Näin haet vaihtoon

Haku opiskelijavaihtoon on kaksivaiheinen. Ensin Tampereen yliopiston kustakin vaihdosta vastaava taho valitsee opiskelijat. Tämän jälkeen tapahtuu hakeminen kohdeyliopistoon. Lopullisen päätöksen vaihto-opiskelijan hyväksymisestä tai hakemuksen hylkäämisestä tekee aina kohdeyliopisto. Vaihtosopimukset perustuvat yleensä vastavuoroisuuteen eli vaihtoon lähettäminen edellyttää, että Tampereen yliopistoon tulee vaihto-opiskelijoita sopimusyliopistosta.

Lisätietoa haun vaiheista sekä linkin hakulomakkeelle löydät alta.

Hakuohjeet

Lue hakuohjeet tarkkaan ennen kuin alat täyttämään hakulomaketta.

Lue hakuohjeiden lisäksi vaihtokohteista Mobility-Online -portaalista ja Opiskelun oppaasta. Portaalista löydät kohteiden yhteyshenkilöiden tiedot. Lue myös opiskelijaliikkuvuuden valintaperusteet!

Täydennyshaussa avoinna olevat hakukohteet löydät Excel-taulukosta. Huomaathan, että listalla oleviin paikkoihin voit lähteä vain kevääksi 2019.

Mobility-Online portaalista löydät lisätietoa hakukohteista. Valitse alasvetovalikosta tutkinto-ohjelma kohdasta ”Study field” ja vaihdon lukuvuosi kohdasta ”Academic year”. Valitun tutkinto-ohjelman alta avautuvat kaikki kohteet, joihin ko. tutkinto-ohjelman kautta voi hakea. Voit lisäksi rajata hakua valitsemalla haluamasi vaihto-ohjelman (esim. Erasmus Student Mobility).

Näet vaihtokohteen Display details -kohdasta (info-ikonista) joka löytyy hakutuloksen alusta vasemmalta, lisätietoja mm. kielitaitovaatimuksista, opintotarjonnasta, mahdollisista vaihtoajankohdista jne.

Pääset hakulomakkeelle HAKA-kirjautumisen kautta. Täytä hakulomakkeen tiedot. Lomakkeen henkilötiedot tulevat automaattisesti Tampereen yliopiston opiskelijatietojärjestelmästä. Jos tiedoissa on virheitä, esimerkiksi vanha osoite, tee mahdolliset korjaukset ensin NettiOpsussa ja ilmoita niistä sitten osoitteeseen vaihtohakemus@uta.fi. Uudet tiedot eivät päivity automaattisesti hakulomakkeelle.

Voit hakea yhdellä hakukierroksella enintään kolmeen hakukohteeseen. Yksi hakukohde tarkoittaa yhtä yliopistoa tai verkostoa. Verkostoja ovat BCI, ISEP, north2north, Nordplus ja Nordlys. Jos haet verkostokohteeseen, valitse vaihto-ohjelmaksi verkoston nimi ja kohdemaaksi 'Other'. Laadi motivaatiokirje ja opintosuunnitelma jokaiseen verkoston yliopistoon, jonne olet hakemassa. Sijoita motivaatiokirjeet ja opintosuunnitelmat samaan tekstikenttään allekkain mieluisuusjärjestyksessä. 

HUOM! Voit täyttää yhdellä hakukierroksella vain yhden hakulomakkeen! Voit hakea vain niihin hakukohteisiin, jotka ovat Mobility-Online -portaalissa avoinna lukuvuodelle 2018/2019. Muita hakukohteita ei oteta tällä hakukierroksella käsittelyyn lainkaan.

Hakulomakkeen täyttämisen jälkeen saat sähköpostiisi linkin. Kirjaudu linkistä Mobility-Online –järjestelmään ja täydennä vaadittavat tiedot. Jos viestin saapumisessa kestää yli 15min, tarkistathan roskapostikansiosi. Hakemuksesi tiedoissa näkyy Necessary steps, eli kohdat, jotka sinun pitää käydä läpi ennen kuin hakemuksesi on valmis.

Hanki ja valmistele tarvittavat liitteet ja lataa ne Mobility-Online –järjestelmään. Liitä hakulomakkeelle:

 • motivaatiokirje & alustava opintosuunnitelma (pdf)
 • opintorekisteriote (pdf, NettiOpsusta ladattava suomenkielinen epävirallinen ote riittää)
 • passikuva (jpg)

Kirjoita ja lataa motivaatiokirje ja alustava opiskelusuunnitelma jokaiseen hakukohteeseesi. Jos haet verkostoon, kirjoita motivaatiokirje ja opiskelusuunnitelma erikseen jokaiselle yliopistolle, johon toivot sijoittuvasi.

Motivaatiokirje ja opintosuunnitelma kirjoitetaan kohdemaan opiskelukielellä. Kerro motivaatiokirjeessäsi mm.

