Sisältöön
tampereen yliopisto: yhteiskuntatieteiden tiedekunta: tutkimus: rauhan- ja konfliktintutkimuskeskus tapri: esittely:
Yhteiskuntatieteiden tiedekuntaTampereen yliopistoYhteiskuntatieteiden tiedekunta
Rauhan- ja konfliktintutkimuskeskus TAPRI

Historiaa

Rauhan- ja konfliktintutkimuslaitos TAPRI perustettiin Tampereelle vuonna 1969 eduskunnan säätämällä lailla ja se aloitti toimintansa seuraavana vuonna. TAPRIn ensimmäiseksi perustehtäväksi määriteltiin rauhan säilyttämiseen ja turvaamiseen sekä kansainvälisten ja kansallisten ristiriitojen poistamiseen, ratkaisemiseen ja säätelyyn liittyvä tutkimus ja selvitystyö. CRPV1972.jpg

Ensimmäisten vuosikymmenten aikana TAPRIn tutkimus painottui varsinkin asevarustelun ja aseidenrajoittamisen sekä rakenteellisen väkivallan tutkimukseen. Kylmän sodan jälkeistä TAPRIn tutkimuspolitiikkaa on puolestaan leimannut ajatus rauhanomaisesta muutoksesta sekä globalisaatioon liittyvät kysymykset. Tänä aikana tutkimukselle myös muodostui kolme painopistealuetta. Näistä Euroopan poliittista muutosta ja turvallisuutta koskevassa hankkeessa korostui Itämeren alueen turvallisuusyhteisökehitys, kun taas uusia konflikteja tarkasteleva tutkimus keskittyi identiteetteihin ja etnisyyteen. Kolmas painopistealue, Välimeri-projekti, painotti erityisesti kulttuurien kohtaamisen teemaa sekä alueen sosioekonomista kehitystä.

Tutkimuksen lisäksi kansainvälinen yhteistyö on ollut olennainen osa TAPRIn toimintaa sen perustamisesta lähtien. Alkuvuosina korostui erityisesti pohjoismainen yhteistyö sekä osallistuminen YK:n ja sen erityisjärjestöjen tutkimushankkeisiin. TAPRI on myös ollut aktiivinen alan kansainvälisessä kattojärjestössä, IPRAssa (International Peace Research Association), sekä alueellisessa EuPRAssa (European Peace Research Association). Vuosina 1975—79 TAPRI mm. toimi IPRAn päämajana. Vuonna 1987 TAPRI sai YK:n "peace messenger" -tunnustuksen.

TAPRIn muut perustehtävät liittyvät julkaisutoimintaan, asiantuntijapalveluihin ja kansainväliseen yhteistyöhön. TAPRI on neljän vuosikymmenensä aikana tuottanut satoja julkaisuja, jotka sisältävät sekä sen omien että keskuksen ulkopuolella toimivien tutkijoiden tuotantoa. Vastaavasti keskuksen tutkijat ovat julkaisseet laajalti TAPRIn ulkopuolisilla foorumeilla. TAPRIn asiantuntijapalveluita ovat hyödyntäneet eri viranomaiset – erityisesti ulkoasian-, opetus- ja puolustusministeriöt – yliopisto- ja korkeakoululaitos, tiedotusvälineet, kansalaisjärjestöt, sekä yksittäiset kansalaiset. Lisäksi TAPRIn tutkijat ovat antaneet rauhan- ja konfliktintutkimukseen liittyvää opetusta eri oppilaitoksissa.

Alun perin opetusministeriön alaisuudessa ollut TAPRI liitettiin vuonna 1994 itsenäiseksi tutkimuskeskukseksi Tampereen yliopiston Yhteiskuntatieteiden tutkimuslaitoksen yhteyteen. Samalla sen nimi muuttui Rauhan- ja konfliktintutkimuskeskukseksi. Vuonna 2011 TAPRIsta tuli osa Yhteiskunta- ja kulttuuritieteiden yksikköä.

Käyntiosoite: Linna, 6. kerros
Postiosoite: TAPRI, Yhteiskunta- ja kulttuuritieteiden yksikkö