Sisältöön
tampereen yliopisto: yhteiskuntatieteiden tiedekunta: tutkimus: historiatiede: tutkimusprojektit: urban history politics:
Yhteiskuntatieteiden tiedekuntaTampereen yliopistoYhteiskuntatieteiden tiedekunta
Urban History Politics

Coming activities

Session When UNESCO comes to town: World Heritage Cities in historical perspectives at 12th International Conference on Urban History, Lisbon, 3.-6.9.2014 (Tanja Vahtikari together with Linda Kovarova).

Past activities

Workshop Rebuilding Cities, Reconstructing Identities organized by the project at University of Tampere, 12.3.2013.

Session Cities at a turning point: Re-interpreting urban history and memory organized by the project at Historiantutkimuksen päivät (the biennial conference for historical research in Finland) 25.– 27.10.2012, Helsinki. All project members presented their own papers.

Session Urban History Politics: Re-negotiating Local Pasts in the Face of 20th Century Turning Points organized by the project at the 11th International Conference on Urban History (Cities and Societies in Comparative Perspective), 29 August - 1 September 2012, Prague. For more information see: http://www.eauh2012.com/sessions/

Workshop Chances and limitations of city comparisons, organized by the projet in cooperation with the Finnland-Institut in Deutschland and the Center for Metropolitan Studies (Tu Berlin), 2.-3.2012. Location: Finnland-Institut in Deutschland, Berlin. All project members presented their own papers.

Giving papers at the International Society for Cultural History annual conference, History – memory – myth: Re-presenting the past, Oslo, August 3rd - 6th, 2011 (Marc Schalenberg & Tanja Vahtikari).

Publications

Schalenberg, Marc, 'Wall city visions: Representations of Europe in the context of 'Berlin Kulturstadt Europas 1988'', in Kiran Klaus Patel (ed.), The cultural politics of Europe: European capitals of culture and European Union since the 1980s. London: Routledge, 2013. 114-126.

Kress, Celina, Schalenberg, Marc, Schürmann, Sandra (eds), Urban Icons. Informationen zur modernen Stadtgeschicte 2/2011.

Kress, Celina, Schalenberg, Marc, Schürmann, Sandra (eds), 'Spektakel, Allheilmittel, Forschungsfeld: Perspektiven auf 'Urban Icons', in Urban Icons. Informationen zur modernen Stadtgeschicte 2/2011, 7-31.

Talja, Suvi, Sport, Recreation and Space in Urban Policy - Helsinki and Dublin from the 1940s to the 1980s (Dissertation, University of Helsinki, 2014).

Vahtikari, Tanja, ‘Helsinki 400 vuotta. Vuosisataisjuhlintaa toisen maailmansodan jälkeisessä pääkaupungissa’, teoksessa Kaupunki ja kulttuuri, Mervi Kaarninen & Sampsa Kaataja (eds.), forthcoming 2014.

Vahtikari, Tanja, ‘Lectio praecursoria: World Heritage Cities between Permanence and Change. International Construction of ‘Outstanding Universal Value’ and Local Perceptions at Old Rauma from the 1970s to the 2000s.’ Ennen ja nyt. Historian tietosanomat, 26.3.2014 [http://www.ennenjanyt.net/?p=809].

Vahtikari, Tanja, Vahtikari, Tanja, 'Verslag: (Re)constructing communities in Europe, 1918-1968. A Venture into the discursive practices of community building', Historici.nl,  27.2.2014 [http://www.historici.nl/nieuws/verslag-reconstructing-communities-europe-1918-1968-venture-discursive-practices-community]

Vahtikari, Tanja, World Heritage Cities between Permanence and Change: International Construction of ‘Outstanding Universal Value’ and Local Perceptions at Old Rauma from the 1970s to the 2000s (Dissertation, University of Tampere, 2013).

Vahtikari, Tanja, ‘Merkityksin rakennettu Vanha Rauma: suomalaisen historiallisen kaupungin varhainen määrittely valintoina ja vuoropuheluna 1900–1970’, in Katri Lento & Pia Olsson (eds.), Muistin kaupunki. Tulkintoja kaupungista muistin ja muistamisen paikkana. Historiallinen Arkisto 138. Helsinki: SKS, 2013, 294–323.

Vahtikari, Tanja, ‘Kulttuuriperintö tapahtuu suhteessa menneisyyden materiaalisiin jälkiin’. Alusta! Yhteiskunta- ja kulttuuritieteiden verkkolehti 26.3.2013, [http://alusta.uta.fi/artikkelit/2013/03/26/kulttuuriperinto-tapahtuu-suhteessa-menneisyyden-materiaalisiin-jalkiin.html].

Historia, Yhteiskuntatieteiden tiedekunta
Pinni B, 33014 Tampereen yliopisto