Sisältöön
tampereen yliopisto: yhteiskuntatieteiden tiedekunta: tutkimus: historiatiede: tutkimusprojektit: argumenta:
Yhteiskuntatieteiden tiedekuntaTampereen yliopistoYhteiskuntatieteiden tiedekunta
Argumenta

Loikkaus veteen 24.5.2011

Vesi ja yhdyskuntien kehitys -Argumenta-seminaarit herättelevät keskustelua vesihuollosta. Sarjan avasi "Loikkaus veteen"-teemalla järjestetty seminaari tiistaina 24.5.2011. Paikka: Tampereen yliopisto, Pinni B, sali B1097.

avauskuva2 (2).jpg

Paikalle päivän esitelmiä saapui kuulemaan yli 40 henkeä. Seminaarisarjan avasivat dosentti Petri Juuti (seminaarisarjan koordinaattori), dosentti Tapio Katko ja tekniikan tohtori Riikka Rajala.

013.JPG

Ensimmäisessä esitelmässä professori Tuula Tamminen korosti, kuinka vesi liittyy olennaisesti meidän kaikkien kokemusmaailmaan jo kohdusta alkaen. Vesi onkin kasvun mahdollistaja ja edellytys niin yksiöille kuin yhteiskunnillekin. (linkki esityksen videoon)

021.JPG

Toisessa esitelmässä dosentti Heikki Vuorinen kertoi mm., että ihminen karsastaa huonoa, likaista vettä luontaisesti. Varhaisissa kaupunkikulttuureissa, esimerkiksi Egyptissä peseytyminen katsottiin tärkeäksi. Muinaiset egyptiläiset peseytyivät säännöllisesti ja usein, poistivat ihokarvansa ja pukeutuivat pestyihin pellavavaatteisiin.

(linkki esityksen videoon)

024.JPG

Päivän kolmannessa esitelmässä professori Johann Tempelhoff kuvasi uuden Etelä-Afrikan vesihallinnon kehitystä ja ongelmia. Erityisesti esille ongelmina nousivat henkilöresurssien puute, liian nopeat muutokset, vesikatkokset ja myrkyllisten kaivosvesien pääsy vesistöihin ja maaperään. (linkki esityksen videoon)

033.JPG

Professori P.M.A. Odira kartoitti Kenian vesihuollon ongelmia. Vedestä on suuri pula Keniasta ja asiaa pahentaa mm. sateen määrän suuri alueellinen ja vuosittainen vaihtelu, raju väestönkasvu, pula koulutetuista alan ammattilaisista, alhainen veden varastointikapasiteetti, heikot maatalouden menetelmät, rahoitusongelmat jne.

(linkki esityksen videoon)

038.JPG

Yleisön joukosta Mikko Nikkari herätteli keskustelua kaksivesijärjestelmien tuomista mahdollisuuksista.

043.JPG

Päivän viimeisessä esitelmässä FT Henry Nygård pohdiskeli mm.  jätteen ja jätevesien käsitteen muuttumista ja sitä, miten käsitteen määrittelyllä voidaan ongelma poistaa näköpiiristä. Hän kertoi, miten jätettä ei edes ollut maaseudulla olemassa määritelmällisesti aina 1970-luvulle asti.Jätteet nähtiin kaupunkien ongelmana. Ensiksi Suomessa nähtiin jätteenä nimenomaan ihmisten ja eläinten ulosteet, mutta myöhemmin hallinnollisilla toimenpiteillä nimenomaan ne rajattiin pois jätteen määritelmästä kuuluvaksi vesihuollon piiriin. Vesi ja jätteet ovatkin kiinteästi kytköksissä kulttuuriin ja sen tuomiin säädöksiin. Ei elämää ilman vettä, ei elämää ilman jätteistä ja jätevesiä. (linkki esityksen videoon)

Katso alta ohjelmasta linkeistä osallistujien cvt ja esitelmät.

Ohjelma:

9.30 Kahvi
10.00 Seminaarisarjan avaus: dosentti Petri Juuti, dosentti Tapio Katko, TkT Riikka Rajala
10.20 Professori Tuula Tamminen, Tampereen yliopisto, Suomen Kulttuurirahasto:  "Virta venhettä vie" (kuva)
11 Dosentti Heikki Vuorinen, Helsingin yliopisto: "Akvedukteista globaaleihin vesiongelmiin - veden ja terveyden historia" (kuva)
12 Tauko
13 Professori Johann Tempelhoff, North-West University, Etelä-Afrikka: "Local service delivery problems and trends in South Africa’s water governance (1994–2010)" (kuva)
14 Professori P.M.A.Odira, University of Nairobi, Kenia: "Challenges in Water and Sanitation Services Delivery in Kenya" (kuva)
15 Kahvi
15.15 FT Henry Nygård, Åbo Academi: "Jäte ja jätevedet yhteiskunnallisena ongelmana" (kuva)
16 Loppukeskustelu
17 Tilaisuuden lopetus

pinnib450.jpg

Pinni B-rakennus valmistui 2003. Sen suunnitteli arkkitehti Antti Katajamäki.

- Kuva: Erkki Karén

Argumentalogo.jpg