma: opinto-opas: kurssisivut: tiey4 tietotekniikkataidot (t3-kurssi):
Viestintätieteiden ja luonnontieteiden tiedekunnatTampereen yliopistoViestintätieteiden ja luonnontieteiden tiedekunnat
TIEY4 Tietotekniikkataidot (T3-kurssi)

FAQ - USEIN KYSYTYT KYSYMYKSET

Kysymys 14: Mitä kautta voin pyytää lisäaikaa harjoituksiin tai arviointeihin?

Vastaus 14: Harjoituksiin et mitään kautta, niissä määräajat ovat ehdottomat, koska ne vaikuttavat kanssaopiskelijoihisi - emme voi vaikeuttaa muiden elämää omien aikatalujemme vuoksi. Vertaisarviointeihin voit pyytää lisäaikaa omalta vastuuopettajaltasi. Vastuuopettajasi sähköpostiosoitteen löydät aloitusluennon kalvoista.

Kysymys 13:
Katsoin arviointeja WETOsta, ja minulle oli tullut vain yksi arviointi oman arviointini lisäksi. Haittaakohan se..?

Vastaus 13:

Jos vertaisarvioijasi on saanut lisäaikaa, arviointi ilmestyy vielä jossain vaiheessa. Toinen mahdollisuus on, että arvioijasi on keskeyttänyt kurssin, eikä ehkä aiokaan tehdä arviointia.Ei siitäkään ole isompaa haittaa, koska harjoituksen pisteet lasketaan keskiarviosta.

Jos arviointeja jää puuttumaan vastuuopettajat tarkistavat, ettätehdyt arvioinnit (oma + mahdollinen toisen vertaisen tekemä) ovat kohtuullisen oikeaan osuneita.

Kysymys 12:
Haluaisin muokata tekemäni arvointia, pystynko tekemään sen jotenkin?

Vastaus 12: Niin kauan kun arviointiaikaa on jäljellä arvioitavat eivät näe tehtyjä arviointeja. Voit siis vapaasti käydä muokkaamassa tekemääsi arviointia määräaikaan asti. Arvioinnin muokkaus tapahtuu antamasi arvioinnin lopussa olevasta Edit -painikkeesta.

Kysymys 11 - Tarvitaanko lyhyestäkin sairastumisesta sairastodistus?
Kuulin, että jos sairastuu, tulee kurssilla pysyäkseen toimittaa lääkärintodistus. Tulevaisuuden varalta kysyisinkin onko lääkärin todistus pakollinen lyhyemmissäkin sairastumisissa?

Vastaus 11: 

Massakursseilla ei tosiaan voida hyväksyä pelkkää ilmoitusta sairastumisesta, koska emme mitenkään hallitsisi sairastumisista johtuvien myöhästyneiden harjoitusten aiheuttamaa lisätyötä. Erityisjärjestelyitä kurssin suorittamiseksi lähdetään tekemään vasta jos on esittää lääkärintodistus.

Mutta. Kurssilla ei ole pakko tehdä kaikkia harjoituksia, eikä kurssista muutenkaan saa arvosanaa. Läpipääsyraja on sen verran matalalla, että se sallii lyhyen sairastelunkin.

Kysymys 10 - voiko YH1a-harjoituksen tehdä itsenäisesti?
Olisiko minun mitenkään mahdollista tehdä kurssin ensimmäistä harjoitusta johonkin muuhun kuin minulle merkittyyn aikaan? Aika menee toisen harjoitustunnin kanssa päällekkäin eikä niitä harjoituksia voi välttämättä suorittaa myöhemmin.

Vastaus 10: Voit tehdä itsenäisesti tai käydä katsomassa olisiko toisessa peruskäyttöryhmässä tilaa.

Kysymys 9 - Miten voin  vaihtaa peruskäyttöryhmääni?

Minut on sijoitettu peruskäyttöryhmään joka on minulle hankala. Miten voin pyytää että minut siirrettäisiin toiseen ryhmään?

Vastaus 9: 

Pahoittelen, virallisesti et voi muuttaa peruskäyttöryhmääsi mitenkään.

Ryhmäjakojen muutosrumba aiheuttaisi kaaoksen. Jos todellakaan et pääse omaan ryhmääsi, käy katsomassa muissa ryhmissä; erittäin todennäköisesti jostain löytyy tilaa sinullekin, kun ensin odotat ryhmän alkaessa tuleeko se täyteen vai ei.  Jotkut olvat jo käyneet mikroluokassa tekemässä ensimmäisen harjoituksen itsenäisesti, eivätkä siten tarvitsekaan ryhmää tuekseen.

Kysymys 8 - Palautinko vain viimeisen tehtävän ratkaisun?

