Sisältöön
tampereen yliopisto:
Valoa pimeyteenTampereen yliopistoValoa pimeyteen

Valoa pimeyteen -tiedetapahtuma vuonna 2018

Valoa pimeyteen: Tampere 1918 – maailma 2018 

Aika: 27.1.2018 klo 10.00–17.00
Paikka: Tampere-talo, Sorsapuistosali

Tampere-talon Sorsapuistosalissa historiaan ja nykypäivään paneutuvat muun muassa professorit Pertti Haapala, Pirjo Markkola ja Jarmo Limnell, säveltäjä Olli Kortekangas, kirjailija Elina Hirvonen, tutkija Mari Lind, ministeri Elisabeth Rehn ja kenraaliluutnantti Eero Pyötsiä.

Päivän otsikoita ovat Sisällissodasta kansalaisyhteiskuntaan, Taiteen totuuksia, Tampere 1918 näyttämöllä, Infosota ja kyberturvallisuus sekä Suomi sovittelijana. Tapahtuman päättää Kukku Melkkaan ja Olli Löytyn toimittaman Toistemme viholliset -teoksen julkistaminen. Teoksessa seurataan vuoden 1918 jättämiä jälkiä Suomen kirjallisuuteen ja laajemmin taiteeseen.

Lapsille on tarjolla paljon näkemistä ja tekemistä. Ohjelmassa on Ursan planetaarionäytökset sekä Lumaten tiedetyöpajat, Muumimuseon oma komeettatyöpaja sekä Lasten akatemian luento, jonka aiheena on Muumipeikon synty. Luento on suunnattu 7–10-vuotiaille. Luennolle ja työpajoihin ei tarvitse ilmoittautua ennakkoon.

Valoa pimeyteen tapahtuman toteuttavat Aamulehti, Pirkanmaan liitto, Poliisiammattikorkeakoulu, Tampereen ammattikorkeakoulu, Tampereen kaupunki, Tampereen teknillinen yliopisto, Tampereen yliopisto ja Tampere-talo. Tänä vuonna yhteistyössä mukana ovat myös Tampereen teatteri, Tampereen Työväen Teatteri ja museokeskus Vapriikki. Tapahtumaa tukee Suomen Kulttuurirahaston Pirkanmaan rahasto.

Tapahtuma on kaikille avoin ja maksuton, tervetuloa!

Klikaa tästä ja siirry vuoden 2018 Valoa pimeyteen sivuille

Valoa pimeyteen 2018

 

Valoa pimeyteen -tiedetapahtuma vuonna 2016

Muisti-teema, tieteen innovaatiot ja Tampereen lasten akatemia toivat Tampere-taloon 2000 kävijää. Katso kuvia täältä.

Tampere-talossa 23. tammikuuta

Valoa pimeyteen  -tiedetapahtumassa vuoden 2016 tammikuussa pohditaan muistia. Miksi se on niin tärkeä, miten se toimii? Mitä me muistamme, ja miksi me muistamme? Mitä unohdamme? Voiko muistikuvansa valita? Minkälaista elämä on, kun muistin toiminta muuttuu?

Luennoitsijat: Pieni sali | Studio | Lasten akatemia
Ohjelma: Koko ohjelma | Pieni sali | Studio | Sorsapuistosali | Sorsapuistosalin lämpiö | Aula

Seuraa meitä myös Facebookissa!

Ruokailla voi Tampere-talon Fuuga -ravintolassa klo 12-3.30 :  ruokalistalla on curry-kanakeitto ja papu-kasviskeitto. Hinta 8 euroa.

Keiton hinta 8e.

Tampere-talon pienessä salissa kuullaan tiedetapahtuman luennot, joilla asiantuntijat valottavat muistin olemusta monesta näkökulmasta. 

Pienessä salissa luennoivat

MSaarenheimokasvonetti.jpgAnnakaiskasvonetti.jpg

Kuvissa vasemmalta vanhempi tutkija Marja Saarenheimo (kuva Leena Valkonen) ja akatemiatutkija Anna-Kaisa Kuusisto-Arponen.

Hartikainenkasvonetti.jpgMarjaLLkasvonetti.jpg

Kuvissa vasemmalta akatemiatutkija ja  neurologian erikoislääkäri Kaisa Hartikainen ja dosentti Marja-Leena Linne. 

MailaKTkasvonetti.jpgMikkoLkasvonetti.jpg

Toimittaja Maila-Katriina Tuominen (kuva Raine Lehtoranta) ja professori Mikko Lehtonen.

Marja Saarenheimo työskentelee vanhempana tutkijana Vanhustyön keskusliitossa. Hän on julkaissut teoksen Muistamisen vimma (Vastapaino 2012). Tampereen yliopistosta filosofian tohtoriksi valmistunut psykologi pitää myös omaa psykoterapeutin vastaanottoa Espoossa.

