Sisältöön
tampereen yliopisto: valoa pimeyteen 2015: valoa pimeyteen 2012:
Valoa pimeyteenTampereen yliopistoValoa pimeyteen
Valoa pimeyteen 2012

Esiintyjät

Valoa pimeyteen -tapahtumaan sisältyy luentoja ja keskusteluja Tampere-talon isossa salissa sekä tieteen visualisointeja Studiossa.

Luennoitsijat:

Pertti Haapala

Professori Pertti Haapala  toimii Tampereen yliopiston vararehtorina.

Hän johtaa vuoden 2012 alusta Suomen Akatemian nimittämää tutkimuksen huippuyksikköä yhteiskunnan historian alalla. Huippuyksikön tutkimus keskittyy kontekstuaaliseen  analyysiin suomalaisen yhteiskunnan rakenteista ja identiteeteistä 1400-2000.

Suomen historian professori on julkaissut lukuisia teoksia suomalaisen yhteiskunnan historiasta, muun muassa Tehtaan valossa (1986) ja Kun yhteiskunta hajosi. Suomi 1914-1920 (1995). Hän on päätoimittanut Suomen historian kartaston (2007).

 
Markku Hedman

Tampereen teknillisen yliopiston arkkitehtuurin laitoksen asuntosuunnittelun professori ja arkkitehtuurin koulutusohjelman johtaja. Hän on tulevaisuuden asumismuotojen asiantuntija. Hänen oppituolinsa toiminnan viimeaikaisia erityisteemoja ovat olleet kestävä asuntorakentaminen, uudet asumisen typologiat sekä kulttuuriset muutokset asumisessa.

Hänet on palkittu 13 kansallisessa ja kansainvälisessä arkkitehtuurikilpailussa.

Hedman johtaa meneillään olevaa Monikko –hanketta. Hankkeessa tutkitaan yhteisöllisen asumisen toiminta- ja toteutusmalleja erityisesti ikääntyvän väestön asumis- ja hoivatarpeiden näkökulmasta. Tampereen Vuoreksen Koukkuranta on yksi tutkimuksen piloteista.

Heikki Hellman

Johtajana viestinnän, median ja teatterin yksikössä (CMT) Tampereen yliopistossa.

Hellman työskenteli journalistina Helsingin Sanomissa 30 vuotta, siitä valtaosan kulttuuritoimituksen esimiehenä. Tutkinut muun muassa ohjelmistokilpailua sähköisessä viestinnässä, yleisradiopolitiikkaa ja journalismia.

Työskenteli vuosina 2008–2009 journalistiikan vierailijaprofessorina silloisessa tiedotusopin laitoksessa.

Howard Jacobs

Molekyylibiologian professori Howard Jacobs johtaa Mitokondriotautien ja ikääntymisen huippuyksikköä yliopiston biolääketieteellisen teknologian yksikössä. Vuodesta 1996 lähtien Jacobs on toiminut professorina lääketieteellisen teknologian instituutissa (IMT) Tampereen yliopistossa.

Jacobs valittiin vuoden professoriksi 2009. Professoriliitto palkitsi Jacobsin tinkimättömästä toiminnasta Suomen akateemisen ympäristön kansainvälistämisessä ja suomalaisen tutkimuksen airueena ulkomailla.

Marja-Liisa Manka

Manka on professorina Tampereen yliopiston Johtamiskorkeakoulussa tutkimusalueenaan työorganisaatioiden toimintakunto. Filosofian tohtori Marja-Liisa Manka on vienyt työhyvinvoinnin teoriaa käytäntöön työpaikoilla ja pitänyt esillä työn ilon merkitystä.

Suomen Valtiotieteilijöiden Liitto  valitsi Mankan Vuoden Yhteiskuntatieteilijäksi 2011.

Työhyvinvointikysymyksiin Manka on urallaan vaikuttanut myös lukuisten tutkimus- ja kehittämisprojektien asiantuntijatehtävissä. Hän on kirjoittanut aihepiiristä lukuisia teoksia, joista viimeisin on Työnilo (2011).

Manka on ideoinut työpaikoille työrauhanjulistuksen, nykyiseltä nimeltään työnilonjulistuksen, joka kuullaan seuraavan kerran tammikuussa 2012.

Johanna Sinisalo

Pirkkalaiskirjailija, jonka ensimmäinen romaani Ennen päivänlaskua ei voi (Tammi) toi tekijälleen Finlandia-palkinnon vuonna 2000. Se on käännetty 13 kielelle. Sinisalo on julkaissut novelleja eri antologioissa ja lehdissä sekä romaanin Sankarit (Tammi, 2003), novellikokoelman Kädettömät kuninkaat ja muita häiritseviä tarinoita (Teos, 2005), romaanin Lasisilmä (Teos, 2006), romaanin Linnunaivot (Teos, 2008), lastenkirjan Möbiuksen maa (Teos 2010) sekä romaanin Enkelten verta (Teos 2011). Proosan lisäksi hän on kirjoittanut käsikirjoituksia radiolle ja televisiolle sekä sarjakuvakäsikirjoituksia.

Kirjailijan teos Linnunaivot on vuoden 2012  ehdokkaana IMPAC Dublin -kirjallisuuspalkinnolle.

