Solujen mitokondriot toimivat yllättävän kuumassa

Julkaistu 10.5.2017 - 12:32

Ihmisen ruumiinlämpö on yleensä noin 37 astetta. Kansainvälinen tutkijaryhmä on nyt ensimmäistä kertaa osoittanut, että solujen energiantuottajat, mitokondriot, toimivat paljon kuumemmassa, 50 asteen lämpötilassa.

- Löytö on hätkähdyttävä ja joudumme nyt ajattelemaan uudelleen monia perinteisen biokemian periaatteita, toteaa tutkimusjohtaja Howard Jacobs Tampereen ja Helsingin yliopistoista.

Jacobs osallistui tutkimukseen, jota johti ranskalainen tutkija Pierre Rustin.

Jacobsin mukaan löydöillä on suuri merkitys sen ymmärtämisessä, kuinka mitokondrion toimintahäiriö vaikuttaa ihmisen terveyteen. Lisäksi ne johdattavat tutkijoita miettimään uudelleen, kuinka biologiset järjestelmät selviytyvät erittäin korkeissa lämpötiloissa ja lämpötilan ja ravinnon suurissa vaihteluissa, jotka ovat yleisiä luonnollisessa ympäristössä.

- Sinänsä on luonnollista, että mitokondriot säteilevät lämpöä yhtä lailla kuin tuottavat kemiallista energiaa, ja ovat siten paljon kuumempia kuin niiden ympäristö, Jacobs sanoo.

Howard Jacobs johtaa Tampereen yliopistossa toimivaa Suomen Akatemian FinMIT-huippuyksikköä ja työskentelee Helsingin yliopiston biotekniikan instituutin tutkimusjohtajana.

Hän on tutkinut mitokondrioiden toimintahäiriöitä jo parikymmentä vuotta ja saanut muun muassa Euroopan Unionin Descartes-palkinnon 2004.

Mitochondria Are Physiologically Maintained At Close To 50 C
BioRxiv, http://dx.doi.org/10.1101/133223