Saarenheimo on kiinnostunut sekä ammatillisesti että henkilökohtaisesti kaikesta muistiin liittyvästä. Hänen uusin artikkelinsa muistista, ”Kadonneen paluu”, julkaistiin niin&näin  -lehden uusimmassa numerossa.

Anna-Kaisa Kuusisto-Arponen, HT,  työskentelee akatemiatutkijana Tampereen yliopiston johtamiskorkeakoulussa. Hän on poliittisen maantieteen dosentti ja tutkijana muun muassa Tilan ja poliittisen toimijuuden tutkimusryhmässä (SPARG) sekä tutkimuksen huippuyksikössä RELATEssa.

Kuusisto-Arposen asiantuntemusaloja ovat kaupunkitutkimus ja tilallinen identiteettipolitiikka, yhteiskuntatieteellinen metodologia ja tutkimusmenetelmät sekä kulttuurinen muistitutkimus ja kaupunkitutkimus.

Kuusisto-Arponen keskittyi viisivuotisen tutkimushankkeena ”Lapsuudessa koetun pakotetun siirtymisen ylikulttuuriset muistot: tunne-tilallisia käytäntöjä jäljittämässä” ensimmäisessä osassa toisen maailmansodan aikaisiin sotalapsiin ja evakkolapsiin. Tällä hetkellä hän tutkii yksin maahan tulleita turvapaikkaa hakevia lapsia ja nuoria.

Kaisa Hartikainen on akatemiatutkija ja Tampereen yliopistollisen sairaalan neurologian erikoislääkäri. Hän johtaa käyttäytymisneurologian tutkimusyksikköä, joka toimii Tampereen yliopistollisen sairaalan (TAYS) yhteydessä. Yksikön tutkimusta rahoittaa Suomen Akatemia.

Käyttäytymisneurologian tutkimusryhmä tutkii ajattelun, tunteiden ja käyttäytymisen taustalla olevia aivorakenteita ja mekanismeja sekä sitä miten ne ovat muuttuneet aivosairauksissa ja aivovaurioissa. Monialaisen tutkimuksen yhteistyötahoina toimii neurokirurgeja, neurologeja, psykiatreja, neuropsykologeja, radiologeja, insinöörejä ja fyysikoita. Tutkimusta tehdään sekä kansallisena että kansainvälisenä yhteistyönä. 

Marja-Leena Linne johtaa Tampereen teknillisessä yliopistossa laskennallisen neurotieteen ja neuroinformatiikan  tutkimusryhmää. Linnen johtama tutkimusryhmä on mukana EU:n miljardin euron huippututkimushankkeessa Human Brain Project, jossa kehitetään aivotutkimuksen tietojärjestelmiä ja selvitetään aivojen rakennetta ja toimintaa sekä aivosairauksiin johtavia mekanismeja.

TTY:n signaalikäsittelyn laitoksen dosentti Linne valittiin Computational Neurosciences -järjestön (OCNS) johtajistoon kaudelle 2014-2017. Järjestö keskittyy aivotoimintojen mallintamiseen ja simulointiin.”

Maila-Katriina Tuominen on ihmisoikeus- ja kulttuuritoimittaja. Hän työskenteli Aamulehden kuvataidekriitikkona ja kulttuuri- sekä ihmisoikeustoimittajana vuosina 1972 - 2009 ja jatkaa kirjoittamista eläkkeellä. Vuosina 2013 – 2014 Tuominen toimi Pirkanmaan taidetoimikunnan puheenjohtajana.

Tuominen on sekä kulttuurin että ihmisoikeuksien saralla tunnettu ja tunnistettava ääni. Hänen kulttuurijuttunsa ja kertomuksensa maailmalta eivät sovi totuttuihin raameihin ja ne tuovat uudenlaisia näkökulmia yhteiskunnalliseen keskusteluun - kaikki Afrikasta ei ole uutisia ongelmista.

Tuominen on toiminut myös kriitikkojen kouluttajana Tampereen yliopiston täydennyskoulutuskeskuksessa ja opettanut taidehistoriaa Tampereen yliopistossa.

Hän sai Suomen Kuvalehden journalistipalkinnon  2003 ja tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon 2006 sekä Suomen arvostelijain liiton palkinnon 2015.

Mikko Lehtonen on Tampereen yliopiston mediakulttuurin professori ja kulttuurintutkimuksen asiantuntija. Lehtonen tutkii symbolisen ja reaalisen suhteita, kulttuuria ja valtaa sekä monikulttuurisuutta. Teoreettisena ajattelijana Lehtosta on luonnehdittu synteettiseksi esseistiksi.

Lehtonen on kirjoittanut useita teoksia kulttuurista, sen teorioista, analyysista ja merkityksestä. Viimeisin teos Maa-ilma ilmestyi vuonna 2014 (Vastapaino). Hänen moniin kirjoitus-, käännös- ja toimitustöihinsä lukeutuvat kansainvälisten Cultural Studies- ja European Journal of Cultural Studies  -lehtien toimitusten jäsenyys.

