Tiedustelu ja julkisuus

Päivälehden museo, Ludvigink. 2 - 4, Helsinki

Järjestäjä(t)

Tampereen yliopisto ja Helsingin Sanomain säätiö

Viime vuosien aika aikana on käyty niin maailmalla kuin Suomessa tiivistyvää keskustelua digitaalisen viestinnän mahdollistamasta tiedonkeruusta ja sen säätelyn tarpeesta. Keskustelu virisi uudelle tasolle viimeistään neljä vuotta sitten, kun Edward Snowdenin paljastukset Yhdysvaltain ja sen liittolaisten verkkotiedustelusta paljastivat niin toiminnan mahdollisen laajuuden kuin sen teknisen tarkkuuden.

Polttoainetta pohdinnoille antavat päivittäiset uutiset niin terroriteoista, tietomurroista kuin verkon käyttäjätietojen kaupallisista ja poliittisista käyttöyhteyksistä. Tässä ilmapiirissa yhteiskunnan ja yksiköiden turvallisuuden kysymykset on nyt sovitettava yhteen yksityisyyden vaatimusten ja yksilöiden oikeuksien kanssa. Näiden suhteiden määrittelyä pyrkii täsmentämään myös Suomessa valmisteilla oleva tiedustelulaki.

Tampereen yliopisto ja Helsingin Sanomain säätiö järjestävät yhdessä seminaarin, joka virittää keskustelua näistä monimutkaisista teemoista kysymällä, millä tavalla erilaisia yksilöiden digitaaliseen viestintään kohdistuvia tiedustelun muotoja voidaan ja pitäisi julkisesti valvoa. Keskustelua pohjustaa kaksi lyhyttä kansainväliseen tutkimukseen perustuvaa tutkija-alustusta, joissa puidaan asiasta käytyä kansainvälistä keskustelua. Sen jälkeen puhetta jatkaa kotimainen asiantuntijapaneeli – ja yleisö.

Seminaari järjestetään englannin kielellä.

14:00  Opening
14:10  Journalism and Surveillance
John Lloyd (Financial Times, Reuters Institute for the Study of Journalism, Oxford University):
John Lloyd’s presentation draws from his recent investigation looks into the relationship between journalism and surveillance, which provides journalism with acute dilemmas. The media claims the responsibility of holding power to account, but cannot know more than superficial details about the newly empowered secret services. His recent book, Journalism in an Age of Terror, (I.B. Tauris) is the first examination of the state of relations between two crucial institutions in the modern state: the intelligence services and the news media.
Introductory chapter of the book can be uploaded here

14.40 Lessons and question from the Snowden revelations
Risto Kunelius University of Tampere)
This presentation draws from an international study of the mainstream media discussions provoked by the NSA revelations in USA, United Kingdom, France, Germany, Russia, and China, reported in a recent book Journalism and the NSA Revelations: Privacy, Security and the Press (I.B. Tauris).
Introductory chapter of the book can be uploaded here.

15:00 Panel discussion with Finnish experts
Jyrki Kasvi, Member of Parliament
Laura Halminen, journalist, Helsingin Sanomat
Erka Koivunen, chief information security officer, F-Secure