Elina Paasonen journalistiikan vierailijaprofessoriksi

Julkaistu 23.1.2018 - 12:57

Elina Paasonen (Kuva: Eriika Ahopelto/Aamulehti)Uutispäällikkö Elina Paasonen aloittaa journalistiikan vierailijaprofessorina elokuussa. (Kuva: Eriika Ahopelto/Aamulehti)

Uutispäällikkö Elina Paasonen, 37, on valittu Tampereen yliopiston journalistiikan seuraavaksi vierailijaprofessoriksi. Professorin valintaa valmistellut työryhmä ehdotti häntä 11 kuukauden mittaiseen tehtävään, joka alkaa elokuun alusta 2018.

– Elina Paasosella on juuri sellaista käytännön kokemusta verkkojournalismin uusista kerrontakeinoista ja niiden toteutuksesta, jota tällä kertaa erityisesti toivottiin.  Tällaista on esimerkiksi hänen toimintansa nykyisessä tehtävässään ns. siltajournalistina, joka tuo yhteen journalistit ja kehittäjät, työryhmä arvioi.

– Opetussuunnitelmassaan Paasonen painottaa digitaalisen ja visuaalisen, erityisesti mobiilikerronnan tematiikkaa sekä analytiikan ymmärtämistä ja sen merkitystä yleisösuhteeseen. Hänen monipuolinen osaamisensa antaakin hyvät käytännön edellytykset kehittää konkreettisella tavalla journalistiikan opetusta yliopistossa, sanoo dekaani Päivi Pahta Tampereen yliopiston viestintätieteiden tiedekunnasta.

Paasonen on työskennellyt toimittajana ja uutispäällikkönä Aamulehdessä vuodesta 2007 alkaen. Syyskuun 2017 alusta hän on toiminut digitaalisen kerronnan uutispäällikkönä.

– Toimenkuvani keskiössä ovat journalistisen sisällön ideointi, suunnittelu ja työn ohjaaminen sekä uusien digitaalisten kerrontakeinojen kehittäminen ja tuominen osaksi Aamulehdentoimituksen ja lukijoiden arkea, toteaa Paasonen.

Journalistiikan vierailijaprofessuuri on ollut Tampereen yliopistossa vuodesta 2007 alkaen. Ensimmäiset viisi vuotta tehtävä perustui Helsingin Sanomain säätiön lahjoitukseen. Tällä hetkellä tehtävää hoitaa toimittaja Jussi Pullinen.

Vierailijaprofessuurin tavoitteena on lähentää toisiinsa journalistiikan kentän ammattilaisten kokemusta sekä journalismin opetusta ja tutkimusta. Professoriksi valitaan vuosittain kokenut journalisti. Tällä kertaa hakijoita oli 10.

Valintaa valmistelleeseen työryhmään kuuluivat Päivi Pahtan lisäksi päätoimittaja Antero Mukka, päätoimittaja Jussi Tuulensuu, yliopistotutkija Laura Ahva, yliopisto-opettaja Anu Kuusisto, tutkimusjohtaja Katja Valaskivi, opiskelija Tuukka Tuomasjukka ja sihteeri, hallintopäällikkö Kirsi Aalto.

Elina Paasonen

• 37-vuotias Aamulehden uutispäällikkö, digitaalinen kerronta
  • Työskennellyt Aamulehdessä vuodesta 2007, sitä ennen Iltalehdessä ja Helsingin Sanomissa.
  • On ollut tekemässä Leena Lehtolaisen ja Kaisa Viitasen kanssa tietokirjoja Jään lumo (2016) ja Taitoluistelun lumo (2010). Jälkimmäinen, joka palkittiin vuoden urheilukirjana.
  • Opiskeli Tampereen yliopistossa tiedotusoppia ja Helsingin yliopistossa kasvatustiedettä.
  • Sai muodostelmaluistelun MM-hopeaa helsinkiläisen Rockettes-joukkueen kapteenina vuonna 2001.