Akatemiatutkija Tuula Juvosesta Vuoden Lyyti 2016

Julkaistu 9.6.2016 - 10:26

Dosentti Tuula JuvonenNaisasialiitto Unioni on nimittänyt vuoden 2016 Lyytiksi akatemiatutkija, dosentti Tuula Juvosen. Lyyti-arvonimi myönnetään vuosittain tunnustukseksi ansiokkaasta tasa-arvotyöstä.

Tuula Juvonen on seksuaali- ja sukupuolikysymyksiin erikoistunut tutkija Tampereen yliopistossa.

- Hänen panoksensa tasa-arvon edistämisessä on ollut merkittävä niin tutkijana, opettajana kuin yhteiskunnallisena keskustelijanakin. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat henkilöt kohtaavat Suomessa monenlaista syrjintää, ja siksi Juvosen tekemä arvokas työ näiden kysymysten parissa ansaitsee tunnustuksen, Unionin tiedotteessa todetaan.

- Juvonen on toiminut sukupuolentutkimuksen opiskelijoille ja muulle tiedeyhteisölle innostavana, kaikki osapuolet huomioon ottavana opettajana, mentorina ja esikuvana. Juvosen työ lesbo-, homo-, ja queer-tutkimuksen parissa, erityisesti paikallisen lesbohistorian tutkimuksessa on uraa uurtavaa.

- Hänen vuorovaikutuksensa on aitoa ja vilpitöntä, ja hänen opetusmetodinsa ovat alati uudistuvia ja ajan hermolla. Juvonen rohkaisee myös opiskelijoitaan aktiiviseen yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen, eikä hän ole opettajana, tutkijana ja yhteiskunnallisena vaikuttajana pelännyt arkojakaan aiheita.

Juvonen johtaa syksyllä 2015 alkanutta akatemiaprojektia, jossa tutkitaan affektiivista vallankäyttöä hetero-, bi- ja lesbosuhteissa.

Juvonen palkittiin vuonna 2012 Tampereen yliopiston Hyvä opettaja -palkinnonnolla.

Lyyti nimettiin nyt 18. kerran. Palkinnon ovat aikaisemmin saaneet muun muassa ministeri Elisabeth Rehn, sairaanhoitaja, tutkija Fadumo Dayib, muusikko Paula Vesala, kirkkoherra Marja-Sisko Aalto, kirjailija Anja Snellman ja Helsingin yliopiston Kristiina-Instituutti.

Naisasialiitto Unioni