Alkaa
Alkaa kello

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri, M-rakennus, pieni luentosali, Teiskontie 35

LL Toni Karppisen väitöstilaisuus

Effects of narrow-band ultraviolet B and solar radiation on vitamin D synthesis and of empowering heliotherapy on quality of life in dermatological patients (Kapeakaistaisen ultravioletti B -säteilyn ja auringon ultraviolettisäteilyn vaikutus D-vitamiinisynteesiin, ja aurinkopainotteisen sopeutumisvalmennuskurssin vaikutus ihottumapotilaan elämänlaatuun)

Väitöskirja kuuluu ihotautien ja allergologian alaan.

Vastaväittäjänä on dosentti Leena Koulu (Turun yliopisto). Kustoksena toimii professori Erna Snellman.

Väitöstilaisuuden kieli on suomi.

Ultraviolettisäteilyn vaikutus ihon D-vitamiinisynteesiin, ja aurinkopainotteisen sopeutumisvalmennuskurssin vaikutus ihottumapotilaiden elämänlaatuun

Kapeakaistaista ultravioletti B  –valohoitoa käytetään useiden ihosairauksien, kuten psoriasiksen ja atooppisen dermatiitin hoitamiseen. Näillä sairauksilla on negatiivinen elämänlaatuvaikutus. Ihottumaoireiden paranemisen ohella valohoito nostaa elimistön D-vitamiinitasoa. Koska auringon ultravioletti(UV)-säteilyn voimakkuus ei riitä käynnistämään ihon D-vitamiinisynteesiä talvella, tutkimme, kykeneekö valohoito nostamaan D-vitamiinitasoa D-vitamiinilisiä käyttävillä henkilöillä, ja voidaanko valohoidolla ylläpitää kesänjälkeistä D-vitamiinitasoa talvella. Tutkimme myös, nostaako kevätauringon UV-säteily D-vitamiinitasoa lumisilla alueilla ulkoiltaessa. Lisäksi tutkimme aurinkopainotteisen sopeutumisvalmennuskurssin vaikutusta psoriasista tai atooppista dermatiittia sairastavien potilaiden elämänlaatuun ja iho-oireisiin.

Valohoito nosti D-vitamiinitasoja sekä psoriaatikoilla, että terveillä verrokeilla, jotka käyttivät 20 µg D-vitamiinilisää päivittäin. Lisäksi valohoito paransi psoriasiksen iho-oireita. Joka toinen viikko annostellun, ihon punekynnyksen alittavan valohoidon todettiin myös nostavan elimistön kesänjälkeistä D-vitamiinitasoa lokakuun ja huhtikuun välillä. Maalis-huhtikuun kevätauringon UV-säteily nosti D-vitamiinitasoja terveillä henkilöillä, jotka ulkoilivat lumisilla alueilla 4-10 päivän ajan kädet ja kasvot paljaina, ja joiden D-vitamiinitaso oli alle 90 nmol/l ennen ulkoilujaksoa. Henkilöillä, joiden taso oli yli 90 nmol/l, D-vitamiinitaso laski ulkoilusta huolimatta. Kanarian saarilla järjestettävät aurinkopainotteiset sopeutumisvalmennuskurssit paransivat psoriaatikkojen ja atoopikkojen iho-oireita ja elämänlaatua ainakin 3 kuukautta kurssin jälkeen.

Toni Karppinen on suorittanut lääketieteen lisensiaatin tutkinnon Tampereen yliopistossa.

Karppisen väitöskirja ilmestyy sarjassa Acta Universitatis Tamperensis; 2252, Tampere University Press, Tampere 2017. ISBN 978-952-03-0334-1, ISSN 1455-1616. Väitöskirja ilmestyy myös sähköisenä sarjassa Acta Electronica Universitatis Tamperensis; 1753, Tampere University Press 2017. ISBN 978-952-03-0335-8, ISSN 1456-954X.

Toni Karppinen