Tätä sivustoa ei enää päivitetä. Tutustu Tampereen yliopiston uuteen Opiskelijan oppaaseen.

Matkakertomus:

Rijksuniversiteit Groningen, Groning, 27.08.2015 – 17.12.2015

Maa: Alankomaat
Kaupunki: Groning
Yliopisto: Rijksuniversiteit Groningen
Vaihtoaika: 27.08.2015 – 17.12.2015
Vaihto-ohjelma: Erasmus
Lähettävä yksikkö: Johtamiskorkeakoulu

Hakeminen Groningenin yliopistoon sujui yllättävän hyvin eikä asian kanssa ollut oikeastaan lainkaan hankaluuksia. Vaadittavat dokumentit täytyi toimittaa määräaikaan mennessä NettiOpsun kautta ja tämän jälkeen kaikki oikeastaan hoitui automaattisesti Tampereen yliopiston ja Groningenin yliopiston välillä. Kurssien valitseminen kohdeyliopistosta oli suhteellisen helppoa. Kursseista ja varsinkaan niiden tasovaatimuksista ei ollut kovinkaan hyvin tietoa yliopiston sivuilla, joten sai olla hieman tarkkana, mihin kurssille päätyy. Pääosin vaihto-opiskelijoille tarkoitetut kurssit löytyivät melko helposti ja valinnanvaraa oli runsaasti. Erityisesti kansantaloustieteen ja rahoituksen kursseja yliopistossa oli paljon, mutta näiden kurssien matemaattisuus on hyvä ottaa huomioon.

Minulla oli vaihdon ajan voimassa kotivakuutus, joka oli voimassa ulkomailla 6 kuukautta ulkomaille lähdön jälkeen. Erillisen henkilövakuutuksen unohdin ottaa enkä sitä jälkikäteen vakuutusyhtiöstä enää saanut, joten se olisi kannattanut hoitaa kuntoon. Otin siis Hollannissa AON:in kautta erillisen henkilövakuutuksen, joka muistaakseni olisi kattanut sairauskulut KELA-korvauksen ylittävältä osalta. En tätä kuitenkaan joutunut käyttämään, joten tarkemmin en osaa sanoa, miten se olisi toiminut. Kannattaa kuitenkin huolehtia, että mukaan lähtee Eurooppalainen Sairaanhoitokortti, koska ainakin AON:n vakuutusta otettaessa sen olemassaolosta kyseltiin.

En osallistunut kielikurssille, koska se olisi alkanut kaksi viikkoa ennen itse yliopiston alkua, enkä päässyt niin aikaisin lähtemään Suomesta. Hollannissa pärjäsi kuitenkin täysin englannilla. Yliopiston alkaessa ainakin kauppatieteiden vaihtareille oli tervetuliaistilaisuus, jossa sai viralliset dokumentit ja tietoa yliopistosta. Mitään erityisen informatiivista sisältöä tapahtumassa ei ollut, mutta viralliset paperit ja opiskelijakortin saa sieltä. ESN:n järjestämälle orientaatioviikolle osallistuin ja sitä voin suositella todella lämpimästi kaikille vaihtoon lähteville!

Asuin yksityiseltä hankitussa asunnossa tuttuni kanssa, joka hoiti käytännössä asunnon etsimisen. Groningenista ei ole mitenkään ihan helppo löytää asuntoa, sillä siellä on krooninen asuntopula ja hirveä määrä opiskelijoita. Vuokrataso on suunnilleen sama kuin Suomessa, mutta kannattaa varautua siihen, että asumisen taso on huomattavasti alhaisempi. Asunnot ovat melko vanhoja, niissä on usein tupakoitu sisällä ja eristeet ovat melko heikkoja. Uusimmissa asuntoloissa puitteet ovat usein selvästi parempia.

Opiskelu Groningenissa oli haastavampaa kuin Suomessa ja kurssit vaativat enemmän työtä. Opiskelumenetelmät riippuivat ainankin minun kohdallani ihan täysin kurssista: osa kursseista perustui seminaarityöskentelyyn, osa kurssilla tehtäviin harjoituksiin ja osa puhtaasti massaluentoihin. Usein kursseilla kuitenkin on ainakin kauppatieteen puolella erillisiä harjoituksia, jotka jaetaan etukäteen ja tehdään yhdessä tunnilla tai esimerkiksi artikkeli, josta keskustellaan luentokerralla. Näihin harjoituksiin valmistautumiseen meni siis koko kurssin aikana melko paljon aikaa, mutta vastaavasti tenttiin oli vähemmän lukemista. Ainakin omilla kursseillani tentit perustuivat ainoastaan luentoihin ja harjoituksiin (ja esim. harjoitusten artikkeleihin) eikä itse kurssikirjoja tarvinnut lainkaan lukea.

