Sisältöön
tampereen yliopisto: valoa pimeyteen 2015:
Valoa pimeyteenTampereen yliopistoValoa pimeyteen

KIITOS KAIKILLE TAPAHTUMAAN OSALLISTUNEILLE JA SEN JÄRJESTÄJILLE!

Tänä vuonna tehtiin yleisömäärässä ennätys:  2000 kävijää!

VALOA PIMEYTEEN 2016 alustava ohjelma (muutokset mahdollisia)

Tampere-talo 23.1. kello 10-15

MUISTI

Pieni Sali

Luennot

kello 10-10.30

Vanhempi tutkija Marja Saarenheimo: Hämmentävä muisti

klo 10.30-11.00

Akatemiatutkija Anna-Kaisa Kuusisto-Arponen (Tay): Perheettömiksi suojellut: sijattomuus ja muistot

yksintulleiden maahanmuuttajanuorten arjessa

klo 12-12.30

Akatemiatutkija, neurologian erikoislääkäri Kaisa Hartikainen: Aivot ja muisti

klo 12.30-13.00

Dosentti Marja-Leena Linne TTY: Muistin ja oppimisen mekanismit

klo 14.-14.30

Kulttuuri- ja ihmisoikeustoimittaja Maila-Katriina Tuominen: Visuaalinen muisti

klo 14.30-15.00

Professori Mikko Lehtonen (Tay): Unohdamme elääksemme – muistamme elääksemme hyvin

HUOM! Heti Valoa pimeyteen –tiedetapahtuman jälkeen Tampere-talossa alkaa pakolaisten tueksi järjestetty konsertti, johon ehtii hyvin viimeiseltä luennolta.

Moro-lehti ja Tampere-talo järjestävät yhdessä tukikonsertin turvapaikanhakijoiden auttamiseksi. Apu kanavoidaan Suomen Punaisen Ristin Tampereen osaston kautta. Tapahtuma on suunnattu kaikille kaupunkilaisille, ja sen vuoksi esiintyjät ovat tamperelaisia muusikoita. Tukikonsertin henki on, että koko kaupunki yhdessä auttaa. Tuloilla järjestetään esimerkiksi suomen kielen opetusta pakolaisille.

http://www.tampere-talo.fi/tampereauttaa

Puistolämpiö 2

10-15 LUMATEn tiedekerhojen ohjaajien opastuksella tiededemoja ja muuta jännittävää lapsille. Nonstop -tapahtuma lapsille!

Studio

10.30-11.30 Dokumenttiteatteri: Suomalaisten muistinmenetys. Esityksessä tarrataan kiinni 1940-luvun Suomen juutalaiskysymykseen ja virkistetään kansan valikoivaa muistia. Tätä et oppinut historian tunnilla!

HUOM! Esitys on ainutlaatuinen ja ainoa tapahtumassa. Vain noin 200 ensin tullutta mahtuu katsomoon.

Lasten akatemia 12-13 

7-10 –vuotiaille

Tampereen lasten akatemian avaus: Tampereen yliopiston rehtori Liisa Laakso

Tutkijatohtori Meri Kytö: Korvat hörölle: äänimaisematutkijaksi tunnissa

13 – 13.30 OTT Timo Korander, Polamk : Kriminologian muisti

13.30 – 14.00 Tutkijatohtori Meri Kytö ja professori Heikki Uimonen: Muuttuvat äänimaisemat - äänimuistoja arjesta ja juhlasta

14.00 valkokankaalla ja lavalla J.K.Ihalainen ja Sándor Vály: Muistinmenetys  7:25

 

Sorsapuistosali

Kotihoito ja asumispalvelut; tietoa Tampereen kaupungin palveluista

Koukkuniemen muistisairaiden työpajat – uusi tapa opiskeluun/yliopettaja Sirpa Salin TAMK

TAMK Elias Kallion ikäihmisten yksinäisyyttä vähentävä innovaatio

Konkaritnetti.jpgNettipalapeli.jpg

IKÄIHMISTEN museopalvelujen Konkarit –toiminta. Tampere & Lomax –toimintapaketti sisältää William Lomaxin ottamista vanhoista valokuvista tehtyjä palapelejä, muistipelin, valokuvasuurennoksia, Kirje Maggielle 1889 -tallenteen, Savupiippuja ja puhdasta kuuraa - William Lomaxin Tampere -kirjan. Tampereen kaupunki, kulttuurikasvatusyksikkö TAITE.

