Sisältöön
tampereen yliopisto: yhteiskuntatieteiden tiedekunta: opiskelu: oppiaineet (ennen syyslukukautta 2012 aloittaneille): historia: yhteystiedot:
Yhteiskuntatieteiden tiedekuntaTampereen yliopistoYhteiskuntatieteiden tiedekunta
Vahtikari, Tanja

Tanja Vahtikari

FT

Yliopistonlehtori (kansainvälinen historia)

Huone: Pinni B3068
Puhelin: +358 50 318 6231
Sähköposti: tanja.vahtikari@uta.fi

Erityiset tutkimus- ja opetusalat:
Unescon maailmanperintö (World Heritage)
Historiapolitiikka
Kaupunkitapahtumat
Toisen maailmansodan jälkeinen jälleenrakennuksen aika
Vertaileva kaupunkihistoria
Kulttuuriperintö

Opetukseni syyslukukaudella 2017:

• Kandidaattiseminaari, HISA4 (jatkava), ti klo 12-15, paitsi ensimmäinen kokoontuminen ke 20.9. klo 12-14
  • Graduseminaari, HISS2 (jatkava), ke klo 10-12

Opetukseni kevätlukukaudella 2018:

• Modernisoituva yhteiskunta (yhdessä Mervi Kaarnisen kanssa), P4 (3. periodi)
  • Verkostoitunut maailma (yhdessä Mervi Kaarnisen kanssa), YKYYHT5 (4. periodi)
  • Kandidaattiseminaari, HISA4 (alkava)

Julkaisuja:

• Valuing World Heritage Cities. Routledge: New York / London, 2017.
    • “Washing Away the Dirt of the War Years": History, Politics and the Reconstruction of Urban Communities in Post-World War II Helsinki, in Harm Kaal & Stefan Couperus (eds.) (Re)Constructing Communities in Europe, 1918–1968. Routledge: New York / London, 2017.
    • Toimitettu teemanumero: Joustava kaupunki.Terra 128:4 (2016) (toim. yhdessä Lieven Ameelin, Salla Jokelan, Silja Laineen ja Aura Kivilaakson kanssa).
    • “Teema: Joustava kaupunki”. Terra 128:4 (2016), 199–202 (yhdessä Lieven Ameelin, Salla Jokelan, Silja Laineen ja Aura Kivilaakson kanssa).
    • Edited Theme Issue: Helsinki in Transnational Historical Perspectives. Helsinki Quarterly 2/2016. (toim. yhdessä Timo Cantellin ja Teemu Vassin kanssa)
    • Helsinki in transnational historical perspectives. Helsinki Quarterly 2/2016, 4-7 (yhdessä Timo Cantellin kanssa).
    • Kaupunki tapahtumien näyttämönä. SKS: Helsinki, 2016 (toim. yhdessä Mervi Kaarnisen ja Timo Vilénin kanssa).
    • "Ei minkään Saarijärven Paavon tarinaa": Vuosisataisjuhla menneisyyden ja tulevaisuuden välittäjänä jälleenrakennusajan Helsingissä, teoksessa Mervi Kaarninen, Tanja Vahtikari & Timo Vilén (toim.), Kaupunki tapahtumien näyttämönä.SKS: Helsinki, 2016, 35-64.
    • Katse kaupunkiin: kaupunkitapahtumat ja kaupunkien katsominen historian tutkimuskohteena, teoksessa Mervi Kaarninen, Tanja Vahtikari & Timo Vilén (toim.), Kaupunki tapahtumien näyttämönä. SKS: Helsinki, 2016, 7-31 (yhdessä Timo Vilénin kanssa).
    • Kenen kulttuuriperintö? Suomen Akatemia, Tietysti.fi, 13.5.2016
    • Tampere kaupunkitutkijoiden näyttämönä. Terra 127:2 (2015).
    • Verslag: (Re)constructing communities in Europe, 1918-1968. A Venture into the discursive practices of community building. Informationen zur modernen Stadtgeschichte 1/2014. Also published in Urban History Newsletter: May 2014, Volume 8, No. 6 ; H-Soz-u-Kult 11.5.2014; and in Historici.nl, 27.2.2014.
    • ‘Lectio praecursoria: World Heritage Cities between Permanence and Change. International Construction of ‘Outstanding Universal Value’ and Local Perceptions at Old Rauma from the 1970s to the 2000s.’ Ennen ja nyt. Historian tietosanomat 1/2014.
    • World Heritage Cities between Permanence and Change. International Construction of 'Outstanding Universal Value' and Local Perceptions at Old Rauma from the 1970s to the 2000s. Väitöskirja, Tampereen yliopisto, 2013.
    • Merkityksin rakennettu Vanha Rauma, teoksessa Katri Lento & Pia Olsson (toim.), Muistin kaupunki. Tulkintoja kaupungista kokemuksellisena tilana. Historiallinen Arkisto 138. SKS: Helsinki 2013, 294-323.
    • Kulttuuriperintö tapahtuu suhteessa menneisyyden materiaalisiin jälkiin. Alusta! Yhteiskunta- ja kulttuuritieteiden verkkolehti 2013 (26.03.2013).
    • ‘Historic cities, world heritage value and change’, in A. Kostiainen and T. Syrjämaa (eds), Touring the Past: Uses of History in Tourism. Savonlinna: The Finnish University Network for Tourism Studies (FUNTS), 2008, 132-150.
    • ‘Miten Vanhasta Raumasta tuli Maailmanperintökohde?’, teoksessa O. Tuomi-Nikula and E. Karhunen (toim.), Kotina suojeltu talo: Arkea, elämää ja rakennussuojelua Suomessa ja Saksassa. Kulttuurituotannon ja maisematutkimuksen laitoksen julkaisuja XIII. Pori: Kulttuurituotannon ja maisemantutkimuksen laitos, 2007, 97–117.
    • ‘Urban interpretations of World Heritage: re-defining the city’, in M. Niemi and V. Vuolanto (eds), Reclaiming the City: Innovation, Culture, Experience. SKS: Helsinki 2003, 63–79.
    • M. Hietala and T. Vahtikari (eds), The Landscape of Food: The Food Relationship of Town and Country in Modern Times. SKS: Helsinki 2003.
    • 'Introduction', in M. Hietala and T. Vahtikari (eds), The Landscape of Food: The Food Relationship of Town and Country in Modern Times. SKS: Helsinki 2003, 9-14.

Tutkimushankkeita:

Historia, Yhteiskuntatieteiden tiedekunta