Sodan särkemä arki -teoksen julkaisutilaisuus

Päätalo, ls A2b

Järjestäjä(t)

Ville Kivimäki ja Anssi Männistö

Historiankirjoista olemme saaneet lukea joukkojen liikkeistä rintamalla, mutta tiedämmekö millaista sodan keskellä oli elää? Tieto-Finlandia-voittajan Ville Kivimäen ja sodanaikaisen kuvamateriaalin erikoistuntijan Anssi Männistön runsaasti kuvitettu uutuuskirja Sodan särkemä arki kertoo ihmisistä sodassa, niin etu- kuin kotirintamalla. Julkaisutilaisuudessa kommenttipuheenvuoron pitää visuaalisen journalismin professori Janne Seppänen. Tilaisuudessa on tarjolla pientä aamupalaa.

Tarjoilujen vuoksi pyydämme ilmoittautumiset osoitteeseen ilmoittautumiset@wsoy.fi (viestin aiheeksi Sodan särkemä arki).

Sodan särkemä arki on kirja siitä, mitä vanhempamme ja isovanhempamme kokivat mutta eivät pukeneet sanoiksi. Millaista oli elää jatkuvan sattumanvaraisen kuolemanvaaran alla? Millaisia jälkiä usein kasvoton väkivalta, stressi ja menetykset jättivät mieleen, muistoihin ja koko kulttuuriin?
Tieto-Finlandia-palkittu Ville Kivimäki pureutuu kirjassa sota-ajan arkeen, siihen miten sota koettiin. Esiin nousee ihmisen pyrkimys jatkaa omaa elämäänsä riippumatta ympäröivistä olosuhteista. Se on vahva voima, mutta aina sota kuitenkin jättää jälkensä ihmiseen.

Anssi Männistön valitsema ja taustoittama runsas ja oivaltava kuvitus täydentää tekstiä omalla tarinallaan 70 vuoden takaisesta maailmasta. Kuvat avaavat uuden näkökulman sota-ajan ihmisten mielenmaisemaan.

Historiantutkija, FT Ville Kivimäki (s. 1976) on niin sanotun uuden sotahistorian merkittävimpiä edustajia Suomessa. Tamperelaisen tutkijan edellinen teos Murtuneet mielet – Taistelu suomalaissotilaiden hermoista 1939–1945 sai Tieto-Finlandia-palkinnon 2013. Kirja on myös toiminut inspiraationa syyskuussa ensi-iltansa saavan Sodan särkemät miehet -dokumenttielokuvan tekoon.

Yliopistonlehtori, YTT Anssi Männistö (s. 1966) on kuvajournalismin opettaja ja tutkija. Hän on ollut keskeisesti rakentamassa kuvajournalismin opetusta Tampereen yliopistossa ja kouluttamassa nykyistä sotakuvaajasukupolveamme. Männistö tuntee yli 170 000 kuvaa käsittävän sodan ajan valokuvia sisältävän SA-kuva-arkiston perusteellisesti.