Kunniatohtorit 2018 - Vastuullinen yritysjohtaja

Julkaistu 9.8.2018 - 13:18
Ilkka Paananen
Supercellin toimitusjohtaja Ilkka Paananen luennoimassa Game Developers -konferenssissa vuonna 2011.
Kuva: Official GDC

Peliyhtiö Supercellin toimitusjohtaja Ilkka Paananen on demokraattisen yrityskulttuurin puolestapuhuja

Viestintätieteiden tiedekunta COMS

Huippuosaamista ja pieniä tiimejä. Peliyhtiö Supercellin menestystarina yhdeksi maailman johtavista alan toimijoista on vertaansa vailla.

Supercellin taustalla on peliyhtiön toimitusjohtaja ja perustaja Ilkka Paananen. Paanaselle myönnetään Tampereen yliopiston kunniatohtorin arvo elokuussa yhteiskunnallisesti merkittävistä ansioistaan.

Paanasen yrityksen ydintoimintaan kuuluu tasavertainen ja luova yrityskulttuuri. Asiantuntijoiden voimaannuttaminen ja yksilöiden osaamisen korostaminen tuottavat hedelmää. Pienet tiimit puolestaan lisäävät tehokkuutta ja luovuutta.

Hierarkkisen johtamisen sijaan yrityksessä kaikilla on tasavertainen rooli. Työntekijät tietävät tilanteen ja tavoitteet, ja heille tarjotaan tukea ja palautetta.

– Supercellin yrityskulttuuri ottaa elementtejä pelisukupolven ajattelusta, kuvailee informaatiotutkimuksen ja interaktiivisen median professori Frans Mäyrä Tampereen yliopistosta.

Työtä syrjäytymisen
ehkäisemiseksi

Supercell on Paanasen johdolla tehnyt Suomea globaalisti tunnetuksi ympäri maailmaa. Peliteollisuus on Mäyrän mukaan suomalaisen kulttuurivientiteollisuuden yksi merkittävin osa-alue.

Yhdeksi vaatimattomammista yritysjohtajista luonnehdittu Paananen on merkittävä toimija myös yhteiskuntavastuun alueella.

Paananen perusti vuonna 2015 yrityskumppaninsa Mikko Kodisojan kanssa Me-säätiön, joka tekee töitä lasten, nuorten ja perheiden syrjäytymisen ehkäisemiseksi. Säätiö pyrkii kohti tasa-arvoisempaa Suomea.

Säätiön tavoitteena on siirtää pelialalla saavutettua menestystä yhteiskunnallisesti merkittävään työhön.

– Tarkoituksena on, että Supercellin ja pelialan saavuttama menestys hyödyttäisi yhteiskuntaa myös laajemmin, Mäyrä kertoo.

Paanasesta on muodostunut tärkeä esikuva nuorille start up -yrittäjille. Paananen ja Kodisoja ovat antaneet osansa useille suomalaisille kasvuyrityksille. He ovat yksityissijoittajina Lifeline Ventures –pääomasijoitusyhtiön rahastossa, joka auttaa start up -yrityksiä kehittymään.

Vuoropuhelua tutkimuksen
ja huippuyrityksen välillä

Tampereen yliopistolla on pitkät suhteet pelialaan. Pelit ja pelitutkimus ovat näkyvästi esillä Tampereen yliopiston profiilissa.

Mäyrä oli perustamassa vuosituhannen vaihteessa Game Research Lab -pelitutkimusryhmää silloiseen hypermedialaboriatorioon. Yhteistyö keskeisessä roolissa olleen Nokian ja eri peliyhtiöiden kanssa oli alusta alkaen tiivistä.

– Ilkka Paanasen aikaisemmat yritykset Sumea ja Digital Chocolate ovat olleet varhaisia yhteistyökumppaneitamme.

Yhteistyötä Supercellin kanssa on myös tehty. Paanasen aiemmat yritykset Supercell mukaan luettuna ovat olleet konkreettisesti mukana tarjoamassa osaamista ja näkemystä pelitutkimukselle Tampereen yliopistossa.

– Tiivistä vuoropuhelua ideoista ja tutkimustarpeista on käyty suuntaan ja toiseen. Tieteellinen tutkimus ja huippuyritystoiminta ovat toisiaan hyödyttävässä suhteessa.

Kunniatohtori, toimitusjohtaja Ilkka Paananen vierailee Viestintätieteiden tiedekunnassa syyslukukaudella.

Kunniatohtorit, Viestintätieteiden tiedekunta

Ilkka Paananen, Supercellin toimitusjohtaja