Tätä sivustoa ei enää päivitetä. Tutustu Tampereen yliopiston uuteen Opiskelijan oppaaseen.

Matkakertomus:

Marnix Academie, Utrecht, 25.08.2016 – 23.12.2016

Maa: Alankomaat
Kaupunki: Utrecht
Yliopisto: Marnix Academie
Vaihtoaika: 25.08.2016 – 23.12.2016
Vaihto-ohjelma: Erasmus
Lähettävä yksikkö: Kasvatustieteiden yksikkö

Syksy Hollannissa

Päätös vaihtoon lähdöstä syntyi ystäväni kautta keväällä 2016. Hän oli päättänyt hakea Erasmus-vaihtoon ja innostuin itsekin tästä ajatuksesta. Opiskelemme molemmat luokanopettajiksi ja koimme, että ajankohta vaihtoon lähtöön oli helppo neljännen vuoden jälkeen, jolloin sivuaineemme, jotka vaativat paljon läsnäoloa, olisivat suoritettuna ja vaihdon jälkeen olisi enää gradu ja muutama kurssi suoritettavana. Osallistuimme tammikuussa 2016 vaihtoinfoon, jonka jälkeen otimme itse selvää Erasmus-vaihdosta ja -kohteista kasvatustieteiden yksikössä. Saimme tässä vaiheessa idean vaihtoon lähdöstä yhdessä samaan kaupunkiin. Otimme yhteyttä kasvatustieteiden vaihtokoordinaattoriin selvittääksemme, montako paikkaa kuhunkin vaihtokohteeseen on tarjolla, jotta tietäisimme, mitkä voisivat olla mahdollisia paikkoja hakea ja tulla hyväksytyksi yhdessä. Kyselimme myös hieman lisätietoa eri vaihtokohteista. Tapaamisen jälkeen aloimme selvittää itse sitä, missä vaihtokohteissa opetus tapahtuisi englanniksi. Tämän tieto ei ollut aina selkeästi saatavilla, mutta matkakertomusten avustuksella saimme opetuskielet selville.

Teimme päätöksen hakea Alankomaihin, Utrechtiin vaihtoon syksyksi 2016. Olimme kuulleet koulusta (Marnix Academie) positiivista palautetta ja koulun kurssitarjonta vaihto-opiskelijoille oli selkeä. Saimme valita kahden eri kokonaisuuden väliltä mieluisan. Molemmat kokonaisuudet olivat 30 opintopisteen laajuisia. Tämä helpotti huomattavasti, eikä meidän tarvinnut etsiä koko koulun kurssitarjonnasta itsellemme sopivia kursseja. Haimme vaihtoon vasta kevään 2016 täydennyshaussa ja hakuprosessi sujui ongelmitta. Vaihtokoordinaattorimme auttoi tarvittaessa ja korosti motivaatiokirjeeseen panostamista. Tiedon vaihtoon pääsystä saimme huhtikuun lopussa, minkä jälkeen vaihtokohteemme ottikin melko nopeasti yhteyttä ja lähetin tarvittavat dokumentit heille sähköisesti. Asiat etenivät kesästä huolimatta ja saimme jo hyvissä ajoin tiedon siitä, milloin opintomme alkavat ja päättyvät. Saimme myös järjestettyä vaihtoaikaamme hieman lyhyemmäksi, sillä syyslukukausi olisi jatkunut tammikuun loppuun asti, mutta teimme opintomme loppuun jo jouluun mennessä. Näin teki myös monet muutkin, joiden tuli olla takaisin omassa yliopistossaan tammikuussa.

Koulumme ei tarjonnut asuntoja vaihto-opiskelijoille, joten meidän tuli löytää asunto itsenäisesti. Tämä oli todella haastavaa, sillä Utrecht on opiskelijakaupunki, jossa asuntojen puute on jokavuotinen ongelma. Facebookin erilaiset ryhmät sekä erilaiset nettisivut olivat koko kesän etsintöjemme kohde, mutta emme onnistuneet löytämään asuntoa. Lähdimme vaihtoon siis ilman asuntoa, vain viikon majoitus varattuna Airbnb-sivuston kautta. Tämän viikon aikana onneksi löysimme itsellemme omat huoneet Airbnb:n kautta. Maksoimme kalustetusta huoneesta jaetussa asunnossa 600€ kuukaudessa. Positiivista toki oli, että asunto sijaitsi todella hyvällä paikalla ja se oli juuri remontoitu uudeksi. Yleisesti ottaen hintataso oli 400-700€ vaihto-opiskelijoille. Monet, jotka tarjoavat majoitusta vaihto-opiskelijoille tietävät, että voivat pyytää korkeaa vuokraa asuntotilanteen ollessa niin huono. Muutama oli onnistunut saamaan Facebookin kautta paikallisen alivuokraaman huoneen, joiden hinta oli yleensä alle 400€. Tämä asunnon haku oli koko vaihtoprosessissa hankalin asia, johon kannattaa varata aikaa, kärsivällisyyttä ja melko intensiivistä asuntotarjonnan tarkkailua. Viesteihin kannattaa myös kirjoittaa hieman yksityiskohtaisemmin itsestään, jotta jäisi asunnontarjoajan mieleen.

