Keinonenä tunnistaa haavainfektioita aiheuttavat bakteerit

Julkaistu 12.1.2018 - 13:01

Keskeiset haavainfektioita aiheuttavat bakteerit voidaan tunnistaa elektronisen nenän avulla.  Tämä ilmenee Tampereen yliopiston, Tampereen teknillisen yliopiston, Pirkanmaan sairaanhoitopiirin ja Fimlab Laboratoriot Oy:n tuoreesta tutkimuksesta.

Tutkimuksessa havaittiin, että keinonenän avulla pystytään erottamaan toisistaan yleisimmät haavainfektioita aiheuttavat bakteerit ilman merkittävää näytteiden esivalmistelua. Järjestelmä pystyi myös erottamaan metisilliini-antibiootille vastustuskykyisen Staphylococcus aureuksen (MRSA) ei-resistentistä Staphylococcus aureuksesta.

Iho- ja pehmytkudosinfektiot ovat yleisiä lääkärin hoitoon johtavia infektioita. Niiden diagnostiikka perustuu yleensä bakteeriviljelyyn, mutta komplisoitumattomissa tapauksissa diagnoosi voidaan tehdä myös suoraan kliinisen kuvan perusteella. Tämä johtaa kuitenkin empiirisiin eli kokemusperäisiin antibioottihoitoihin ja aiheuttaa pidentyneitä hoitoaikoja, haittavaikutuksia ja lisääntyneitä kustannuksia.

- Tavoitteenamme on kehittää metodi haavainfektioiden pikadiagnostiikkaan. Tällöin hoito voitaisiin aloittaa nopeasti ja kohdistaa suoraan aiheuttajaan, mikä vähentäisi tarvetta empiiriselle hoidolle sekä lyhentäisi diagnostisia viiveitä, kertoo väitöskirjatutkija Taavi Saviauk Tampereen yliopiston lääketieteen ja biotieteiden tiedekunnasta.

- Käyttämämme kannettava elektroninen nenä ei vaadi laboratorio-olosuhteita eikä erikoiskoulutusta, joten se soveltuu hyvin esimerkiksi polikliiniseen käyttöön. Tämän tutkimuksen tulokset ovat tärkeä askel kohti tavoitettamme, Saviauk toteaa.

Elektroninen nenä on laite, joka tuottaa kullekin ilman molekyyliseokselle oman "hajuprofiilin". Tulokset analysoidaan tietokoneella ja järjestelmä opetetaan tunnistamaan erilaiset hajuseokset toisistaan.

Nyt julkaistun tutkimuksen tehnyt tutkimusryhmä on aiemmin onnistuneesti osoittanut järjestelmän käyttökelpoisuuden eturauhassyövän ja hyvänlaatuisen eturauhasen liikakasvun erottamisessa virtsanäytteestä sekä virtsatieinfektioiden aiheuttajabakteerien erottelussa.

Saviauk T. - Kiiski J.P. - Nieminen M.K. - Tamminen N.N. - Roine A.N. - Kumpulainen P.S. - Hokkinen L.J. - Karjalainen M.T. -  Vuento R.E. - Aittoniemi J.J. - Lehtimäki T.J. - Oksala N.K: Electronic Nose in the Detection of Wound Infection Bacteria from Bacterial Cultures: A Proof-of-Principle Study. European Surgical Research 2018;59:1–11,

Lisätietoja:
Väitöskirjatutkija, LL, DI Taavi Saviauk, 050 543 5789, taavi.saviauk@gmail.com