Lehtonen on myös Suomen ylioppilastutkintolautakunnan jäsen (2010-2016).

Studiossa luennoi:

Timo Korander on sosiologitaustainen kriminologi. Koranderilla on takanaan puolentoista vuosikymmenen kestänyt tutkijan ura, jonka aikana hän erikoistui muun muassa poliisikulttuuritutkimukseen ja rikoksentorjunnan arviointiin. Hänen väitöskirjansa ”Rikottujen ikkunoiden nollatoleranssi” käsitteli New Yorkin rikoksentorjunnan uuskonservatiivi  -mallia Suomessa (2014, Turun yliopiston julkaisusarja).

Nykyään Korander on Poliisiammattikorkeakoulun yliopettaja. Hänen opetusalueitaan ovat AMK- ja YAMK  -tasoilla kvantitiivinen ja kvalitatiivinen metodologia, kriminologia, sosiologia ja erityisesti YAMK-tason opinnäytetyöskentelyn suunnittelu ja koordinointi.

Korander on  toiminut vuosia Oikeus- ja yhteiskuntatieteellinen yhdistyksen hallituksessa puheenjohtajana ja hallituksen jäsenenä.

Koranderkasvonetti.jpg

Yliopettaja, kriminologi Timo Korander

Lasten akatemia

Nettilogo.jpgMerkiKytökasvonetti.jpg

                                              Tutkijatohtori Meri Kytö vie lapset äänimaisemia tutkimaan.

Tampereen lasten akatemia aloittaa toimintansa vuoden 2016 alussa. Ensimmäinen lapsille tarkoitettu luento järjestetään Valoa pimeyteen  -tiedetapahtuman yhteydessä. Luennon otsikkona on ”Korvat hörölle: äänimaisematutkijaksi tunnissa” ja sen pitää tutkijatohtori Meri Kytö.

Lasten akatemian tarkoituksena on innostaa lapsia mielenkiintoisten aiheiden kautta kyselemään, ottamaan selvää ja tutkimaan. Lapset tulevat tutuksi eri tieteenalojen kysymysten ja tieteen ratkaisujen kanssa.

Lasten akatemian käynnistävät yhteistyössä Tampereen yliopisto, Tampereen teknillinen yliopisto, Tampereen LUMATE-keskus sekä Tampereen kaupungin kulttuuripalvelut ja museopalvelut.

Tampere-talo täyttyy entiseen tapaan tutkijoista, tieteen innovaatioista, keskusteluista ja taiteesta. Vuoden 2016 tiedetapahtumassa muistellaan myös menneitä vuosikymmeniä ja saadaan tietoa ikäihmisille tarkoitetuista kaupungin kulttuuri- ja hyvinvointipalveluista.

Vuonna 2016 Valoa pimeyteen  -tiedetapahtuma järjestetään viidennen kerran. Se kokoaa vuosittain yli 1200 tamperelaista ja muualta tullutta tieteen pariin.

Vuoden 2016 tiedetapahtuman järjestäjät ovat Tampereen yliopisto, Tampereen teknillinen yliopisto, Tampereen ammattikorkeakoulu, Poliisiammattikorkeakoulu,  Tampere-talo, Pirkanmaan liitto, Tampereen kaupunki ja Aamulehti.

Valoa pimeyteen  -tiedetapahtuma avautuu Tampere-talossa 23.1.2016 kello 10 ja jatkuu kello 15. saakka. Tapahtuma kaikille avoin ja maksuton.

 

 

 
 
Kalevantie 4, 33014 Tampereen yliopisto
puh. (03) 355 111
Ylläpito: taina.elina.repo@uta.fi
Muutettu: 17.1.2018 10.36 Muokkaa

Tampereen yliopisto

Tampereen yliopisto
03 355 111
kirjaamo@uta.fi


KARVI-auditoitu HR Excellence in Research

YLIOPISTO
Tutkimus
Opiskelijaksi
Ajankohtaista
Yhteistyö ja palvelut
Yliopisto

AJANKOHTAISTA
Aikalainen
Avoimet työpaikat
Rehtoriblogi
Tampere3

PALVELUT
Aktuaarinkanslia
Avoin yliopisto
Hallinto
Kansainvälisen koulutuksen keskus
Kielikeskus
Kielipalvelut
Kirjaamo
Kirjasto
Liikuntapalvelut
Viestintä
Tietohallinto
Tutkimuspalvelut
Täydennyskoulutus
Tietoarkisto
» lisää palveluita

OPISKELU
Opetusohjelma
Opinto-oppaat
Opiskelijan työpöytä

SÄHKÖISET PALVELUT
Andor-hakupalvelu
Uusi lainasi
Intra
Moodle (learning2)
NettiOpsu / NettiRekka
NettiKatti
Sähköinen tenttipalvelu
TamPub
Office 365 webmail
Utaposti webmail
Wentti