Olen tehnyt YH2a -harjoituksen kaikkia tehtävät. Tallensin ensin kolme ensimmäistä samalla kertaa eri tiedostoina  docx. ja pdf. niin kuin piti. Sitten ryhdyin tekemään vielä nelostehtävää ja tallensin sen lopuksi omanaan. Nyt huomasin, että arviointi-lehdellä näkyy vain tätä viimeinen nelostehtävä. Olenko tehnyt muut tehtävät turhaa? Löytyykö ne jostain? Voinko lähettää ne uudelleen? 

Vastaus 8: 

Lähetyksessä pitää aina laittaa kaikki ne, mitä haluaa vietäväksi perille kerralla samaan lähetykseen. Kun sinulla oli viimeisessä lähetyksessä vain ne kaksi viimeistä tiedostoa, siitä tuli sinun palautuksesi.

Me opettajat korjailemme näitä, mutta emme välttämättä ehdi, ennenkuin verainen on ehtinyt arvioida vajaan työn, emmekä yleensä pyydä arvioijaa tekemään arviota uudelleen, koska moka ei ollut arvioijan. Tämä korjailu vie aikaa meiltä opettajilta, joten pidä seuraavilla kerroilla huolta, että viimeisessä, vihreällä näkyvässä palautuksessa on kaikki ne tiedostot jotka haluat palauttaa.

Kysysymys 7 - Milloin arvoitavat tulevat:

Mulla ei ainakaan näy vielä mitään arvioitavaa Grades-välilehdessä? Milloin niitten pitäis sinne tulla?
(kysymys vertaisarvioinneista)

Vastaus 7: 

Katsot ehkä päätasolla, sinne kertyvät pisteet harjoituksittain kurssin edetessä?

Eli siis: (arviointien määräajan päätyttyä) mene ko. harjoituksen sivulle (takaisin päin sivuhierarkiassa yläreunan murupolun avulla), ja avaa grades välilehti sieltä.

Kysymys 6: Virheitä ratkaisuni arvioinnissa

Toiselta tarkastajalta siis jäänyt yksi kohta tarkastuksesta kokonaan huomiotta ja pisteet kohdasta antamatta, joka vähentää tarkastuksen keskiarvoa ja näin ollen tehtävästä saatua kokonaispistemäärää. Tuleeko tällaisessa tapauksessa itse tehdä asialle jotain, vai odotetaanko vain assareiden meta-arviointia (tms)?

Vastaus 6: 

Arvioijat eivät ole samanlaisia, toiset ovat pakostakin tiukempia kuin toiset. Epäoikeudenmukaisia pistevähennyksiä tulee väkisinkin, vaikka arvioijat teksisivät parhaansa. Ei niistä kannata ottaa isompia paineita - itse olette arvioineet oman työnne, ja tiedätte (itse, syvällä sydämissänne ♡ :) ) mitä teille oikeasti kuuluisi.

Ei siis kannata lähteä peräämään jos on tälläinen pienehkö virhe muuten hyvää tarkoittaen tehdyssä arvioinnissa. Eri asia on tietysti arviointi, joka on tehty kauttaaltaa selkeästi vasemmalla kädellä, siihen kyllä puuttuvat meta-arvioijatkin.

Toki lapsuksetkin korjataan jos lopuksi näyttää siltä että ne vaikuttavat kurssista läpipääsyyn. Muistakaa siis, että kurssi arvioidaan asteikolla hyväksytty / hylätty.

Kysymys 5: Sahköpostiosoite ja yliopiston sähköpostiin kirjautuminen?

En ole osaa lukea yliopiston sähköpostiani, enkä edes tiedä mikä sähköpostiosoitteeni on. Opiskelijanumeroni on ilmeisesti se numerosarja, joka on peruspalvelutunnuksessani nimikirjainteni jäljessä, onko näin?

Vastaus 5: Sähköpostin käyttöä harjoitellaan ensimmäisessä harjoituksessa. Sähköpostiosoitteen muoto tulee myös esille tietoturvainfossa aloitusluennolla.

Kysymys 4: Kurssin suorittaminen etänä?

Vastaus 4: Kurssin voi suorittaa aloitusluennon jälkeen vaikka kokonaan etänä jos omaa vähintään kohtuulliset tietotekniset taidot ja kykenee hankkimaan käyttöönsä kurssilla käytettävät ohjelmat ja vastaamaan itse oman koneensa toiminnasta.

Kysymys 3: Starttiluennon pakollisuudesta?

Olen kurssin alkaessa vielä töissä eri kaupungissa ja starttiluennolle osallistuminen on mahdotonta. Olen suorittanut korkeakoulututkinnon, joten kurssin asiat ovat minulle ennestään tuttuja. Tutustuin edellisten kurssien tehtäviin ja ne vaikuttivat siltä, että kykenen tekemään ne itsenäisesti. 

