Avoin yliopisto on mahdollisuus

Julkaistu 12.7.2017 - 09:58

Avoimessa yliopistossa opiskelu kerryttää opintopisteitä, antaa mahdollisuuden kokeilla alaa sekä laajentaa näkökulmaa. Infotilaisuus avoimen opinnoista 10.8. klo. 15-18. Haku avoimen yliopiston syyslukukauden opintoihin 2017–2018 alkaa 15.8. klo 10.

Anu Vuorio // Kuva: Anna Ojalahti
– Opiskelu on kuin mindfulnessia, toteaa avoimen yliopiston opiskelija Anu Vuorio. // Kuva: Anna Ojalahti

Avoin yliopisto on nimensä mukaisesti avoin kaikille ikään ja pohjakoulutukseen katsomatta. Opiskelijoita löytyykin monenlaisista lähtökohdista, kertoo avoimessa yliopistossa opettava Tampereen yliopiston sosiaalityön yliopistonlehtori Satu Ylinen.

– Meillä on äärettömän mielenkiintoinen opiskelijajoukko; on sekä juuri ylioppilaaksi päässeitä nuoria, jo hyvin vankan työkokemuksen omaavia ihmisiä ja tieteenalan vaihtajia. Opettajalle tämä on tietysti samalla sekä haaste että rikastava ja innostava työ, Ylinen naurahtaa.

Avoimen yliopiston opinnot ovat yliopiston opetussuunnitelmien mukaisia ja valtaosin opetus järjestetään integroituna tutkinto-opetukseen, jolloin avoimen yliopiston opiskelijat ja tutkinto-opiskelijat osallistuvat samoihin ryhmiin. Ylisen mukaan avoimen yliopiston opiskelu sopii kaikille mutta erityisesti niille, jotka ovat työelämässä arkipäivät. Monimuotoiset suoritustavat sekä opetuksen ajoittuminen useasti iltoihin sopii hyvin työviikkoon.

Paljon hyötyä opinnoista

Avoimessa yliopistossa opiskelun hyötypuolia Ylinen luettelee useita.

Satu Ylinen // Kuva: Anna Ojalahti
Avoimessa yliopistossa opiskelu antaa mahdollisuuden kokeilla alaa, kerryttää opintopisteitä ja laajentaa näkökulmaa, tiivistää yliopistonlehtori Satu Ylinen. // Kuva: Anna Ojalahti

– Perusopinnot ovat todella hyvä tapa nähdä, millaista yliopisto-opiskelu on ja onko opiskeltava ala se omin. Vaikka opinnot ovat maksullisia, on niistä myös se konkreettinen hyöty, että niistä kerätyt opintopisteet jäävät rekisteriin ja ovat siellä suoritettuina opintoina, jos opiskelija hakee myöhemmin tutkinto-opiskelijaksi.

– Pitkään työelämässä olleille muodollisen pätevyyden hankkiminen yliopisto-opintojen kautta voi olla esimerkiksi lakimuutoksen vaatima edellytys työlle tai mahdollisuus pidempiaikaisiin töihin.

Tärkeimmäksi asiaksi sosiaalityön opinnoissa sekä muilla aloilla Ylinen näkee yliopisto-opintojen tarjoaman tutkimuksellisen näkökulman yhteiskunnan ilmiöihin.

– Tämä näkökulman laajentuminen on olennaista ja opiskelijat itse antavat vuosi toisensa jälkeen palautetta siitä, miten tärkeää se on.

Jos aiemmista opinnoista on jo vierähtänyt aikaa ja avoimen yliopiston opinnot tuntuvat alkuun vaikeilta, kehottaa Ylinen olemaan rohkeasti yhteydessä henkilökuntaan.

– Kaiken oppii ja aina saa apua. Opintojen ohjausta on tarjolla yhtä lailla niin avoimen yliopiston kuin tutkinto-ohjelmienkin opiskelijoille. Meille opiskelijoiden motivointi ja auttaminen on tärkeää. Se on myös aina kotiinpäin sekä opiskelijoille itselleen että opetushenkilökunnalle, Ylinen tähdentää.

Avoimen opinnoista uutta pontta työhön

Avoimessa yliopistossa hallintotieteitä opiskeleva Anu Vuorio on päivätyössä psykiatrisena sairaanhoitajana Tipotien sosiaali- ja terveysasemalla. Vuorio lähti opiskelemaan hallintotieteitä, sillä vuosia ruohonjuuritasolla työskenneltyään hän alkoi kiinnostua organisaation rakenteista aivan uudella tavalla.

- Minua alkoivat kiinnostaa hallinto ja rakenteet, jotta voisi olla mukana vaikuttamassa työhön ja työyhteisöön aivan eri tavalla. Hallintotieteen opinnot mahdollistavat myös työssä etenemisen.

Vuorio ei aluksi odottanut avoimelta yliopisto-opiskelulta suuria, mutta yllättyi positiivisesti ja opinnot ovatkin olleet hänestä mielenkiintoisia.

– Olen innostunut enemmän kuin uskalsin ajatellakaan! Pitää jo varoa, ettei ala kahmia liikaa. Opiskelu on myös vähän kuin mindfulnessia, sillä sen parissa voi keskittyä johonkin aivan muuhun kuin työhön, Vuorio naurahtaa.

Opintoja omassa tahdissa

Vuorio opiskelee hallintotieteistä sekä perus- että aineopintojen kokonaisuutta. Opiskelumuodot ovat sopineet hänelle hyvin ja hän kokee omaksi vahvuudekseen sen, että on ollut työelämässä ennen opintojen aloittamista.

– Minulle on toiminut se, että olen ensin voinut tehdä tätä työtä ja sitten opiskella lisää. Asiat tuntuvat nyt paljon mielenkiintoisemmilta, kun olen itse ehtinyt seurata niitä ja olla niissä mukana. Työkokemus ja opinnot täydentävät tällä tavoin toisiaan hyvin.

Avoimen yliopiston opintoja Vuorio suosittelee varauksetta kaikille.

– Erityisen hyvää on se, että opintoja voi suorittaa omassa tahdissaan. Avoimessa pystyy suunnittelemaan opintojaan oman aikataulun ja jaksamisen mukaan, ja se on mielestäni loistavaa. Tutkinto-opiskelijana olisin varmaan stressaantuneempi, kun pitäisi suorittaa tutkinto tietyssä ajassa ja sovittaa siihen mukaan vielä perhe ja työ.

– Todella hyvin olen myös saanut neuvoja ja ohjausta, jos olen jotakin ollut vailla. Itse asiassa mitään pahaa sanottavaa ei avoimen yliopiston opinnoista ole! Vuorio tiivistää.

Haku avoimen yliopiston syyslukukauden opintoihin 2017–2018 alkaa 15.8. klo 10.

Avoin yliopisto tarjoaa runsaasti eri opintovaihtoehtoja monenlaisiin tarpeisiin. Käy katsomassa tarjonta sivuiltamme sekä lisää tietoa avoimessa yliopistossa opiskelusta:

Avoimen yliopiston opetus vuonna 2017–2018

Millaista avoimessa yliopistossa opiskelu on?

Infotilaisuus avoimen yliopiston opinnoista 10.8. klo. 15 - 18

Teksti ja kuvat: Anna Ojalahti