Emil Aaltosen Säätiöltä miljoona euroa tamperelaiselle korkeakouluyhteisölle monitieteiseen tutkimukseen

Julkaistu 15.9.2017 - 10:27

Emil Aaltosen Säätiö on 80-vuotista toimintaansa juhlistaakseen päättänyt kohdistaa Tampereen korkeakouluyhteisölle yhteensä miljoonan euron erillisen rahoituksen tutkimushankkeisiin.

Päätöksellään säätiö haluaa onnitella perustettavaa yliopistoa ja toivottaa sille menestystä.

- Tulemme etsimään uudenlaisia tutkimushankkeita, joissa korostuu luovalla tavalla perustettavan yliopiston monitieteinen luonne, kertoo Emil Aaltosen Säätiön hallituksen puheenjohtaja, professori Olavi Nevanlinna.

Ensimmäinen tutkimushankehaku on tarkoitus ajoittaa siten, että tuettava hanke voisi käynnistyä heti yliopiston toiminnan alkaessa. Hankehaku järjestetään kolmena peräkkäisenä vuotena ja kukin hanke on kolmivuotinen.

- Tampereen uudella yliopistolla on ennennäkemätön mahdollisuus asemoitua tiennäyttäjäksi integroimalla yhteiskuntatieteellinen, lääketieteellinen ja teknologinen tutkimus tukemaan maailmanlaajuisten megaongelmien ratkaisuja tavalla, jossa eri tieteenalojen edustajat eivät ainoastaan inspiroi toinen toisiaan vaan ovat toisistaan riippuvaisia. Emil Aaltosen Säätiön lahjoitus mahdollistaa rajat ylittävien tutkimussuunnitelmien kehittämisen jo ennen uuden yliopiston syntyä, toteaa Tampereen korkeakoulusäätiön hallituksen puheenjohtaja, professori Marja Makarow.

Juhlavuoteensa liittyen säätiö lahjoitti jo keväällä Suomalaiselle Tiedeakatemialle miljoona euroa uuden Nuorten Tiedeakatemian perustamiseksi. Nuorten Tiedeakatemian toiminta käynnistyy syyskuun puolivälissä.

Säätiön 80-vuotisesta toiminnasta kertoo myös Emil Aaltosen museossa avoinna oleva  "Rakkaudesta tieteeseen" -juhlanäyttely, jossa tuodaan esille mm. säätiön tukemia tutkimushankkeita ja  niiden vaikutusta  suomalaiseen yhteiskuntaan.

Emil Aaltosen Säätiö