Sekä psykologian että sosiaalityön erikoistumiskoulutukset uudistuvat vuodesta 2016 lähtien (Valtioneuvoston asetus 1439/2014). Erikoistumiskoulutukset ovat uusi koulutusmuoto, jolla vahvistetaan työelämässä toimivien asiantuntijoiden ammatillista kehittymistä.
Vanhamuotoiseen, lisensiaatintutkintoon johtavaan erikoistumiskoulutukseen ei enää oteta uusia opiskelijoita.
Uusimuotoinen erikoispsykologin koulutus | Uusimuotoinen erikoissosiaalityöntekijän koulutus | Erikoistumiskoulutus ennen vuotta 2016 aloittaneille
Tampereen yliopisto toimii työ- ja organisaatiopsykologian erikoistumiskoulutuksen koordinaatioyliopistona.
Työ- ja organisaatiopsykologian erikoistumiskoulutus on tarkoitettu psykologeille, jotka toimivat esimerkiksi työn ja organisaatioiden kehittämis- ja konsultointitehtävissä, työterveyshuolloissa, henkilöstön arviointi- ja valintatehtävissä tai uraohjauksessa. Koulutus antaa valmiuksia niin organisaation sisäisenä kuin ulkoisena asiantuntijana toimimiseen.
Koulutus antaa työterveyshuollon psykologin pätevyyden sekä mahdollisuuden hakea asiantuntijatason eurooppalaista sertifikaattia työ- ja organisaatiopsykologian sovellusalueella. Lisäksi tietyt opintojaksot on suunnattu psykologeille, jotka toimivat tai haluavat toimia esimies- tai johtotehtävissä.
Uudistuneet erikoispsykologikoulutukset ovat laajuudeltaan 70 opintopistettä ja ne voidaan suorittaa 3 vuodessa työn ohessa. Koulutukset ovat maksullisia, ja niiden hinta on 120 € / opintopiste.
Hakuaika työ- ja organisaatiopsykologian erikoistumiskoulutukseen: 1.3.-15.4.2016.
Valintaperusteet ja hakuohjeet: Psykonet.
Lisätietoa: Psykonet
Yhteyshenkilöt Tampereen yliopistossa:
Erikoistumiskoulutuksen sisältö ja suorittaminen:
professori Saija Mauno, saija.mauno[at]uta.fi, p. 040 805 3510
yliopistonlehtori Virpi-Liisa Kykyri, virpi-liisa.e.kykyri [at] jyu.fi
Erikoistumiskoulutuksien opiskelijavalinta ja yleiset asiat:
opintokoordinaattori Sari Raudasoja, sari.raudasoja[at]uta.fi, p.050 318 6666
Sosiaalityön valtakunnallinen yliopistoverkosto SOSNET käynnistää vuosina 2016–17 uusimuotoisen erikoistumiskoulutuksen neljällä erikoisalalla. Tampereen yliopisto osallistuu Lapsi-, nuoriso- ja perhesosiaalityön erikoisalan ja Kuntouttavan sosiaalityön erikoisalan toteuttamiseen.
Erikoissosiaalityöntekijän koulutus on suunnattu sosiaalityöntekijöille, joilla on tarvetta vahvistaa ja syventää osaamistaan omalla työkentällään. Koulutuksessa yhdistetään käytäntö- ja tutkimustietoa kansalaisten ja asiakkaiden parhaaksi. Koulutuksen tuottamat tiedot ja taidot on tarkoitus hyödyntää omassa työssä ja työyhteisössä.
Erikoissosiaalityöntekijän koulutuksen laajuus on 70 op, ja se voidaan suorittaa 2.5 vuodessa työn ohessa opiskellen. Koulutus sisältää 16–20 päivää lähiopetusta ja sen lisäksi verkko-opiskelua ja itsenäistä opiskelua. Opintoihin sisältyy koulutuksen aikana tehtävä oman työn kehittämiseen nivoutuva tieteellis-käytännöllinen lopputyö (10 op).
Opiskelijahaku toteutettaneen toukokuussa 2016 ja ensimmäiset lähiopetuspäivät järjestetään syksyllä 2016. Lapsi-, nuoriso- ja perhesosiaalityön erikoisalakoulutuksen haun järjestää Turun yliopisto ja Kuntouttavan sosiaalityön Lapin yliopisto.
Erikoistumiskoulutus on maksullista. Vuonna 2016–17 alkavia koulutuksia tuetaan erityisvaltionavustuksella.
Lisätiedot
Tutustu koulutuksen esitteeseen (pdf): Esitteessä kerrotaan myös Hyvinvointipalvelujen erikoisalakoulutuksesta ja Rakenteellisen sosiaalityön erikoisalakoulutuksesta.
