Kunniatohtorit 2018 - Euroopan unionin sanansaattaja

Julkaistu 15.8.2018 - 14:39
Mogherini
Italialainen Federica Mogherini on edistänyt Euroopan unionin korkeana edustajana kansainvälistä rauhaa, vakautta ja konfliktienhallintaa. Kuva: Wikimedia Commons

EU:n korkeaa edustajaa Federica Mogherinia voisi kutsua Euroopan ulkoministeriksi

Johtamiskorkeakoulu JKK

Kansainvälisen rauhan ja vakauden edistäjä. Näin luonnehtii kansainvälisen politiikan professori Hiski Haukkala italialaista Federica Mogherinia.

Mogherini on Euroopan unionin ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja. Hänet vihitään Tampereen yliopiston kunniatohtoriksi elokuussa.

Nykyisessä tehtävässään EU:n korkeana edustajana hän aloitti marraskuussa 2014. Mogherini toimii myös komission varapuheenjohtajana.

Mogherinilla on erittäin tärkeä tehtävä EU:n ulko- ja turvallisuuspolitiikan muotoutumisessa.

– Mogherinia voisi luonnehtia Euroopan ulkoministeriksi, Haukkala sanoo.

Mogherinin tehtävä on sekä sisäinen että ulkoinen. Hän koordinoi ja tuo yhteen EU:n yhteisiä kantoja. Mogherini oli muun muassa keskeinen toimija EU:n globaalin strategian valmistelussa.

Koordinointi- ja valmistelutyön lisäksi Mogherini toimii EU:n puhetorvena. Hän tapaa kansainvälisiä johtajia, osallistuu kokouksiin ja puheenvuoroillaan sanallistaa Euroopan unionia.

Mogherini luonteva
valinta kunniatohtoriksi

Professori Hiski Haukkala arvioi Federica Mogherinin olevan luonteva valinta Johtamiskorkeakoulun kunniatohtoriksi.

Mogherini on työllään edistänyt kansainvälistä rauhaa, vakautta ja konfliktienhallintaa. Hän on myös edistänyt kestävää kehitystä, ihmisoikeuksia ja naisten asemaa.

– Nämä ovat kaikki keskeisiä asioita, jotka sopivat Johtamiskorkeakoulun profiiliin ja laajemmin Tampereen yliopiston strategisiin painopisteisiin.

EU, politiikan instituutiot ja kansainvälinen politiikka ovat Tampereen yliopiston Johtamiskorkeakoulun keskeisiä ja kansainvälisesti tunnettuja osaamisalueita.

– Mogherini tekee töitä samojen teemojen parissa, joita me Johtamiskorkeakoulussa tutkimme ja opetamme.

Iranin ydinasesopimuksessa
keskeinen rooli

Haukkala kuvailee EU:n korkean edustajan tehtävän olevan vaikea. Euroopan unionilla on 28 jäsenmaata, joilla kaikilla on veto-oikeus. Kriisit ja vaikeudet ympäri maailmaa viime vuosina eivät ole helpottaneet Mogherinin työtä EU:ssa.

– Maailmamme on ollut todella vaikeassa paikassa viime vuodet. Helppoja voittoja ei ole saatu.

Iranin ydinsopimuksen laatiminen muutama vuosi sitten oli kansainvälisen rauhan ja turvallisuuden kannalta eräänlainen voitto. Mogherinilla oli sopimuksen laatimisessa keskeinen rooli.

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin politiikasta johtuneet vaikeudet ovat varjostaneet ydinsopimusta viime aikoina. Haukkalan mukaan sopimuksen laatiminen vuonna 2016 oli kuitenkin jo itsessään diplomaattinen voitto ja merkittävä saavutus.

– Mikäli Trump on työntämässä sopimuksen lopullisesti silppuriin, ei se ole Mogherinin syytä. Hän teki työnsä moitteettomasti.

Johtamiskorkeakoulu järjestää kunniatohtoriensa kunniaksi juhlasymposiumin. Johtamiskorkeakoulu, Pinni A, Paavo Koli -sali 16.8.2018 klo 10-12.

Kunniatohtorit, Johtamiskorkeakoulu

Federica Mogherini, Euroopan unionin korkea edustaja