Euroopan vaihtokohteet

Voit suunnata vaihtoon Euroopan maihin usean eri vaihtoehdon kautta. Suurin osa Euroopan vaihdoista toteutuu Erasmus- ja Nordplus-ohjelmien puitteissa. Tampereen yliopistolla on lisäksi joitakin kahdenvälisiä sopimuskumppaneja eri puolilla Eurooppaa. Lisätietoa eri vaihtoehdoista saat alta sekä ohjelmien ja yliopistojen omista esittelyistä.

Erasmus+-ohjelma

Kiinnostaako syksy Prahassa tai lukuvuosi Madridissa? Euroopan yliopistot pääset kokemaan Erasmus+ -vaihto-ohjelman kautta.

Erasmus-vaihdot perustuvat tieteenalakohtaisiin vaihtosopimuksiin, joita koordinoidaan tiedekunnissa. Voit lähteä Erasmus-vaihtoon yleensä myös sivuaineesi kautta, mutta kunkin sopimusalan tutkinto-ohjelman omat opiskelijat ovat aina etusijalla valintoja tehtäessä. Myös sivuaineen kautta Erasmus-vaihtoon haluavien on huomioitava, että heiltä edellytetään vähintään sopimusalan perusteiden suorittamista kotiyliopistossa jo ennen vaihtoon hakemista. Tarkista aina kunkin sopimusalan vaihtoja hoitavalta liikkuvuuskoordinaattorilta mahdolliset alakohtaiset rajoitukset ja valintakriteerit.

Ensimmäinen hakuaika lukuvuonna 2018–2019 tapahtuvaan Erasmus-vaihtoon järjestetään tammikuussa 2018. Erasmus-vaihtokohteiden paikkalista lisätietoineen julkaistaan syyslukukauden kuluessa MobilityOnline-portaalissa (linkitys portaaliin tulee näille sivuille).

Lisätietoa Erasmus-vaihtokohteista saa tiedekuntien liikkuvuuskoordinaattoreilta.

Nordlys- ja Nordplus-verkostot

Tutustu myös Nordlys- ja Nordplus-verkostoihin Pohjoismaissa

Venäjä

Venäjälle voit hakea vaihtoon Tampereen yliopiston kahdenvälisiin vaihtokohteisiin. Yliopistolla on useita sopimusyliopistoja Venäjällä, ks. alla.

Venäjällä opiskellaan pääsääntöisesti venäjän kielellä, tosin myös englanninkielisiä kursseja on tarjolla joissakin sopimusyliopistoissa, mutta näiden kurssien määrä vaihtelee paljon eri yliopistosta toiseen.

Venäjälle vaihtoon lähtevällä opiskelijalla olisi hyvä osata edes jonkin verran venäjää, myös niissä tapauksissa, joissa opiskelu tapahtuu englanniksi. Asioiden hoitaminen ilman jonkin asteista venäjän kielen taito saattaa olla haasteellista varsinkin yliopistoyhteisön ulkopuolella. Myös toimintakulttuuri eroaa suomalaisesta toimintakulttuurista ja tämä on hyvä muistaa Venäjälle lähdettäessä.

Yhteyshenkilö: kansainvälisten asioiden koordinaattori Hanna-Kaisa Autio

Yliopiston kahdenväliset vaihtosopimukset

Tampereen yliopistolla on Euroopassa myös muutama kaikki yliopiston tutkinto-ohjelmat kattava sopimus.

Universität Salzburg, Itävalta
Universität Leipzig, Saksa
Tartu Ülikooli, Viro

Ivanovo State University
Kazan Federal University (KFU)
Lomonosov Moscow State University
Moscow State Linguistic University
Peter the Great St. Petersburg Polytechnical University
Petrozavodsk State University
Plekhanov Russian University of Economics, Moscow
Saint-Petersburg State University of Economics (UNECON, entinen FINEC)
St. Petersburg State University
Tver State University
Ural Federal University, Jekaterinburg

Tiedekuntien alakohtaiset sopimusyliopistot

Tarkasta aina alakohtaiset lisätiedot ja mahdolliset erityisvaatimukset tiedekuntien liikkuvuuskoordinaattoreilta!

Johtamiskorkeakoulu

Sveitsi

Universität Bern, Kauppatieteiden tutkinto-ohjelma, yhteyshenkilö: kansainvälisten asioiden koordinaattori Terhi Nieminen
Universite de Fribourg, Kauppatieteiden tutkinto-ohjelma, yhteyshenkilö: kansainvälisten asioiden koordinaattori Terhi Nieminen

Venäjä

Politiikan tutkimuksen tutkinto-ohjelman opiskelijat voivat hakea vaihtoon Moskovan valtiollisen kansainvälisten suhteiden instituuttiin (MGIMO).

Московский государственный институт между­народных отношений (У) МИД России (МГИМО)
Moscow State Institute of International Relations (MGIMO) - instituutin kansainvälisen toimiston sivut englanniksi

• opinto-oikeus venäjänkielisiin ohjelmiin
  • ei tutkinnonsuorittamismahdollisuutta eikä opinto-oikeutta MGIMO:n järjestämiin kesäkouluihin
  • lukuvuosittain voidaan lähettää vaihtoon 1-2 opiskelijaa yleensä yhdeksi lukukaudeksi
  • vaihtoon valituille opiskelijoille myönnetään Tampereen yliopiston matka-apuraha (lkv 2017–2018 600 euroa); opiskelija voi lisäksi hakea opintotukea normaaliin tapaan vaihtojakson ajalle
  • hakuaika seuraavan lukuvuoden aikana tapahtuvaa vaihtoon on vuosittain tammi-helmikuussa sekä mahdollisesti vielä kevätlukukauden täydennyshaussa

Valinnat tehdään ensisijaisesti politiikan tutkimuksen opintosuoritusten ja motivaatiokirjeen perusteella. Myös riittävä venäjän kielen taito on yksi valintaedellytyksistä. Vaihtoon voi hakea joko yhdeksi lukukaudeksi tai koko lukuvuodeksi.

Yhteyshenkilö: kansainvälisten asioiden koordinaattori Minna Höijer

Kasvatustieteiden tiedekunta

Universität Zurich, Kasvatustieteiden tutkinto-ohjelma, yhteyshenkilö: kansainvälisten asioiden koordinaattori Kirsi-Marja Varjokorpi

Lääketieteen ja biotieteiden tiedekunta