Vastaus 3:

Starttiluennoilla käynti on pakollista, jotta kurssilla noudatettavat periaatteet ja käytettävät järjestelmät tulisivat kaikille tutuiksi. Kurssin suoritustapa vertaisarviointeineen ei ole ihan tavanomainen. Koska kurssi on massakurssi (sen suorittaa yli tuhat opiskelijaa vuosittain) ei samoihin kysymyksiin ole mahdollista vastailla yksittäin sähköpostitse.Asiat käydään läpi starttiluennoilla. Starttiluennolla kierrätetään osallistumislista ja ne, jotka eivät olleet mukana, poistetaan kurssilta.

Yksittäisissä pakottavissa tilanteissa voin antaa luvan jäädä startista, jos siitä sovitaan etukäteen. Silloinkin kuitenkin oletetaan, että kaikilla on starttiluennolla läpikäydyt tiedot, joko materiaalien huolellisen lukemisen tai kanssaopiskelijoilta kysemällä, ei yksityisiä sähköposteja lähettämällä. Keskustelufoorumi on tässä hyvä apu.

Suurimmalta osalta asiat löytyvät kurssisivuilta jaettavasta materiaalista. Kaikki kurssiin liittyvät kysymykset, jotka eivät ole henkilökohtaisia (ts. yleiset kysymykset, joihin muilla opiskelijoilla voi olla vastaus, tai johon annettu vastaus saattaisi olla avuksi muillekin opiskelijoille) pitää lähettää kurssin keskustelualueelle.

Kysymys 2: Onko kurssin suoritus sidottu aikatauluun?

Kysyisin alkavan tietotekniikkataidot-kurssin suorittamisesta: Olen ilmoittautunut kurssille siten, että osallistun vain ensimmäiseen lähiopetuspäivään. Ovatko verkkokurssina käytävät opinnot aikataulusidonnaisia, eli voiko harjoituksia suorittaa esim. etukäteen jos on aikaa?

Vastaus 2:

Kurssin suoritus aikatauun sidottua sikäli, että harjoituksien palautuksilla on (ehdoton) määräaika ja tehtävänantoja julkaistaan siinä tahdissa kuin ne luennoilla julkaistaan.

Tehtävänantojen julkaisemista etukäteen usein pyydetään ja sitäkin voidaan kyllä tehdä, mikäli ne ovat etukäteen valmiit, mutta käytännössä näin harvoin on. Tehtävänannot ehditään käymään läpi ja päivittämään yleensä vasta viime vaiheessa ennenkuin ne julkaistaan luennolla.

Kysymys 1: Tietotekniikkataidot -kurssin korvaaminen?

Voiko kurssin saada korvatuksi työkokemuksella: oletan hallisevani sillä esille tulevat asiat.

Vastaus 1:

Ilmoitus "oletan hallitsevani kurssin asiat" ei luonnollisestikaan riitä. Kurssimerkinnän saadakseen hallinta tulee pystyä osoittamaan.

Hallinnan voit osoittaa esittämällä kurssin korvaamiseen oikeuttavat suoritukset: katso tältä sivustolta (yläpuolella, kolmas kohta) "Kurssin korvaaminen". 

Muissa tapauksissa asioiden hallinta osoitetaan suorittamalla kurssi. Tälläisella massakurssilla ei esim. ole mahdollista lähteä pohtimaan mahdollisia osasuorituksia  aiempien ansioiden perusteella.

 
Ylläpito: webmaster@uta.fi
Muutettu: 11.9.2017 14.11 Muokkaa

Tampereen yliopisto

Tampereen yliopisto
03 355 111
kirjaamo@uta.fi


KARVI-auditoitu HR Excellence in Research

YLIOPISTO
Tutkimus
Opiskelijaksi
Ajankohtaista
Yhteistyö ja palvelut
Yliopisto

AJANKOHTAISTA
Aikalainen
Avoimet työpaikat
Rehtoriblogi
Tampere3

PALVELUT
Aktuaarinkanslia
Avoin yliopisto
Hallinto
Kansainvälisen koulutuksen keskus
Kielikeskus
Kielipalvelut
Kirjaamo
Kirjasto
Liikuntapalvelut
Viestintä
Tietohallinto
Tutkimuspalvelut
Täydennyskoulutus
Tietoarkisto
» lisää palveluita

OPISKELU
Opetusohjelma
Opinto-oppaat
Opiskelijan työpöytä

SÄHKÖISET PALVELUT
Andor-hakupalvelu
Uusi lainasi
Intra
Moodle (learning2)
NettiOpsu / NettiRekka
NettiKatti
Sähköinen tenttipalvelu
TamPub
Office 365 webmail
Utaposti webmail
Wentti