Ghana otti käyttöön Suomessa räätälöidyn laskentamallin

Julkaistu 2.6.2017 - 12:25
Ghana/ Ghamod-hanke
Ghanalainen professori Robert Osei alustaa GHAMOD-mikrosimulaatiomallin käytöstä. Professori Jukka Pirttilä kuuntelee penkin päässä.

Tampereella koordinoitua mikrosimulaatiomallia sovelletaan kehitysmaiden kansantalouksiin

Uudenlaisen laskentamallin soveltaminen kehitysmaiden kansantalouksien tarpeisiin etenee Afrikassa.

Ghana otti ensimmäisenä Afrikan maana käyttöön Suomessa räätälöidyn mallin, kun SOUTHMOD-hankkeeseen kuuluva GHAMOD-sovellus julkistettiin toukokuussa Ghanan pääkaupungissa Accrassa. Malli on aiemmin otettu käyttöön Ecuadorissa Etelä-Amerikassa.

Tampereen yliopiston kansantaloustieteen professori Jukka Pirttilä koordinoi SOUTHMOD-mikrosimulaatiomallin kokoamista kansainvälisessä projektissa, jossa ovat mukana myös YK:n Wider-instituutti, Essexin yliopisto Englannista ja SASPRI-instituutti Etelä-Afrikasta.

Ghanan sovelluksen julkistus aloitti koulutustilaisuuksien sarjan, jonka avulla paikallisia ammattilaisia opastetaan käyttämään uutta palvelua. Ghanassa pidettyyn koulutukseen osallistui noin 25 henkeä maan valtiovarainministeriöstä, National Development Planning Commissionista ja tilastoviranomaisesta.

– Saimme käsityksen, että malli otettiin kiinnostuneesti vastaan, ja olennaista nyt on, kuinka aktiiviseksi ja laajaksi käyttäjäkunta muodostuu. Wider jatkaa mallin tukemista, päivittämistä ja tutkimustyötä mallia käyttäen. Seuraava tilaisuus on koko SOUTHMOD-hankkeen projektikokous Maputossa, Mosambikissa heinäkuun alussa, Jukka Pirttilä kertoo.

SOUTHMOD-mikrosimulaatiomalli auttaa kehitysmaita suunnittelemaan talouttaan ja arviomaan verotuksen ja tulonsiirtojen hintalappuvaikutuksia.

Mikrosimulaatiomallin ensimmäisiä soveltajia ovat Afrikan maista Ghana, Mosambik, Etiopia, Tansania ja Sambia. Mukana ovat myös Ecuador Etelä-Amerikasta ja Vietnam Aasiasta.

Lisätietoa Wider-instituutin sivulla

Lue myös: Tampereella laaditaan laskentamallia kehitysmaille