Ajantasainen tieto hakuajoista, valintakriteereistä ja osallistumismaksuista osoitteessa www.sosnet.fi/erko
Yhteyshenkilöt Tampereen yliopistossa:
Professori Kirsi Juhila, kirsi.juhila(at)staff.uta.fi, puhelin 050 338 3925 (erityisesti Kuntouttava sosiaalityö)
Yliopistonlehtori Tuija Eronen, tuija.eronen(at)staff.uta.fi, puhelin 050 318 6202 (erityisesti Lapsi-, nuoriso- ja perhesosiaalityö)
Professori (ma.) Irene Roivainen, irene.roivainen(at)staff.uta.fi, puhelin 050 318 6201
Suunnittelija Tuula Kostiainen, tuula.kostiainen(at)staff.uta.fi, puhelin 050 523 2149
Erikoispsykologin koulutuksen suuntautumisvaihtoehto (120 op) | Sosiaalityön erikoistumiskoulutus
Lisensiaattimuotoiseen koulutukseen valituilla opiskelijoilla on oikeus suorittaa koulutus loppuun oman yliopistonsa ja erikoisalansa tarjoamien mahdollisuuksien puitteissa. Lähtökohtaisesti opinto-oikeus on pysyvä, mutta erityisesti lisensiaattikoulutukseen liittyviä kursseja järjestetään kunkin erikoisalan resurssien mukaan uusimuotoisen koulutuksen ohessa.
HUOM! katso lisätietoja Psykonetin sivustolta.
Erikoispsykologin koulutuksen suuntautumisvaihtoehto sisältää erikoispsykologin tehtävään johtavat ammatilliset opinnot yksikön hyväksymällä erikoisalalla. Koulutuksessa tulee saavuttaa valmius itsenäiseen toimintaan erikoispsykologina. Erikoispsykologin koulutus järjestetään psykologian laitosten valtakunnallisena yhteistyönä. Opiskelija suorittaa tutkintonsa siinä yliopistossa, jossa hänen tutkielmansa ohjataan ja tarkastetaan.
Erikoispsykologin koulutukseen hakevalta edellytetään, että hänellä on hakuajan päättyessä
Muut erikoisalakohtaiset valintaperusteet ilmoitetaan hakuilmoituksessa.
Yliopistojen tutkinnoista annetun asetuksen (794/2004) ja opetusministeriön asetuksen (586/2005) yliopistojen koulutusvastuun täsmentämisestä, yliopistojen koulutusohjelmista ja erikoistumiskoulutuksista 15 §:n mukaan lisensiaatin tutkintoon voidaan sisällyttää erikoispsykologin koulutus seuraavilla erikoisaloilla:
Kehitys- ja kasvatuspsykologia
Neuropsykologia
Psykoterapia
Terveyspsykologia
Työ- ja organisaatiopsykologia
1. Erikoistumisopinnot (65 op)
- ammatilliset, teoreettiset ja erikoisalan menetelmäopinnot (55 op)
- työnohjausta sisältävä työkokemus (10 op)
2. Tutkimusmenetelmäopinnot (15 op)
3. Lisensiaatintutkimus (40 op)
Aiemmin väitöskirjan osana hyväksytty artikkeli voidaan myös hyväksyä lisensiaatintutkimukseksi hyväksilukukäytännön mukaisesti mikäli se sisällöltään ja tieteelliseltä tasoltaan täyttää erikoispsykologitutkinnon lisensiaatintutkimuksen vaatimukset.
Tarkempia tietoja koulutuksen järjestämisestä ja opetussuunnitelmasta saa erikseen ilmestyvästä erikoispsykologin koulutuksen opinto-oppaasta tai psykologian yliopistoverkoston Psykonetin internet-sivulta (http://www.psykonet.fi/).
Yhteiskuntatieteiden lisensiaatin tutkintoon johtavaan sosiaalityön erikoistumiskoulutukseen valittavilta edellytetään pääsääntöisesti sosiaalityöntekijän kelpoisuuden tuottanutta ylempää korkeakoulututkintoa (esim. YTM, VTM) sekä kokemusta sosiaalityöstä ja käytännöllistä perehtyneisyyttä erikoisalaan.
Sosiaalityön erikoistumiskoulutus (120 op) voidaan suorittaa opetusministeriön 18.4.2001 tekemän päätöksen mukaisesti seuraavilla erikoisaloilla:
1) lapsi- ja nuorisososiaalityö
2) kuntouttava sosiaalityö
3) hyvinvointipalvelujen erikoisala
4) marginalisaatiokysymysten sosiaalityö ja
5) yhteisösosiaalityö.
Kullekin erikoisalalle on oma hakumenettelynsä joka neljäs vuosi.
Lisensiaatin tutkinnon rakenne ja vaadittavat opintosuoritukset erikoistumiskoulutuksessa ovat seuraavat:
1. Erikoisalaopinnot (55 op)
2. Tutkimusmetodologiaopinnot (25 op)
3. Lisensiaatintutkimus (40 op).
Opinnoista ja niihin hakeutumisesta on saatavissa lisätietoa valtakunnallisen sosiaalityön yliopistoverkoston, SOSNETin internet-sivulta osoitteesta: http://www.sosnet.fi/.
YLIOPISTO
Tutkimus
Opiskelijaksi
Ajankohtaista
Yhteistyö ja palvelut
Yliopisto
AJANKOHTAISTA
Aikalainen
Avoimet työpaikat
Rehtoriblogi
Tampere3