Sinisalon uusin teos Enkelten verta (2011) kertoo mehiläisten joukkokatoamisesta ja ihmiskunnan lähtölaskennan visioista mehiläisten häviämisen takia.

(Muut palkinnot: Tampereen kaupungin luovan kirjallisen työn palkinto 2000 ja 2003, Kuvastaja-palkinto 2000, Nuori Aleksis -palkinto 2009)

Hannu Uusitalo

Professori Uusitalo on silmätautien erikoislääkäri ja Terveyttä metsästä -hankkeen vetäjä Tampereella. Uusitalo on Tampereen lääkäriseuran puheenjohtaja.

Hannu Uusitalo oli 2009 mukana SILK:n eli Silmälääketieteen tutkimus- kehitys- ja innovaatiokeskuksessa kun siellä kehitettiin uusi teknologinen ratkaisu taittovoimaa muuttavaan tekomykiöön,  jota voidaan säätää kaihileikkauksen jälkeen.

Vuonna 2011 Hannu Uusitalon Tampereella johtamassa Metlan ja Tayn Terveyttä metsästä -hankkeessa löydettiin sienikanta silmän ikärappeuman hoidon kehittämiseen.

Olli Yli-Harja

Signaalinkäsittelyn professori Olli Yli-Harja toimii laskennallisen systeemibiologian ryhmän (CSB) johtajana Tampereen teknillisessä yliopistossa. Systeemibiologien ryhmä on osa signaalikäsittelyn huippuyksikköä (2006-2011).

Yli-Harjan tutkimus tähtää biologisten järjestelmien parempaan ymmärtämiseen käyttäen hyväksi matemaattisia malleja. Sovelluksia löytyy muun muassa henkilökohtaisessa lääketieteessä, biotekniikassa, ympäristönsuojelussa, ympäristönsuojelussa sekä lääke- ja ruokateollisuudessa.

Yli-Harja on myös Seattlen systeemibiologian instituutin dosentti.

The Irrationals

Tyko Haapalan ja Totte Rautiaisen hiphop –duosta alkunsa saanut The Irrationals on monissa liemissä marinoituneista erikoismiehistä koostuva joukko, jonka räyhäkäs karavaani tarjoilee kattauksen hiphopilla maustettua rytmimusaa, kebabrockista rautalangan ja foxtrotin kautta autotalliräimeeseen. Sen häpeilemättömäksi tanssimusiikiksi kuvaillusta materiaalista julkaistiin ”Hold Your Horses” –nimeä kantava pitkäsoitto 2011 (Konkurssi Records).

Tyko Haapala -  Vokaalit

Totte Rautiainen – Sämpleri ja Viggenurku

Antti Hynninen – Saksofonit

Janne Kasurinen – Kitara

Pekka Rajamäki – Basso

J Salonen – Rummut 

Nätyn teatteriesitys

Tampereen yliopiston näyttelijäkoulutuksen 3. vuosiluokka esittää osan oopperasta Nummisuutarit.

Aleksis Kivi - Kaj Chydenius
NUMMISUUTARIT - ooppera näyttelijöille

Ohjaus Yrjö Juhani Renvall

Libretto ja sävellys Kaj Chydenius
Musiikin harjoitus ja johto Arla Salo
Muusikko Arto Piispanen
Koreografia Ari Numminen
Skenografia Samuli Hytönen
Puvut Karita Pääkkönen

Rooleissa Näty III:
Anna Ackerman, Olli Haataja, Panu Hietalahti, Aleksi Holkko, Maiju-Riina Huttunen, Reetta Kankare, Topi Kohonen, Anna Kuusamo, Johanna Kuuva, Martti Manninen, Jaakko Ohtonen, Tiia Ollikainen, Jussi-Pekka Parviainen, Maruska Verona.

"Ihanata, taivaallista, rautarohkeaa
tahtoisinpa suudella nyt koko maailmaa!"

 

 
Kalevantie 4, 33014 Tampereen yliopisto
puh. (03) 355 111
Ylläpito: taina.elina.repo@uta.fi
Muutettu: 2.1.2012 8.06 Muokkaa

Tampereen yliopisto

Tampereen yliopisto
03 355 111
kirjaamo@uta.fi


KARVI-auditoitu HR Excellence in Research

YLIOPISTO
Tutkimus
Opiskelijaksi
Ajankohtaista
Yhteistyö ja palvelut
Yliopisto

AJANKOHTAISTA
Aikalainen
Avoimet työpaikat
Rehtoriblogi
Tampere3

PALVELUT
Aktuaarinkanslia
Avoin yliopisto
Hallinto
Kansainvälisen koulutuksen keskus
Kielikeskus
Kielipalvelut
Kirjaamo
Kirjasto
Liikuntapalvelut
Viestintä
Tietohallinto
Tutkimuspalvelut
Täydennyskoulutus
Tietoarkisto
» lisää palveluita

OPISKELU
Opetusohjelma
Opinto-oppaat
Opiskelijan työpöytä

SÄHKÖISET PALVELUT
Andor-hakupalvelu
Uusi lainasi
Intra
Moodle (learning2)
NettiOpsu / NettiRekka
NettiKatti
Sähköinen tenttipalvelu
TamPub
Office 365 webmail
Utaposti webmail
Wentti