Kansainvälinen rauhanvälityksen Lysistrata-palkinto Helena Rannalle

Julkaistu 12.12.2017 - 12:06

Helena Ranta, Andrea Riccardi ja Cheikh Khaled Bentounes ovat saaneet ensimmäiset kolme kansainvälisen rauhanvälityksen Lysistrata-palkintoa.

Palkinto on suunnattu henkilöille ja tahoille, jotka edistävät konfliktien rauhanomaista ratkaisua ja rauhanvälitystä Välimeren maissa ja muualla maailmassa.

Professori, oikeushammaslääkäri Helena Ranta on ansioitunut ennen muuta Balkanin sotarikosten selvittämisessä, mutta hänen asiantuntemustaan on käytetty menestyksekkäästi hyväksi myös Aasian ja Afrikan kansanmurhien selvittämisessä.

Italialainen Andrea Riccardi on kansainvälisen katolisen hyväntekeväisyysjärjestön Comunità di Sant’Egidio -järjestön perustaja ja entinen ministeri. Cheikh Khaled Bentounés on algerialaisen AISA Internationale Alawiya -järjestön puheenjohtaja. Järjestö on YK:n tarkkailijaorganisaatio.

Lysistrata-palkinto (Prix Lysistrata) perustettiin tämän vuoden alussa Pariisin eteläisen yliopiston Institut de Médiation Guillaume-Hofnung -laitoksen ja MED21 -verkoston aloitteesta.

Palkintojen ensimmäinen, historiallinen jakotilaisuus järjestetään tiistaina 12. joulukuuta 2017 Tunisian tiedeakatemian arvokkaassa Beit al-Hikma -palatsissa Karthagossa.

Lysistrata-nimi juontuu antiikin Kreikan näytelmästä, jossa sankaritar johdattaa maan naiset lemmenlakkoon, kunnes miehet lopettaisivat sotimisen neuvottelemalla.

Palkinnon perustajajäseniksi kutsuttiin kokeneita asiantuntijavaikuttajia kolmesta Välimeren pohjoisrannan ja kolmesta Välimeren etelärannan instituutiosta. Mukana ovat mm. CAWTAR, The Center of Arab Woman for Training and Research Tunisian Tunisista ja TAPRI, Tampere Peace Research Institute eli Rauhan- ja konfliktintutkimuskeskus Tampereen yliopistosta.

- Viettäessämme itsenäisyytemme 100-vuotisjuhlavuotta on erityisen hienoa, että suomalainen kansainvälinen vaikuttaja, professori Helena Ranta on valittu ensimmäisen Lysistrata-palkinnon saajaksi, toteaa rauhan- ja konfliktintutkimuksen emeritusprofessori Tuomo Melasuo Tampereen yliopistosta.

Lisätietoja:
Professori emeritus, Lysistrata-palkinnon perustajajäsen Tuomo Melasuo