Akateeminen perinne pysyy

Julkaistu 8.5.2018 - 10:24
Promootio-kombo
Kaupungin ja yliopiston suhde kuvastuu juhlallisuuksissa, joita kaupunkilaiset kerääntyvät seuraamaan katujen varsille. Kuvat: Erkki Karén ja Jonne Renvall

Teollisuuskaupunki sai 1960-luvulla haluamansa promootiojuhlan, joka jatkaa muutosten yli

Teksti: Mikko Korhonen
Kuvat: Tampereen yliopiston arkisto

Tohtoripromootio esittelee elokuussa vuosisataista akateemista perinnettä. Juhlallisuuksissa lausutaan latinaa ja hattupäiset tohtorit kantavat kulkueessa symbolisia miekkoja. Parhaiten pysyy idea: yliopistolaitoksen alusta lähtien on promootio juhlistanut akateemisen oppiarvon myöntämistä.

Historiantutkija Mervi Kaarninen tuntee Tampereen yliopiston ja edeltäjän Yhteiskunnallisen Korkeakoulun (YKK) vaiheet. Korkeakoulun, johon hyväksyttiin ilman ylioppilaslakkia ja jossa oli Tampereelle muutettaessa vain yksi tiedekunta, oli vaikea saada akateemista arvostusta. YKK:n vuonna 1956 Helsingissä järjestämää maisteripromootiota pilkattiin, eikä korkeakoululle haluttu sallia akateemisia tunnuksia.

– Promootiolle oli tarvetta, kun 1950-luvulla piti osoittaa, että oltiin oikea korkeakoulu. YKK:ssa oli kova työ, että se saavutti aseman akateemisena yhteisönä, Kaarninen sanoo.

Promootio
kuvastaa aikaansa

Tutkimuksissaan Mervi Kaarninen on korostanut kaupungin ja yliopiston suhdetta ja vaikutuksia, joita korkeakoululla oli teollisuuskaupunki Tampereelle. Kaupunki sai ajan mittaan vetovoimatekijän ylimmästä koulutuksesta. Akateemiset perinteet ja opiskelijat muuttivat kaupungin julkikuvaa.

Kaarnisen mukaan kaupungin ja yliopiston vuorovaikutus näkyy myös promootiossa. Se kuvastuu raatihuoneen tansseissa, purjehduksessa ja juhlallisena kulkueena kaduilla.

Väinö Linna promootiossa/ Kuva: Kalle Kultala
Väinö Linna vihittiin kunniatohtoriksi vuoden 1965 promootiossa. Hän sai tohtorinhatun promoottori Armas Niemisen kädestä. Kuva: Kalle Kultala

– Vuoden 1965 promootio herätti huomiota, kun koko kaupunki pääsi kadun varsille katsomaan akateemista juhlaa. Se oli juuri sitä mitä Tampereelle haluttiin, kun YKK muutti tänne.

Tampereen maisteri- ja tohtoripromootio noteerattiin valtakunnallisesti. Kunniatohtorit, joukossa kirjailija Väinö Linna, pääsivät Suomen Kuvalehden kanteen. Tampereella väitteli vuosina 1960–1965 kolme korkeakoulun omaa tohtoria, joista kaksi promovoitiin juhlassa.

Sittemmin Tampereen yliopistossa on vihitty vain tohtoreita. 1970-luvulla akateemista juhlatraditiota pidettiin pölyttyneenä ja turhana. Hallinnonuudistuskiistan keskellä ylioppilaskunta boikotoi juhlallisuuksia.

– Kaikki isot promootiot kuvastavat tietyllä tavalla aikaansa, Kaarninen sanoo.

Vuonna 1975 promoottorina toimi ensimmäistä kertaa nainen, professori Raili Kauppi.

Professori Raili Kauppi toimi ensimmäisenä naispuolisena promoottorina vuonna 1975. Kuvassa myös kunniatohtorit V.J. Sukselainen, Urho Kekkonen ja Johan Galtung.
Professori Raili Kauppi toimi ensimmäisenä naispuolisena promoottorina vuonna 1975. Kuvassa myös kunniatohtorit V.J. Sukselainen, Urho Kekkonen ja Johan Galtung.

Tuolloin nähtiin merkkejä Tampereen yliopiston kasvusta, kun kunniatohtoreita oli jo 11 ja tieteenaloilta väitelleitä 30. Vaikka kunniatohtorien joukossa oli Tasavallan presidentti Urho Kekkonen, juhlallisuudet vietettiin ajan korkeakouluhengen vuoksi riisutummin.