Pirkanmaan Muistiyhdistys ry

BioMediTech:

Solu- ja kudosteknologiademo: tässä demossa voi käsin kosketella ja leikata stanssilla biomateriaalia ennen solukasvatusta, katsoa itse valomikroskoopilla, miltä biomateriaali näyttää solukasvatuksen jälkeen sekä tutustua solukasvatuksista tehtyihin konfokaalimikroskooppivideoihin.

Värjättyjä biomateriaalikuvia katsojan tutkittavaksi

Biomateriaalin hajoamisen tutkimista piirilevyn avulla, sähkönkulun mittaamista piirilevyllä biomateriaalin hajotessa

TTY:

Autostereoskooppinen 3D-näyttö
Kolmiulotteista kuvaa tuottava näyttö, jonka katselemiseen ei tarvitse käyttää silmälaseja ja jota voi käyttää useita katsojia samaan aikaan.

Robotit keskuudessamme (Systeemitekniikan laitos, TTY)

Robotiikka tekee nopeasti tuloaan ihmisten keskuuteen. Me tutkimme ja kehitämme robottien sekä ihmisten yhteistyötä. Meillä pääset näkemään minkälaisia asioita roboteilla voi tehdä tänä päivänä. Onko robottien vallankumous jo ovella?

Koptereita ja maarobotteja. TTY Kone- ja tuotantotekniikan laitos

Muistin aktivoimista N-back-pelillä

Hyvä työmuisti on tärkeää työssä, koulussa ja ylipäätään jokapäiväisessä elämässä. Sitä on myös mahdollista kehittää. Esittelemme iPadilla pelattavan N-back-menetelmään perustuvan Brain Farmer -pelin, jolla on mahdollista ylläpitää ja parantaa omia kognitiivisia kykyjä. Pelissä pyritään muistamaan yksitellen ilmestyvien eläinten ilmestymispaikka ja verrata sitä N-askelta aiemmin esiintyneen eläimen paikkaan. N-back-menetelmällä on tieteellisesti todistettu olevan positiivisia vaikutuksia työmuistiin.

Brain Farmer -peli on kehitetty erityisesti vanhuksille ja siinä on esimerkiksi otettu huomioon monia tablet-pelaamiseen liittyviä asioita, jotka saattavat olla haasteellisia iäkkäille ihmisille. Peliä on käytetty tutkimuksessa, jossa vanhainkodin asukkaat saivat pelata peliä viiden kuukauden ajan. TUT Game Lab. TTY:n Porin laitos.

Akateemiset pelaajat: Akateemiset pelaajat ry on pelaamiseen, peleistä keskustelemiseen ja peliaiheisten tapahtumien järjestämiseen keskittyvä yhdistys.

UtaDancen Promoryhmä

Iän arviointi kuvasta / Age Estimation in the Wild

AgeEstimation-380x155.png

Tietokone arvioi ikäsi ja sukupuolesi kasvokuvan perusteella. Uskallatko kokeilla?

Ihmisen iän arviointi on esimerkki ihmiselle helposta mutta tietokoneelle haastavasta tehtävästä. Viime vuosina saavutetut läpimurrot koneoppimisessa sekä kuva-analyysissä ovat kuitenkin mahdollistaneet tarkkuuden viemisen uudelle tasolle, joka on tarkkuudeltaan jo lähellä ihmisen tekemää arviota. Menetelmä perustuu datalähtöiseen syväoppimiseen: tietokoneelle on näytetty eri ikäisten ihmisten kuvia ja se on oppinut erottelemaan piirteet, jotka antavat viitteitä testihenkilön iästä. Oppiminen ja opitun pitkäkestoinen muistaminen ovatkin ajankohtaisia teemoja koneoppimisessa. Tampereen teknillinen yliopisto, signaalinkäsittelyn laitos

