Keuhkoahtaumataudin riskistä uutta tietoa

Julkaistu 7.2.2017 - 14:20

Keuhkoahtaumataudin riskistä on saatu uutta tietoa laajassa kansainvälisessä tutkimuksessa. Geenitietoa ja yksilön tupakointia koskevaa tietoa yhdistämällä keuhkoahtaumataudin todennäköisyyttä voidaan nyt arvioida aiempaa tarkemmin. Parantumaton keuhkoahtaumatauti on maailman kolmanneksi yleisin kuolinsyy.

- Tutkimuksessa löydettiin myös joukko mielenkiintoisia proteiineja, joihin voidaan kohdistaa keuhkoahtaumataudin lääkekehitystä, kertoo tutkimukseen osallistunut kliinisen kemian professori Terho Lehtimäki Tampereen yliopistosta.

Tutkimuksessa selvitettiin 24 miljoonan geneettisen muunnoksen yhteyttä erilaisiin keuhkojen toimintaa ja terveyttä kuvaaviin mittauksiin. Näiden keuhkojen toimintaan merkitsevästi liittyvien geneettisten muunnosten perusteella ihmiset pystyttiin ryhmittelemään keuhkoahtaumataudin riskiluokkiin.

Tutkimuksessa havaittiin, että geneettisesti korkeimpaan riskiryhmään kuuluvien riski sairastua keuhkoahtaumatautiin on 3.7-kertainen alhaisimpaan riskiryhmään verrattuna. Koska tupakoitsijoiden sairastumisriski on jo muutenkin korkeampi, tämä voisi tarkoittaa, että 72 sadasta korkeimpaan riskiryhmään kuuluvasta tupakoitsijasta sairastuu keuhkoahtaumaan.

Brittiläisten Leicesterin ja Nottinghamin yliopistojen johtamassa tutkimuksessa tunnistettiin 43 uutta geneettistä muunnosta, joilla on yhteys keuhkojen terveyteen ja keuhkoahtaumatautiin. Tämä tieto voi auttaa selittämään, miksi ja millä tavalla keuhkoahtaumatauti kehittyy. Tiedosta voi olla apua myös yksilöllisten hoitojen myöhemmässä kehittämisessä.

Suomesta meta-analyysissä mukana ollutta Lasten Sepelvaltimotaudin Riskitekijät -tutkimuskohorttia (LASERI-tutkimus) on seurattu lapsuudesta aikuisuuteen lähes 40 vuotta.

Genome-wide association analyses for lung function and chronic obstructive pulmonary disease identify new loci and potential druggable targets. Nature Genetics online 6.2.2017

Lisätietoja:
Professori Terho Lehtimäki, 050 433 6285