Kymmenen vuotta myöhemmin palattiin näkyvään juhlintaan. Kunniatohtoreita vihittiin 19 ja omia tohtoreita tuplasti edelliseen kertaan verrattuna. Tohtorinväitösten yleistyminen näkyy seuraavan 15 vuoden aikana, kun keväällä 2000 vihitään jo 300 henkilöä yliopiston siihen asti suurimmassa promootiossa.

Ilta rentouttaa
opin ylistyksen

Mervi Kaarninen osallistui omaan tohtorivihkimiseensä vuonna 2000 väiteltyään viisi vuotta aiemmin filosofian tohtoriksi Suomen historiasta.

Kaarninen myöntää, että tiukan pukukoodin tuomat kustannukset tuntuivat tuolloin suurilta. Vaatteita voi kuitenkin lainata. Kaikki eivät ehkä halua mennä kirkkoon, mutta toisaalta siihen ei kukaan pakota.  

Puhuttaessa perinteen uudistamisesta Mervi Kaarninen miettii hetken, voisiko promovendi osallistua vain vihkimiseen kolmen päivän juhlallisuuksien sijaan. Keventäminen iltapukulinjassa tai juhlallisuuksien määrän karsiminen voisi olla vaihtoehto. Kaarninen painottaa kuitenkin, että itse promootiotraditiolle on edelleen paikkansa.

– Juhlatraditiot ovat kiinnostava osa instituution historiaa. Juhlia tarvitaan ja on tärkeää, että niissä näkyvät yliopiston ja YKK:n perinteet.

Promootion virallisinta osuutta ovat juhlallinen vihkiminen ja kulkue. Iltaa kohden promootiosta kehkeytyy rento juhla.

Marjaana Niemi ja Mervi Kaarninen/ Kuva: Jonne Renvall
Marjaana Niemi toimi juhlamenojen ohjaajana ja Mervi Kaarninen yliairuena vuoden 2014 promootiossa. Kuva: Jonne Renvall

– Raatihuoneen tanssiaisissa ja purjehduksella näki vanhoja väitöstovereita, oli rento tunnelma ja hauskaa. Pidettiin puhetta auringolle, Kaarninen muistaa.

Hyviä ja työntäyteisiä muistoja Kaarnisella on vuoden 2014 kolmen tieteenalayksikön promootiosta, jossa hän toimi yliairuena. Juhlamenojen ohjaaja oli hänen kollegansa, historian professori Marjaana Niemi. Yliairut ja juhlamenojen ohjaaja huolehtivat työparina illan sujumisesta.

Suuri promootio elokuussa

Tampereen yliopisto järjestää elokuussa 2018 kaikkien tiedekuntiensa yhteisen kunniatohtori- ja tohtoripromootion. Promootioakti pidetään suurten promootioiden tapaan Tampere-talossa. Kunniatohtoreiksi vihitään 15 tieteessä, taiteessa ja yhteiskuntaelämässä asioitunutta henkilöä Suomesta ja ulkomailta.

– Valittu paikka kertoo siitä, että tästä odotetaan suurta. Saa nähdä, miten väki lähtee liikkeelle, Kaarninen sanoo.

Kun Tampereen yliopisto ja Tampereen teknillisen yliopisto fuusioituvat ensi vuoden alussa uudeksi säätiöyliopistoksi, ollaan promootion kanssa Mervi Kaarnisen mukaan tietyn ajan päätöksessä. Mitään draamaa hän ei tässä silti näe. Uusia promootioita järjestetään ja akateemiset perinteet pysyvät.

Promootio-kombo
Tampereen yliopiston promootioperinnettä eri vuosikymmeniltä: vasemmalla Yhteiskunnallisen Korkeakoulun promootio Helsingissä vuonna 1956, keskellä ensimmäinen Tampereen-promootio vuonna 1965 ja oikealla Tampereen yliopiston promootio vuonna 2014.

Tampereen yliopiston promootio 16.-18.8.2018

Promovendien ilmoittautuminen on käynnissä promootiosivuilla 31.5. asti. Professorien illalliskortit tulevat myyntiin myöhemmin.

Lue myös:
Tieteen, taiteen ja yhteiskuntaelämän huippuja Tampereen yliopiston kunniatohtoreiksi

Federica Mogherini Tampereen yliopiston kunniatohtoriksi

Jutun lähteenä on käytetty myös FT Mervi Kaarnisen teosta Murros ja Mielikuva. Tampereen yliopiston historia 1960–2000. Tampereen yliopisto ja vastapaino (2000).