Pieni varoituksen sana ”Dutch Studies –kursseista”. Nämä ovat siis hollannin kulttuuriin liittyviä kursseja, jotka Faculty of Arts muistaakseni järjestää. Näiden kurssien osalta tiedotus ja käytännön järjestelyt toimivat todella huonosti verrattuna muihin kursseihin. Itselleni ilmoitettiin esimerkiksi muutama päivä ennen kurssin alkamista, etten päässyt lainkaan kyseiselle kurssille. Tällöin kurssi-ilmoittautuminen oli siis jo mennyt kiinni… Toisella kurssilla oppilaille oltiin ilmoitettu väärä alkamispäivä, joten menimme kaikki ensimmäiselle luentokerralle turhaan. Muutenkin kursseihin liittyviin sähköposteihin vastattiin viiveellä tai ei lainkaan. Myöskään toinen kursseistani ei vastannut lainkaan kurssikuvausta. Suosittelen ainakin osaa Lecture Series –kurssin luennoista, jotka olivat todella mielenkiintoisia, mutta tentti vaatii asioiden ulkoa opettelua.

Täytyy sanoa että Hollannissa kaikki byrokratiasta juniin toimii todella loistavasti: en kokenut käytännön elämässä oikeastaan mitään ongelmia maassa. Lähes kaikki puhuvat hyvää englantia. Byrokratia on maassa ainakin Suomeen verrattuna todella yksinkertaista. Matkustelu Hollannin sisällä ja naapurimaissa on todella helppoa junalla, minkä lisäksi myös lennot ovat halpoja jos jaksaa nähdä hieman vaivaa niiden etsimisen suhteen. Myös bussit kulkevat esim. Saksaan.

Groningenin yliopiston ACLO-kortti kannattaa ehdottomasti hankkia, sillä se on todella halpa sijoitus siihen nähden, kuinka paljon liikuntamahdollisuuksia sillä saa. Itse kortin ostaminen oikeuttaa ryhmäliikuntatunneille osallistumiseen ja kursseille ilmoittautumiseen. Kuntosalista täytyy maksaa erillinen maksu. ACLO järjestää valtavan määrän erilaisia kursseja tenniksestä luisteluun ja kestävyysjuoksuun, joita voin kaikkia suositella lämpimästi. Kursseista täytyy maksaa 10 euron pantti ja jos osallistuu yli 80 %:lle tunneista, pantin saa takaisin. Lisäksi jos samaa lajia on useita kursseja (esim. tennis), voi poissaolon korvata toisella tunnilla. Kursseilla on aina myös englanninkielinen opettaja.

Ehdoton ensiostos Hollannissa on POLKUPYÖRÄ. Ilman sitä liikkuminen on todella hankalaa, joten pyörä kannattaa hankkia heti ensimmäisenä päivänä. Itse ostin fillarini käytettyjen pyörien liikkeestä n. 100 eurolla, mutta halvempiakin varmasti löytyy, jos jaksaa etsiä.

Yleisesti Hollanti on aivan loistava vaihtokohde, jos haluaa pärjätä vaihdossa englannilla, saada tasokasta opetusta ja on valmis näkemään vaivaa opintojen eteen. Opiskelumotivaatio Groningenissa on kova ja esimerkiksi tenttiviikolla kirjaston eteen joutuu menemään jonottamaan 15 minuuttia ennen sen aukeamista, jos haluaa sieltä paikan. Vastapainoksi Groningenissa on vilkas opiskelijaelämä- ja yhteisö.

En ole saanut vielä luettua opintojani tutkintooni, joten sen toimimisesta ei ole tietoja. Sinänsä vaihto oli kiva kokemus, joka sinänsä on kyllä CV:ssä plussaa. Ajattelisin, että vaihtoon kannattaa lähteä jos siltä tuntuu, mutta ainakaan itse en koe että ”elämäni paras opiskeluvuosi” olisi jäänyt kokematta jos en olisi lähtenyt.