Y-kampuksella luodaan suhteita työelämään

Julkaistu 7.9.2016 - 16:26
Y-kampus/ Kuva: Jonne Renvall
Miina Makkonen esittelee VR-laseja, joiden avulla voi vierailla eri kampuksilla liikkumatta mihinkään. Nämä virtuaalilasit on rakennettu älypuhelimesta ja pahvilaatikosta, johon on kiinnitetty sopivat linssit. Kuva: Jonne Renvall

Y-kampus yhdistää Tampereen yliopistolla monien eri yksiköiden aiemmin järjestämät yrittäjyyskasvatus- ja innovaatioasiat ensimmäistä kertaa saman katon alle. Y-kampus Keskusta sijaitsee Päätalon A0-käytävällä, entisissä Juveneksen kirjakaupan tiloissa.

– Paikalle saa tulla aina kun ovet ovat avoinna, Y-kampus Keskustan tapahtuma- ja yritysyhteistyövastaava Miina Makkonen sanoo.

Y-kampus tarjoaa tapahtumia, yrittäjyysopetusta ja -valmennusta, sparrausta, mentorointia ja innovaatiopalveluita opiskelijoille, tutkijoille ja henkilökunnalle. Verkostoituminen ja omien liikeideoiden eteenpäin vieminen ovat myös tärkeä osa toimintaa.

– Y-kampuksella voi vaikka tehdä ryhmätöitä ja tutustua uusiin ihmisiin. Tilassa saa siis keskustella ja usein soi musiikkikin. Mahdolliset tilavaraukset näkee lukujärjestyksestä oven vieressä.

Opiskelijat voivat liikkua kampusten välillä ja hyödyntää niiden palveluita. Muutama viikko sitten avattu ristiinopiskelumahdollisuus tarjoaa mm. yrittäjyyden ja innovaation sivuaineen, jota opetetaan Hervannassa. Yrittäjyysopintoja voi valita lukujärjestykseensä silloin kuin ne itselle parhaiten sopivat, sillä kurssitarjontaa on aina maisterivaiheeseen asti.

Kurssien ja tilojen lisäksi Y-kampus tarjoaa valmennusta monessa muodossa. Ensimmäinen Tampereen yliopiston opettajille tarkoitettu valmentajavalmennus alkoi viime viikolla. Valmennuksessa käydään läpi erilaisia toimintatapoja, joita voi soveltaa myöhemmillä opintojaksoilla. Tampereen ammattikorkeakoulun Tamkin Y-kampuksella valmentajavalmennusryhmiä on ollut jo kymmenen. Tampereen teknillisen yliopiston TTY:n ensimmäinen ryhmä aloittaa tämän viikon aikana.

Tällä hetkellä etsitään myös mentoriverkostoa. Yrittäjyydestä kiinnostuneille opiskelijoille on tarjolla neuvontaa ja vinkkejä: Y-kampukselle voi varata ajan tapaamiseen, jossa keskustellaan ideoista ja vaihtoehdoista.

– Tapahtumiin kannattaa aina lähteä mukaan, sillä niissä tapaa ihmisiä, jotka ovat samanhenkisiä ja aiheesta kiinnostuneita. Jutellessa saattaa syntyä uusia ajatuksia ja ideoita, jotka välillä jalostuvat ihan oikeiksi yrityksiksi, Makkonen kannustaa.

Konkretiaa ja verkostoja opintoihin

– Y-kampus on ihan konkreettisesti hyödyttänyt itseäni, kertoo Tampereen yliopiston Y-kampuksen yhteisöagentti Santeri Tuovila.

– Ennen viime kevättä en tuntenut ketään Tamkista tai TTY:ltä, eikä mitään verkostoja ollut, mutta nyt saan ensikäden tietoa tapatumista ja ohjelmasta.

– Varsinkaan Tampereen kauppatieteilijät eivät ole erityisen yrittäjämäistä porukkaa, vaan hakeutuvat enemmän isoihin organisaatioihin asiantuntijatehtäviin. Yrittäjyysopinnot ovat piristävä poikkeus, toista vuotta kauppatieteitä opiskeleva Tuovila sanoo.

– Äsken oivalsin, että tämä ei ole sellainen juttu, mihin lähdetään massoittain mukaan. Tätä osaavat hyödyntää edelläkävijät.

Yrittäjyystaidot kuuluvat kaikille

Yrittäjyys tulee näkymään tulevaisuudessa yhä vahvemmin erilaisten ihmisten elämässä. Esimerkiksi uuteen opetussuunnitelmaan on lisätty yrittäjyyskasvatus, joten kasvatustieteilijöille Y-kampus tarjonnee hyödyllisiä opintoja.

– Todella monilla aloilla tarvitaan tavalla tai toisella yrittäjyystaitoja, huomauttaa Makkonen.

– Esimerkiksi kielitieteilijät tekevät usein töitä freelancereina. Osa ihmisistä tekee tutkimusta yrittäjähenkisesti, eli etsivät rahoitusta itselleen ja tekevät projektiluontoisia töitä.

Y-kampuksen toimintaan osallistuakseen ei kuitenkaan tarvitse olla yrittäjyysaikeissa, vaan riittää, että on kiinnostunut aiheesta ja haluaa kehittää omia työelämävalmiuksiaan. Valmista liikeideaa ei tarvitse olla, vaan paikalle voi tulla solmimaan suhteita työelämään ja luomaan verkostoja.

– Vaikka menisi jollekin toiselle töihin, on varmasti hyödyllistä tutustua erilaisiin ura- ja yrittäjätarinoihin ja sivistää itseään, Makkonen toteaa.

Yrittäjyydellä on monia muotoja. Makkonen mainitsee oman firman lisäksi mm. freelancer-verokortin, pienet toiminimet ja taiteelliset osuuskunnat.

– Yrittäminen ei johda epäonnistumisiin, sehän johtaa vain kokemuksiin, sanoo Tuovila.

Virtuaalivierailu kampuksille

Avajaistapahtumassa oli mukana yrittäjä Jarkko Jortikka, joka esitteli pahvisia VR-laseja. Alun perin Googlen ideoima laite mahdollistaa vaikka vierailun Hervantaan keskustasta käsin.

– Näitä käyttämällä voi vierailla kaikilla kampuksilla liikkumatta fyysisesti mihinkään, Jortikka kertoo.

Yksinkertaisimmillaan virtuaalilasit syntyvät älypuhelimesta ja pahvilaatikosta, johon on kiinnitetty sopivat linssit. Älypuhelimessa pyörivä video kääntyy, kun laitetta käännetään, jolloin käyttäjälle tulee kokemus siitä, että kuvaa katselisi todellisuudessa.

Jortikan keväästä asti työstämä projekti on esimerkki siitä, mitä Y-kampuksella saadaan aikaan. Videon Jortikka on tehnyt yhteistyössä kaverinsa yrityksen kanssa, jolla oli taltiointiin sopivaa kalustoa.

– Kertoo paljon, että Y-kampuksella oli rohkeutta lähteä tähän mukaan, Jortikka kiittelee. Hän tarjosi ideaa Y-kampukselle Tamkin Proakatemiassa opiskellessaan.

– Usein erilaiset tahot haluavat vain tavallisia videoita, mutta tällä voi tutustua kaikkiin kampuksiin yhdestä paikkaa. Videolla käydään kaikki kolme kampusta läpi.

Laitetta voi testata tällä viikolla Y-kampuksien avajaistilaisuuksissa.

Teksti: Inka Kämäräinen