Vierailijaprofessorin ja opiskelijoiden ilmastokirja kertoo Suomesta muutoksen keskellä

Julkaistu 5.4.2017 - 09:41

Ilmastonmuutos on aikamme suurin uutinen ja mullistaa Suomenkin. Se on jo täällä: pohjoista kohti leviävissä taudeissa, yritysten strategioissa, energiapolitiikan arvaamattomuudessa.

Tampereen yliopiston journalistiikan vierailijaprofessori Hanna Nikkasen ja 21 opiskelijan työryhmän tietokirja Hyvän sään aikana. Mitä Suomi tekee, kun ilmasto muuttaa kaiken tarkastelee Suomea keskellä ihmiskunnan historian jännittävintä käännettä.

Työryhmä on matkustanut Suomessa etsimässä muutoksen merkkejä ja tallentamassa sitä Suomea, joka on ilmaston lämpenemisen myötä katoamassa. Kirjassa tavataan biologeja, psykologeja ja terästyöläisiä, lähdetään ammattikalastajan matkaan ja lennetään Brysseliin etsimään metsä-Suomen paikkaa hiilipäästöjään vähentävässä Euroopassa. Kirja on myös lohdullinen: maa on täynnä ihmisiä, jotka yrittävät korjata tehtyjä virheitä.

“Ilmastonmuutoksen käsittely journalismissa on ollut vaikeaa. Se ei taivu helposti perinteiseksi uutiseksi tai yksilövetoiseksi tarinaksi, ja siksi se on jäänyt tiedonvälityksen marginaaliin. Tiedämme kuitenkin, että ilmastonmuutos on jo nyt talouden ja politiikan kovassa ytimessä”, kirjatyöryhmää johtava vierailijaprofessori Hanna Nikkanen sanoo.

“Ilmastonmuutos tulee vaikuttamaan kaikkien suomalaisten arkeen. Siksi tarvitaan hyviä ilmastotoimittajia.”

“Tämän kirjan tehtävä on nostaa suomalainen ilmastojournalismi sille tasolle, jolla sen pitää olla.”

Hyvän sään aikana on myös kuvateos. Työryhmän valokuvaajat ovat luoneet ainutlaatuista kuvajournalismia aiheesta, jolla ei ole vielä kotimaista kuvastoa.

“Perinteisissä mielikuvissa ilmastonmuutos näyttää sulavalta jäätiköltä ja kehitysmaan kärsivältä kylältä. Ilmastonmuutos voi kuitenkin näkyä vaikkapa aktivistin katseessa, sulavassa ikiroudassa tai tutuissa elintarvikkeissa. Kokonaisuus luo kertomuksen ilmastonmuutoksesta, joka on sekä arkinen että outo”, sanoo kirjan valokuvaaja, kuvajournalismin opiskelija Ella Kiviniemi.

Hyvän sään aikana. Mitä Suomi tekee, kun ilmasto muuttaa kaiken ilmestyy Into Kustannuksen kustantamana lokakuussa 2017. Työryhmä aloittaa huhtikuun alussa ilmastonmuutosta ja ilmastojournalismia käsittelevän podcastin julkaisemisen. Kirjan valmistumista voi seurata myös sosiaalisessa mediassa 3.4. alkaen.

Yhteystiedot:
Hanna Nikkanen, 050 374 0308, hanna.nikkanen@uta.fi