Ennen vaihtoa yritin tietysti etsiä asuntoa, hoidin tarvittavat dokumentit koululle, otin selvää kaupungista ja harrastusmahdollisuuksista, sillä halusin ylläpitää rugby-harrastustani. Sen lisäksi hankin eurooppalaisen sairaanhoitokortin, matkavakuutuksen ja urheiluvakuutuksen. Koska koin oman englannin kielen taitoni hyväksi, en osallistunut kielikurssille ennen vaihtoon lähtöäni. Selvitin myös, millainen sää on tyypillinen Hollannissa, jotta osasin pakata oikeanlaista vaatetta mukaan.

Jokaisella vaihto-opiskelijalla oli vaihtokohteessamme oma ”buddy”, joka otti yhteyttä kesän aikana ja hänen tarkoitus oli toimia ikään kuin ohjaajana ja opastajana vaihdon alussa ja sen aikana. Tämä toiminta ei kuitenkaan ollut mitään verrattuna siihen, mitä esimerkiksi Tampereen yliopisto tarjoaa vaihto-opiskelijoille. Nämä ”buddyt” kyllä pitivät meille vaihto-opiskelijoille orientaatiopäivän, jolloin tutustuimme toisiimme ja kouluun, mutta muuten en juurikaan heitä nähnyt. Toki voi olla, että koska minulla ja ystävälläni oli toisemme, otimme asioista itsenäisesti selvää, emmekä kokeneet kaipaavamme apua.

Oppilaitos, johon lähdin vaihtoon, oli siis Marnix Academie, joka on itsenäinen kristillinen opettajankoulutuslaitos, jonka taso vastaa Suomen ammattikorkeakoulua. Koulu on siis vain opettajaopiskelijoille tarkoitettu, mikä muodostaa siitä sekä tiiviin yhteisön, että erillisen muista kouluista. Koulu on vakaumuksestaan huolimatta avoin ja suvaitsevainen jokaista kohtaan, eikä kristillisyys juurikaan näy opetuksessa tai koulun ilmapiirissä.  Vaihtokokonaisuuteni oli Special Need Education, jonka lisäksi opiskelimme hieman Hollannin kieltä ja kulttuuria. Opetusmenetelmät vastasivat hyvin paljon Tampereen yliopiston opetusmenetelmiä. Minulla ei ollut ainuttakaan luentoa eikä tenttiä vaihdon aikana, vaan kaikki opetus oli seminaareja ja kurssit suoritettiin esseillä tai muilla kirjallisilla tehtävillä. Kirjoja meidän ei ollut pakollista hankkia. Vaihtokohteen ollessa ammattikorkeakoulun tasoinen, oli opiskelu mielestäni helpompaa kuin Suomessa, mutta sen tiesin jo etukäteen. Oppiminen ja opiskelujen eteenpäin vieminen ei kuitenkaan ollut itselläni päätarkoitus vaihtoon lähdölle.

Utrechtin ollessa suuri opiskelijakaupunki, siellä oli paljon erilaisia tapahtumia niin vaihto-opiskelijoille suunnattua, kuin yleisesti kaikille opiskelijoille tai asukkaillekin. Sijainti oli myös melko keskeinen, sillä Utrechtin sijaitessa keskellä Hollantia, sieltä on hyvät kulkuyhteydet kaikkialle. Muutenhan Hollannissa kaikki pyöräilevät ja käytetyn pyörän hankinta onkin ensimmäinen asia, joka siellä tulee tehdä. Hollannin sanotaan olevan sateinen maa, mutta vaihtoni aikana sateet olivat todella vähäisiä, joten perinteinen sateinen Hollanti taisi vielä jäädä kokematta. Lämpötila kävi loppusyksystä vain muutaman päivänä pakkasen puolella, eikä lumesta ollut tietoakaan ennen joulua. Koin, että ruoka oli hieman edullisempaa, mutta muuten hintataso tuntui olevan melko sama kuin Suomessa, ehkä hieman matalampi, mutta ei paljon. Alkoholi oli huomattavasti edullisempaa.

Opintoni vaihdossa menevät omassa tutkinnossani vapaasti valittaviin opintoihin, kuten ne usein luokanopettajan opinnoissa taitavat mennä. Kokemus oli kuitenkin varmasti yksi mieleenpainuvimmista, ja pelko siitä, että en selviä englannin kielen opiskeluista, on selätetty. Muutaman viikon jälkeen, koulutehtävien tekeminen englanniksi tuntui todella luontevalta ja huomasin jopa tekeväni kalenterimerkinnät englanniksi. Palattuani Tampereelle, ryhdyin oman vaihtoni innoittamana kansainväliseksi tutoriksi ja olenkin nyt itse opastanut vaihto-opiskelijoita arkeen Tampereella ja Suomessa. Vaihtoon lähtöä pohtiessa kannattaa ottaa selvää vaihtokohteista, jotta löytää mieluisimman. Vaihdon lähestyessä on hyvä perehtyä kohteeseen tarkemmin ja kysyä vinkkejä muilta, joiden tietää olleen vaihdossa kyseisessä kohteessa tai ylipäätään. 

JENNI SAARI