Sisältöön
tampereen yliopisto: yhteiskuntatieteiden tiedekunta: opiskelu: oppiaineet (ennen syyslukukautta 2012 aloittaneille): historia: yhteystiedot:
Yhteiskuntatieteiden tiedekuntaTampereen yliopistoYhteiskuntatieteiden tiedekunta
Vilén, Timo

Timo Vilén

FT

Tutkijatohtori (parhaillaan Visiting Honorary Research Fellow, University College London)

Huone: Pinni B3077
Vastaanotto: Sopimuksen mukaan
Sähköposti: timo.vilen@staff.uta.fi

Erityiset tutkimus- ja opetusalat:

• Tieteenhistoria, erityisesti tieteelliset palkinnot sekä kylmän sodan aikainen Neuvostoliiton tutkimus
  • Kylmän sodan aate- ja kulttuurihistoria
  • Transnationaalinen historia
Viimeisimmät julkaisut:
  • In Memory of a Cold War Friend: Monuments Commemorating Finnish-Soviet Relationship in Helsinki and Tampere, (Together with Kirsi Ahonen, Marjatta Hietala & Sampsa Kaataja) in Cold War Cities. History, Culture and Memory, eds. Marjatta Hietala & Katia Pizzi. Peter Lang, 2016.
  • "Mahtava paviljonkien kaupunki”. Näköaloja Tukholman ja vuoden 1897 Yleisen taide- ja teollisuusnäyttelyn suhteeseen, teoksessa Kaupunki tapahtumien näyttämönä, (toim.) Tanja Vahtikari, Timo Vilén & Mervi Kaarninen, Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, ilmestyy 2016.
  • Katse kaupunkiin. Kaupunkien katsominen ja kaupunkitapahtumat tutkimuskohteina, teoksessa Kaupunki tapahtumien näyttämönä, (toim.), Timo Vilén, Tanja Vahtikari & Mervi Kaarninen, Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, ilmestyy 2016.
  • Where East met West: Helsinki and the staging of the Conference on Security and Cooperation in Europe, Urban History Vol. 42 Part 4 November 2015.
  • Ragnar Granit, Nobelin palkinnon saanut näön ja hermoston tutkija, teoksessa Suomalaisia tieteen huipulla. Sata tieteen ja teknologian saavutusta, (toim.) Allan Tiitta, Paula Havaste, & Tapio Markkanen. Gaudeamus, 2014.
  • Ragnar Granitin Nobel-ura. Tutkimus tieteen palkinnoista ja palkintojen tieteestä. Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 2013
  • Studying (and not studying) one’s Neighbour: Sovietology in Cold War Finland, in Challenging the Shadows of the Cold War, Valahian Journal of Historical Studies, Issue 20, 2013
  • Stereoröntgen ja anoptraalimikroskooppi esimerkkeinä varhaisesta suomalaisesta tutkimusteknologiasta, Tekniikan Waiheita 3/2011. (Yhdessä Sampsa Kaatajan kanssa).
  • ”Lahjoin ja vastalahjoin lujittuu ystävyys”. Ragnar Granitin verkostot ja Nobel-ura 1946-1967. [”With Gifts and Return-gifts the Friendship Grows Old”. The Nobel Prize Career and Scientific Networks of Ragnar Granit 1946-1967], PhD diss., University of Tampere, 2011.
  • Ragnar Granit – unohdettu nobelistimme? [Ragnar Granit – our Forgotten Nobel Laureate?], in Tieteessä tapahtuu 7/2011.
  • Ragnar Granitin talvisota, teoksessa Tutkijat ja sota. Suomalaisten tutkijoiden kontakteja ja kohtaloita toisen maailmansodan aikana, (toim.) Marjatta Hietala (Helsinki, Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 2006).

Tutkimushankkeita:

Historia, Yhteiskuntatieteiden tiedekunta