Jorin jutut / seitti

Mielipiteitäni seittisivuista

Tämä teksti sisältää henkilökohtaisia mielipiteitäni siitä, millaiset seittisivut ovat hyviä. Olen jakanut aiheet kahteen tasoon. Ensimmäisen tason pitäisi pystyä suhteellisen vähällä vaivalla saavuttamaan joko kirjoittamalla käsin HTML-koodia tai millä tahansa seittisivueditorilla. Toinen taso vaatinee joko HTML:n kirjoittamista kokonaan käsin, tai editorin tuottaman koodin muokkaamista käsin.

Ensimmäinen taso

Sivuston pitää toimia myös "kahden ison" kolmosversioilla

Netscape 3 ja Microsoft Internet Explorer 3 ovat molemmat yleisessä käytössä. Molemmat selaimet voi myös imuroida ilmaiseksi koneelleen, joten testauksen ei pitäisi ainakaan Windows-ympäristössä tuottaa isoja hankaluuksia. Lisätietoja.

Ei välkkyvää sisältöä

Animoidut kuvat, <BLINK> ja <MARQUEE> ärsyttävät. Ne voivat tekijästä näyttää "hienoilta" ja "piristää" sivua, mutta melkein aina ne pelkästään haittaavat tekstin lukemiseen keskittymistä. Javascript-kikkailut kuuluvat samaan kastiin.

Leipätekstin kirjasinkokoa ei saa muuttaa

Seitti on hieno asia mm. siksi, että voin lukea tekstiä juuri sen kokoisen kuin haluan. <FONT SIZE="-1"> saattaa näyttää sinusta hyvältä. Minä olen kuitenkin säätänyt selaimeni käyttämään juuri minulle parhaiten sopivaa kirjasinkokoa.

TITLEn pitää olla järkevä

Sivun otsikon tulee olla järkevä kirjanmerkkilistassa ja hakukoneen hakutuloksissa. Huomaa erityisesti miltä näyttävät seuravat listat:

Yleensä paras otsikko Virtasen Hattivatti Oy:lle on, yllättäen, "Virtasen Hattivatti". Huonoin mahdollinen otsikko on "Minun kotisivuni". Lisätietoja.

Ei uusien ikkunoiden avaamista

Linkkien avaaminen uuteen ikkunaan ärsyttää. Selailija voi useimmissa selaimissa avata linkin uuteen ikkunaan itse niin halutessaan. Ilmeisesti tällaisten sivujen tekijät kuvittelevat oman sivunsa olevan virtuaalimaailman keskus, jonka lukija aina haluaa jäävän taustalle. Kuvitelma on väärä. Lisätietoja.

Suoraan asiaan, ei ovimattoja

Nykyään on yleistynyt ovimattosivujen käyttö. Tällainen sivu tarkoittaa suunnilleen sitä, että olen menossa Villen kotisivulle kun minut pysäytetään jotta voidaan kertoa että "Nyt olet muuten menossa Villen kotisivulle". Tietysti ovimatolle voi olla tarvetta, jos tarjolla on esimerkiksi sama sivusto eri kielillä. Yleensä on kuitenkin parasta mennä suoraan asiaan.

Käytä mukavasti luettavia värejä

Seittisivustolle ei ole pakko määrätä mitään värejä. Jos kuitenkin teet niin, säädä oma selaimesi käyttämään ko. väriyhdistelmää ja lue sen jälkeen joukko sivuja joilla ei määritellä värejä. Huomaat, että mukavan näköinen väriyhdistelmä voi olla ärsyttävä luettaessa isompaa tekstimassaa.

Älä jätä toimintaa javaskriptin varaan

Jos voit tehdä normaalin linkin, älä tee linkkiä javaskriptillä. Toki javaskriptiä voi käyttää, mutta sen puuttumisen ei pitäisi estää sivuston käyttöä.

Alleviivaus = linkki

Älä poista alleviivausta linkeistä, ellei teksti jotenkin muuten selvästi osoita olevansa linkki. Älä toisaalta käytä alleviivattua tekstiä mihinkään muuhun kuin linkkeihin. Varmista myös, että vieraillut linkit erottuvat selvästi tuoreista.

Toinen taso

Käytä loogisia otsikkoja, ei <FONT>-tageja

Loogiset otsikot, <H1> jne, toimivat järkevästi myös tekstinäytöllä toimivissa selaimissa ja auttavat hakukoneita indeksoinnissa.

Tarkista toiminta tekstiselaimillakin

Hyvän sivun pitäisi toimia mahdollisuuksien mukaan myös Lynxillä, Communicatorin selaimella, sokeiden lukulaitteilla jne. Tehtävä ei ole mitenkään vaikea, mutta edellyttää jonkinlaista kokemusta selaimista, jotka eivät toimi graafisessa ympäristössä. Lisätietoja.

Validoi sivusi

Tarkista lähdekoodi vaikka WDG:n validaattorilla. Virheetön koodi takaa yleensä järkevän toiminnan myös niillä selaimilla, joilla et itse testaa sivuasi. Toisaalta standardiin kuulumaton piirre ei välttämättä ole mitenkään huono asia, kunhan tiedät mitkä osat sivustasi voivat näkyä toisin kuin suunnittelit. Validointi ei myöskään poista tarvetta tarkistaa toimintaa useammilla eri selaimilla, sillä esimerkiksi Netscape vaatii usein </TR> -tageja sielläkin missä niitä standardin mukaan ei tarvita. Lisätietoja.

Älä käytä kehyksiä turhaan

Kehykset estävät muita viittaamasta alasivuille linkeillä tai URLeilla. Kehykset haittaavat myös hakukoneiden toimintaa. Yleensä taulukoilla voi tehdä vastaavan rakenteen paremmin. Lisätietoja.

Käytä ankkureita

Tekstiin kannattaa sijoittaa ankkureita, vaikka itse ei niihin viittaisikaan. Muiden on paljon helpompi antaa URL suoraan sopivaan kohtaan, kuin sanoa "katso sivun http://www.jossain.fi/foobar.html viidestoista kappale." Esimerkkiä voit katsoa tämän sivun lähdekoodista.

Muista META-tagit

Hakukoneita varten kannattaa aina muistaa keywords- ja description- meta-tagit. Kovin moni sivu näkyy altavistan hakutuloksissa "Valitan, selaimesi ei tue kehyksiä." Sopivat hakusanat voivat ratkaista sen, löytääkö kukaan sivujasi. Lisätietoja.