 • Miten vaihto-opiskelu hyödyttää opintojasi Tampereen yliopistossa
 • Miten opiskelijavaihto hyödyttää urasuunnitelmiasi.
 • Miksi haet kyseiseen kohteeseen juuri opintojesi nykyisessä vaiheessa.
 • Mainitse asiat, joiden katsot hyödyttävän valintaasi, esim. aiempi työkokemus, mahdolliset vapaaehtois- ja luottamustoimet.

Alustava opintosuunnitelma tehdään hakukohteen tämänhetkisten kurssitietojen mukaan.

Seuraavissa tapauksissa tulee lisäksi toimittaa erilliset liitteet:

 • Jos opiskelet erillisessä kaksivuotisessa maisteriohjelmassa, tarvitaan syventävien opintojen opinnäytteen ohjaajalta puoltava lausunto vaihtoon osallistumisesta. (recommendation letter from thesis supervisor)
 • Jos haluat valinnoissa otettavan huomioon opintoja, jotka olet suorittanut muualla kuin Tampereen yliopistossa, tarvitaan kopiot kyseessä olevista tutkintotodistuksista tai opintosuoritusotteista. (proof of previous studies)

Lataa kaikki liitteet Mobility-Online -järjestelmään hakuajan päättymiseen mennessä. Hakemusta ei käsitellä, ellei kaikkia vaadittavia liitteitä ole ladattu järjestelmään.

Kun olet ladannut kaikki tarvittavat liitteet, tulee sinun vielä lähettää hakemus liitteineen käsiteltäväksi:

Kun hakemuksesi on valmis, näkyy järjestelmässä seuraava kuva:

Voit tässä vaiheessa kirjautua ulos järjestelmästä. Hakemuksesi on nyt valmis ja siirtyy Tampereen yliopiston käsiteltäväksi.

Tiedot valinnoista ilmoitetaan hakijoille sähköpostitse. Muista katsoa myös roskapostikansiosi!

 

Hakuajat ja infotilaisuudet

Vuosittain järjestetään kaksi vaihtojen ja Erasmus-harjoitteluapurahojen päähakua (Haku I ja Haku II). Opiskelijavaihdon päähaut on jaettu maanosien mukaan. Täydennyshauissa voi hakea peruutus- ja täyttämättömiä paikkoja sekä muita edelliseltä hakukierrokselta täyttämättä jääneitä paikkoja tai Erasmus-harjoitteluapurahoja.

Lukuvuonna 2018–2019 vaihtoon aikovien hakuajat

 • Haku I: 10.–31.10.2017 Pohjois– ja Latinalainen Amerikka
 • Haku II: 9.–30.1.2018 Eurooppa, Aasia, Afrikka ja HAKU I:n täyttämättömät paikat
 • Täydennyshaku I: 13.–27.3.2018 Täyttämättömät paikat kaikkiin kohteisiin. HUOM! Teknisten ongelmien vuoksi haku alkaa vasta ke 14.3. jolloin myös paikkalista julkaistaan.
 • Täydennyshaku II: 11.–20.9.2018 Täyttämättömät paikat ja peruutuspaikat kaikkiin kohteisiin

Lukuvuoden 2017-2018 Erasmus-harjoitteluapurahojen hakuajat ovat yleensä samat, paitsi syyskuussa ei ole hakua. Lisätietoa Erasmus-harjoittelusta ja hakuohjeet löydät Opiskelun oppaan osiosta Harjoittele ulkomailla.

Lukuvuoden 2018–2019 infotilaisuudet

 • Julkaistaan kohta

Lukuvuoden 2017–2018 infotilaisuudet

 • Syyskuu: kansainvälisen koulutuksen keskuksen vaihtoständi yliopiston avajaisissa 5.9.
 • Lokakuu: vaihtoinfo (esitykset pdf) 10.10. klo 14-17, Päätalo, luentosali C6
  Erasmus-harjoitteluinfo (esitys pdf) 9.10. klo 10-12, Linna-rakennus, luentosali K103
 • Joulukuu: vaihtoinfo 1. vuoden opiskelijoille 1.12. klo 10-12, Päätalo, luentosali A1
 • Tammikuu: Erasmus-vaihtoinfo (esitys pdf)  9.1. klo 14-16, Päätalo, luentosali A1
  Vaihtoinfo, muut kohteet (esitykset pdf) 10.1. klo 12:00-16:30, Linna-rakennus, luentosali K103
 • Helmikuu: infotilaisuus EDUFI:n kv-harjoitteluista ke 7.2. klo 10-11, Päätalo, luentosali A05. Videotallenne tilaisuudesta.
 • Maaliskuu: kansainvälisen koulutuksen keskuksen ständi 14.3. klo 11-15, Päätalo, Alakuppilan aula