Sisältöön
tampereen yliopisto: yhteiskunta- ja kulttuuritieteiden yksikkö: tutkimus: historiatiede: tutkimusprojektit: iehg: members:
Yhteiskunta- ja kulttuuritieteiden yksikköTampereen yliopistoYhteiskunta- ja kulttuuritieteiden yksikkö
Members

Dr PS Juuti.jpgDr. Juuti,

head of the IEHG is a historian and Adjunct Professor/Docent in Finnish History (in University of Turku, Finland), Adjunct Professor in Environmental History (in University of Tampere, Finland), and in History of Technology (in University of Oulu, Finland).

He is currently working at the University of Tampere as the Head of Publications. Previously he has acted as Visiting Professor in North-West University (2011 & 2012) & University of Johannesburg (2007, 2009, 2010, 2013), South Africa, Senior researcher in WaterTime -project funded by European Comission,  Assistant Professor (2002-2004) and earlier as researcher in University of Tampere, Tampere University of Technology  and Ministry of the Interior and has also worked in business life.

His major area of interest is environmental history, especially water history, urban environment, city-service development, urban technology, pollution, public policy, and political history. He is also interested in development studies, social and economic history. He is the author or co author of over 30 referee articles and more than 30 books, few latest ones are Water Fountains in The Worldscape (2012), Brief History of Wells and Toilets (2005), Water, Time and European Cities (2005), Environmental History of Water (2007), etc. Altogether he has lectured and published more than 150 times. He has been granted four international and two national awards.

Dr. Juuti is editor-in-chief of Ympäristöhistoria Finnish Journal of Environmental History (YFJEH). YFJEH is a new peer referee journal, published in the Internet by IEHG. YFJEH provides a forum for peer-reviewed research in the field of environmental history. He is also a research associate in North-West University, South Africa and member of the executive council of International Water History Association, IWHA (2009-). Hobbies: reading, marathon running (PR 3:12), hiking, movies, travelling.

email: petri.juuti(at)uta.fi

CV Dr Juuti