Tiiviisti iloinen yhteisö

Julkaistu 26.10.2016 - 16:07
Luokkakuva Tuovi Pääkkösen albumista
Indonesian Acehin maisterikurssilaiset huhtikuussa 2016. Tampereen normaalikoulun Tuovi Pääkkönen kuvassa toinen vasemmalta. Professori Eero Ropo takana keskellä. Eeron vieressä yliopistonlehtori Päivi Kupila. Kuva: Tuovi Pääkkösen matka-albumi

Terveisiä Acehista! -valokuvanäyttely kertoo tamperelaisten koulutusvientihankkeesta Indonesiaan

Niina Nyyssölä/ Kuva: Jonne Renvall
Niina Nyyssölä ripustaa EDUsta-galleriaan valokuvanäyttelyä, joka kertoo opettajankoulutuksen maisteriohjelmasta Indonesiassa. Kuva: Jonne Renvall

– Ei tämä ole mikään helppo keissi, sanoo Niina Nyyssölä.

Valokuvanäyttelyn ripustaminen Tampereen yliopiston Virta-rakennuksen näyteikkunaan on vaativa työ, mutta Nyyssölä tarkoittaa puheillaan aivan muuta. Pääasia on valokuvien aihepiiri, tamperelaisten uraauurtava koulutushanke Indonesian Acehissa.

Tampereen kasvatustieteiden yksikkö käynnisti joulukuussa 2015 koulutusvientinä toteutettavan opettajien maisterikoulutuksen Acehissa Indonesiassa. Oppilaiksi tuli 30 indonesialaista, kandidaatin koulutuksen saanutta opettajaa.

Koulutusohjelma on lähes vuoden ajan vienyt tamperelaisopettajia matkoille maailman toiselle laidalle. Nyt avattu valokuvanäyttely kertoo opiskelijoiden ja opettajien elämästä Acehissa. Kuvissa hymyillään, mutta se ei kerro tehtävän helppoudesta.

– Ollaan viikko intensiivisesti opiskelijoiden kanssa ja koko ajan vieraalla kielellä. Se tuo esiin monikulttuurisuustaidot ja ylipäänsä kansainvälisyystaidot, sanoo hankkeen projektipäällikkönä toimiva Niina Nyyssölä, joka on itsekin vieraillut jo kolme kertaa koulutuspaikassa Indonesian Acehissa.

Tamperelaisopettajat käyvät Acehissa viikon jaksoissa 2–3 opettajaa kerrallaan. Tähän mennessä reissun on tehnyt 15 opettajaa.

Siirtyminen maailman toiselle laidalle on vaativa urakka. Matka Tampereelta Acehiin kestää puolitoista vuorokautta. Kun uusi opettajaryhmä lähti Tampereelta tiistaina, niin he ovat perillä vasta torstaina. Perjantaiaamuna heidän on oltava jo opetustyössä. Kokemus voi yllättää.

– Se on jännä fiilis, kun siellä illalla tulee pimeä, on lämmin ja kuukin taitaa olla väärään suuntaan. Kahdesta moskeijasta tai minareetista kuuluu rukoukset, ja heinäsirkat pitää kovaa raksutusta. Silloin tulee olo, että nyt olen ihan eri paikassa, Nyyssölä kuvailee.

Indonesialaisiin opiskelijoihin Nyyssölä on enemmän kuin tyytyväinen.

– Tämä on ihan huippuporukkaa. En olisi koskaan uskonut, että työssäni matkustan tuonne saakka. Eihän se ole kohde, missä ihmiset ylipäätään käyvät. Monet tietävät Balin, mutta Aceh tunnetaan maailmanpolitiikasta ja Ahtisaaren kautta.

Indonesian Acehin maakunta on saanut julkisuutta kriisiensä vuoksi. Tsunami tappoi siellä yli 200 000 ihmistä vuonna 2004. Lisäksi aluetta vaivasi lähes 30 vuotta kestänyt aseellinen konflikti, johon Martti Ahtisaari neuvotteli rauhan vuonna 2005.

Tampereen yliopiston järjestämä maisterikoulutus on osa tsunamin ja rauhansopimuksen jälkeistä prosessia, jossa paikataan konfliktin jälkiä.

– Tämä on tosi antoisa kokemus. Tämä on ollut pilotti meille. Tällaisia ei ole meillä vielä ollut. Toivon, että näitä tulisi runsaasti jatkossakin. Tämän jälkeen osataan tehdä monia asioita hiotummin. Nyt jokainen asia on tehty ensimmäistä kertaa. Seuraavalla kerralla menee vielä paremmin, Nyyssölä uskoo.

Koulutus on ylittänyt puolivälin rajapyykin, ja opinnot keskittyvät nyt graduntekoon. Opiskelijat tulevat Suomeen kevättalvella 2017 kuukauden intensiivijaksolle. Opiskelijat valmistuvat kesän korvalla.

Tampereella avattu valokuvanäyttely kertoo opetuksen arjesta ja myös vapaa-ajasta Acehissa. Kuvat ovat opettajien ja osin opiskelijoidenkin ottamia.

– Ajatuksena on tuoda esiin, mitä olemme tähän mennessä tehneet, keitä siellä on ollut ja millaista opetus on ollut.

Opetus on keskittynyt enimmäkseen yhteen luokkahuoneeseen. Ryhmätöitä tehdään ulkotiloissa ja lattialla istutaan. Tietokoneluokka on käytössä, mutta opiskelijoilla on myös omia läppäreitä.

Opetusta annetaan sikäläisen Sukma-säätiön koulussa, jossa on samaan aikaan myös pieniä koululaisia joka luokka-asteelta.

– Olemme siinä lasten ja nuorten läheisyydessä koko ajan. On hyvä, tiivis ja iloinen yhteisö.

Koulun ruokalaa esittävässä kuvassa näkyy taustalla paljas maisema. Seiniä ei ruokalassa tarvita, sillä lämpötila ei juuri laske alle 30 asteen.

Teksti: Heikki Laurinolli

Terveisiä Acehista! Valokuvanäyttely kasvatustieteen maisterikoulutuksesta Indonesian Acehissa. Tampereen yliopiston EDUsta Galleria, Virta-rakennuksen 1. kerroksen aulatila, Åkerlundinkatu 5. Näyttely on avoinna 26.10.–5.12.2016.

Kuva Tuovi Pääkkösen albumista
Paikallinen asusteliike on laittanut naisten vaatemuotia esille. Kuva: Tuovi Pääkkösen matka-albumi