Alkaa

Linna-rakennus, sali K 103, Kalevantie 5

Miia Ojanen

YTM Miia Ojasen väitöstilaisuus

Työn ja perheen ristiriidat, sairauspoissaolot ja avioeroriski suomalaisilla palkansaajilla (Work–family Conflicts, Sickness Absences and Divorce Risk among Finnish Employees)

Väitöskirja kuuluu sosiaalipolitiikan alaan.

Vastaväittäjänä on dosentti Mia Tammelin (Jyväskylän yliopisto). Kustoksena toimii professori Jouko Nätti.

Väitöstilaisuuden kieli on suomi.

Työn ja perheen ristiriidat koettelevat terveyttä ja avioliittoja − suurimmassa vaarassa miesten parisuhteet

Työn ja perheen yhteensovittamisen ongelmat vaikuttavat työssäkäyvien terveyteen ja parisuhteeseen. Tämä käy ilmi yhteiskuntatieteiden maisteri Miia Ojasen väitöstutkimuksessa, jossa tarkastellaan työn ja perheen ristiriitojen yleisyyttä sekä sitä, miten ristiriidat vaikuttavat suomalaispalkansaajien pitkiin sairauspoissaoloihin ja avioeroihin.

Työn ja perheen ristiriidat johtavat helposti siihen, ettei työssä käyvä ehdi palautua työpäivän jälkeen. Riittämätön palautuminen taas johtaa hyvinvoinnin heikkenemiseen ja edelleen sairauspoissaoloihin. Tutkimuksessa tarkastellaan yli 10 päivää jatkuneita sairauspoissaoloja kolmen vuoden ajalta Tilastokeskuksen työolotutkimuksia sekä rekisteriseurantaa hyödyntäen. Tulokset osoittavat, että niillä palkansaajilla, jotka kokevat työn ja perheen yhteensovittamisen haastavaksi, on suurempi riski joutua sairauslomalle kuin niillä, joiden mielestä työn ja perheen yhteensovittaminen on vaivattomampaa. Tutkimustulokset haastavatkin työnantajia ja poliitikkoja tukemaan työn ja perheen yhteensovittamista. Olisi tärkeää, että tuki kohdistuisi tehokkaammin eri elämäntilanteissa oleville: työn ja perheen yhteensovittamisen haasteet koskettavat lapsiperheiden lisäksi myös omaisia ja läheisiä hoivaavia sekä parisuhteessa eläviä. Tehokas tuki on erityisen tärkeää nykyisessä tilanteessa, kun huoltosuhteen heikkenemistä ja työvoimapulaa ehkäistään pidentämällä työuria ja lisäämällä eri elämäntilanteissa olevien työssäkäyntiä.

Väitöstutkimus laajentaa aiempaa tutkimusta tuomalla tarkasteluun työn ja perheen ristiriitojen yhteydet avioeroriskiin. Avioeroriskin tarkastelut perustuvat sairauspoissaolojen tarkastelujen tavoin Tilastokeskuksen työolotutkimuksiin sekä niitä täydentävään rekisteriseurantaan. Tällaiseen aineistoon perustuvaa tutkimusta työn ja perheen ristiriitojen yhteydestä avioeroriskiin ei ole aiemmin tehty. Ristiriidat työn ja perheen yhteensovittamisessa näkyvät tutkimuksen mukaan erityisesti miesten parisuhteissa ja lisääntyneessä avioeroriskissä. Naisten parisuhteeseen ristiriidat vaikuttavat vähemmän. Tulosta selitetään niin sanotulla ristikkäissiirrännällä, jolla tarkoitetaan sitä, että etenkin naiset reagoivat puolison työn kuormittavuudesta aiheutuneisiin työn ja perheen ristiriitoihin, mikä heijastuu myös parisuhteeseen.

Tutkimuksen tulokset kääntävät katseen työelämään ja työnteon käytäntöihin. Tutkimus kannustaa pohtimaan uudenlaisia työelämän ratkaisuja työn ja perheen yhteensovittamisongelmien seurauksia tarkastelevan tutkimustiedon kautta. Palkansaajien hyvä terveys ehkäisee sairauspoissaoloja ja tukee työurien jatkumista, ja vaikuttaa myönteisesti parisuhteeseen ja perhe-elämään. Hyvinvoivat perheet taas tukevat yhteiskunnan taloutta ja tuottavuutta.

Ansiotyön ja perheen yhdistämisen aiheuttamiin rooliristiriitoihin on suhtauduttava vakavasti, sillä ristiriidat vaikuttavat ratkaisevasti terveyteen ja hyvinvointiin. Työelämän käytäntöjä olisikin muutettava ja rooliristiriitoja pyrittävä ehkäisemään ennalta. Työelämän rakenteista ja käytännöistä on etsittävä niitä tekijöitä, jotka edistävät työn ja perheen yhteensovittamista ja tukevat samalla hyvinvointia. Vastaavasti on tarkasteltava kriittisesti työelämän yksilöille asettamia vaatimuksia ja puututtava hyvinvointia heikentäviin ja työn ja perheen yhteensovittamista estäviin tekijöihin.

Miia Ojanen on syntynyt Imatralla ja hän on suorittanut yhteiskuntatieteiden maisterin tutkinnon Tampereen yliopistossa.

Ojasen väitöskirja ilmestyy sarjassa Acta Universitatis Tamperensis; 2249, Tampere University Press, Tampere 2017. ISBN 978-952-03-0323-5, ISSN 1455-1616. Väitöskirja ilmestyy myös sähköisenä sarjassa Acta Electronica Universitatis Tamperensis; 1749, Tampere University Press 2017. ISBN 978-952-03-0324-2 , ISSN 1456-954X.

Väitöskirjan tilausosoite: Juvenes Verkkokirjakauppa, tai e-mail: verkkokauppa@juvenesprint.fi.

Miia Ojanen, Puh. 0505947893, miia.ojanen@metropolia.fi