Afganistan naisten silmin-valokuvanäyttely

Alkaa
Päättyy

Juhasalin aula, Päätalo (Kalevantie 4)

Järjestäjä(t)

Journalistiikan ja viestinnän tutkimusohjelma ja
Naistoimittajat ry

Afaganistanin naistoimittajien arkea

Afganistanin naistoimittajilla ankeat työolosuhteet

Uhkailua, häirintää, vähättelyä ja miestoimittajia pienempi palkka

Tampereen yliopistossa on 20.03.-03.04. kahden viikon ajan esillä  Afganistan naisten silmin-valokuvanäyttely. Näyttelyssä on noin 50 afganistanilaisen naistoimittajan ottamia valokuvia afganistanilaisten arjesta.

Afganistan on kansainvälisten tilastojen valossa maailman vaarallisin paikka naiselle. Erityisen hankala paikka maa on kaikille toimittajille, mutta naistoimittajilla on lisätaakkana kulttuuristen tekijöiden painolasti.

Toimittajaksi alkaakseen afgaaninaisella täytyy olla koulutusmyönteinen perhe, varsinkin isä, ja myöhemmin myös aviomies. Naistoimittaja joutuu työskentelemään päivittäin vieraiden miesten kanssa ja se ei ole kaikille miehille itsestään selvää. Naisen kasvojen näkyminen televisiossa niinikään on vanhoillisemmille perheille liikaa. Näiden kulttuuristen hankaluuksien ohella 70 prosenttia  naistoimittajista saa uhkauksia, 69 prosenttia on kokenut seksuaalista  häirintään ja palkkakin on miehiä pienempi.

Työnantajat suhtautuvat naisiin nihkeästi, usein vedotaan siihen ettei heitä voi lähettää työtehtäviin vaarallisiin maakuntiin eikä miesvaltaisiin seminaareihin. Tiedot ovat Afghan Journalist´s Safety Committeen tutkimuksesta 2015.

Kaikesta tästä huolimatta toimittajan ammatti kiinnostaa naisia ja journalismin opiskelijoista puolet on nykyään naisia. Läheskään kaikki valmistuneet eivät kuitenkaan toimittajaksi ala vaan hakeutuvat mm. opettajiksi. Maassa on kuitenkin yhä enenevässä määrin nuoria rohkeita toimittajanaisia, jotka eivät anna periksi. He haluavat kiihkeästi oppia lisää journalismista ja sen uusista tuulista.

Media elää myös Afganistanissa nopeaa kehitysvaihetta. Monia uusia medialakeja on tullut voimaan ja sananvapautta korostetaan. Media on myös sitoutunut työskentelemään korruption vähentämiseksi. Lehtiä ilmestyy ja uusia yksityisiä radio- ja televisioasemia perustetaan.

Naisasiaministeriö MOWAn tilastojen mukaan hallituksen medioissa työskentelevistä 24 prosenttia on naisia. Yksityisten kustantamoiden lehdissä vastaava luku on muutaman prosentin alhaisempi. Yksityisten televisioasemien vajaasta kahdesta tuhannesta toimittajasta kymmenesosa on naisia.

Naistoimittajat ry:n järjestämissä koulutuksissa valokuvaus ja kuvajournalismi ovat olleet tärkeässä osassa. Yhteisen kielen puuttuessa kuva usein puhuu puolestaan.  Naistoimittajat ry:n näyttelyyn  on koottu noin 50 koulutukseen osallistuneen naistoimittajien kuvia. Suurin osa koulutettavista ei ole erikoistunut valokuvaukseen, vaan kuten muuallakin maailmassa toimittajat ottavat kuvia, koska ammattivalokuvaajaa ei olisi mahdollista saada kuvaustilanteisiin mukaan.

Valokuvat esittelevät katsojille vähemmän tunnettua puolta Afganistanista: sodan sijasta keskiössä ovat tavallisten ihmisten arkinen elämä ja ponnistelut paremman elämän puolesta. Kuten Kunduzista talebaneja pakenemaan joutunut toimittaja Simeen Hussaini sanoo: ”Turvallisuus Afganistanissa huononee päivä päivältä, mutta ihmiset tekevät työtä, opiskelevat ja yrittävät taistella ongelmia vastaan. Niin teen minä, ja niin tekevät lukemattomat muut.”

Viime vuonna 70 vuotta täyttänyt Naistoimittajat ry. on vuodesta 2009 kouluttanut Afganistanissa paikallisia naistoimittajia ulkoministeriön rahoittamassa järjestöjen kehityshankkeessa.

Koulutusprojekti Learning Together käynnistyi afgaanitoimittajien pyynnöstä. Ajankohtaisten ammatillisten käytännön  aiheiden ohella koulutustapaamisissa jaetaan kokemuksia ja voimaannutaan yhdessä.

Naistoimittajat ry:n yhteistyökumppani koulutushankkeessa on Afghan Women Journalist Union.

Näyttelyn kuraattori Kirsi Mattila on paikalla tiistaina 28.maaliskuuta klo 14 järjestettävässä yleisötilaisuudessa, jossa puhutaan mediasta ja naisista Afganistanissa tänään.

koulutushankkeen koordinaattori Eeva Koskinen
eeva.koskinen@naistoimittajat.fi