Näkymättömyysviitta (Rochester cloak)

Näkymättömyysviitta, on optinen laite, joka saa kiinteät esineet katoamaan silmiesi edessä, aivan kuten Harry Potterin maaginen näkymättömyysviitta. Demossa, joka alun perin kehitettiin Rochesterin yliopistossa, kohde saadaan näkymättömäksi siirtämällä katsojan näkemä alue katsottavan kohteen ohi linssien avulla. ”Näkymättömyyden” saavuttamiseen ei siis välttämättä tarvita kalliita huipputeknologisia ratkaisuja. TTY:n Fysiikan laitos ja Optoelektroniikan tutkimuskeskus

Hiuksen paksuuden mittaus

Demossa mitataan ihmisen hiuksen paksuus laservalon avulla. Ohueen lankamaiseen kohteeseen osunut laservalo ”taipuu” eli diffraktoituu moneen suuntaan muodostaen jonon vuorottelevia kirkkaita ja tummia pisteitä. Pisteiden välisestä etäisyydestä on helppo laskea hiuksen paksuus. TTY:n Fysiikan laitos ja Optoelektroniikan tutkimuskeskus

Sateenkaarilaser

Sateenkaarilaser.jpg

Laservalo on tyypillisesti yksiväristä, mutta nykytekniikalla on voidaan valmistaa lasereita, jotka tuottavat kirkasta valkoista valoa. Tällaisen laserin spektri on hyvin leveä ja valo voidaan hajottaa sateenkaaren väreihin auringonvalon tavoin lasiprisman avulla. Niin sanotun superjatkumolaserin valo on tavallisen laserin tavoin suunnattua ja se voidaan fokusoida tarkasti haluttuun pisteeseen. TTY:n Fysiikan laitos ja Optoelektroniikan tutkimuskeskus

 

Sorsapuistosalin lämpiö

Äänimaisemainstallaatio

Pöytäkyykkä on miniatyyriversio karjalaisesta perinnepelistä. Pelin perusidea ei ole muuttunut alkuperäisestä pelistä mihinkään – karttuja heitetään ja pidetään hauskaa. Peli soveltuu erinomaisesti rentoon ajanviettoon ystävien kanssa. Pöytäkyykkä on erityisesti tekniikkalaji, pelissä pärjääminen ei katso ikää tai fyysistä kuntoa. TEA-club, TTY

TAMK lyhytelokuvia

Mihin historiaa käytetään? Tieto-Finlandia -finalisteina olleet historian tutkijat keskustelussa.

Vuosien varrella Tieto-Finlandia -kilpailussa menestyneet Tampereen yliopiston tutkijat keskustelevat siitä, minkälaisiin tarkoituksiin ja minkälaisissa tilanteissa historiaa käytetään.

PHkasvonetti.jpgSariKPkasvonetti.jpg

Professori Pertti Haapala ja tutkija Sari Katajala-Peltomaa.

TiinaMkasvonetti.jpgVKivimäkikasvonetti.jpg

Tutkijatohtorit Tiina Miettinen ja Ville Kivimäki.

Historiakeskustelu käydään kello 11-12. Pienen salin luentojen aikana samassa tilassa nähdään nähdään muun muassa:

TAMK lyhytelokuvia (englanninkieliset teksitykset, english subtitles!)

Ei vettä rantaa rakkaampaa. Treasured Waters. 13’38’’ Ohjaus Ilkka Rautio

Hilja, punaisen tyttö. 11’30’’ Ohjaus Sini Järnström

Joka muistaa vähän enempi. 9’ Ohjaus Lauri Autere ja Minna Valjanen

Poliisimuseon dokumentteja

Poliisin joukkojen hallintaa Keminlakosta 1949 Tampereen itsenäisyyspäivänä mielenosoituksiin 2013
Tuotanto: Poliisimuseo. Tekstit ja koosteet: Tuomo Kaminen. Tekninen toteutus Indime Oy. Arkistomateriaalit Yleisradio, Poliisi/Poliismuseo 13’32’’

Mikkelin "pamauksessa" 1986 hengen vaarallisesti loukkaantuneet poliisit Kari Tulikoura ja Jussi Makkula kertovat Helsingin valmiusyksikkö Karhusta. Tuotanto: Poliisimuseo. Tekninen toteutus Indime Oy. Arkistomateriaalit Yleisradio, Poliisimuseo 6’45’’

Tarinoita Koukkuniemen asukkaiden elämästä

Pirkanmaan elokuvakeskus on kuvannut Koukkuniemen vanhainkodin asukkaiden tarinoita lyhytelokuviksi. Jukolan onni –projektin puitteissa yhteistyötä tekivät taiteilija Jari Forsman, näyttelijä Eriikka Magnusson, Jukolan vastaava osastonhoitaja Raija Jokinen sekä lastenkotitaustaiset nuoret.

Valoa pimeyteen –tapahtumassa nähdään sikermä näistä lyhytelokuvista. Kuvissa tarinoitaan kertovat muiden muassa Aaltosen kenkätehtaalla työssä käynyt Helga, Pispalan Anja ja Arboretumiin sekä Ilvekseen peliin matkaavat Jaakko, Matti, Erkki ja Reijo.

Helga.jpgUnto.jpg

Aula

Tampereen korkeakoulujen alumnit ovat mukana tapahtumassa: Valoa pimeyteen - jaa oma tunnelmasi #valoapimeyteen2016

Tampereen korkeakoulujen alumnitoimijat osallistuvat yhdessä tapahtumaan keräämällä alumnien ja tapahtumassa vierailevien muistoja, kuvia, tunnelmia ja ajatuksia teemaan liittyen. Vieraile ständillä ja jätä muistosi fyysiselle seinällemme, josta kuvaamme sen sosiaaliseen mediaan.

Voit myös osallistua tunnelmointiin mistä tahansa jakamalla oman kuvasi tai ajatuksesi Instagramissa tai Twitterissä hashtagilla #valoapimeyteen2016. Jaa tunnelmasi ja tykkää mielestäsi parhaasta päivityksestä. Päivän lopussa eniten tykkäyksiä saanut päivitys palkitaan lahjakortilla.

Jaa oma tunnelmasi #valoapimeyteen2016

Twitter: @ValoaAlumnit

Instagram: @valoa_alumnit

NAO-robotti (TTY)

Kirjamyynti

 
Kalevantie 4, 33014 Tampereen yliopisto
puh. (03) 355 111
Ylläpito: taina.elina.repo@uta.fi
Muutettu: 2.2.2016 14.03 Muokkaa

Tampereen yliopisto

Tampereen yliopisto
03 355 111
kirjaamo@uta.fi


KARVI-auditoitu HR Excellence in Research

YLIOPISTO
Tutkimus
Opiskelijaksi
Ajankohtaista
Yhteistyö ja palvelut
Yliopisto

AJANKOHTAISTA
Aikalainen
Avoimet työpaikat
Rehtoriblogi
Tampere3

PALVELUT
Aktuaarinkanslia
Avoin yliopisto
Hallinto
Kansainvälisen koulutuksen keskus
Kielikeskus
Kielipalvelut
Kirjaamo
Kirjasto
Liikuntapalvelut
Viestintä
Tietohallinto
Tutkimuspalvelut
Täydennyskoulutus
Tietoarkisto
» lisää palveluita

OPISKELU
Opetusohjelma
Opinto-oppaat
Opiskelijan työpöytä

SÄHKÖISET PALVELUT
Andor-hakupalvelu
Uusi lainasi
Intra
Moodle (learning2)
NettiOpsu / NettiRekka
NettiKatti
Sähköinen tenttipalvelu
TamPub
Office 365 webmail
Utaposti webmail
Wentti