Tätä sivustoa ei enää päivitetä. Tutustu Tampereen yliopiston uuteen Opiskelijan oppaaseen.

Matkakertomus:

Universiteit Maastricht, Maastricht, 02.02.2017 – 07.07.2017

Maa: Alankomaat
Kaupunki: Maastricht
Yliopisto: Universiteit Maastricht
Vaihtoaika: 02.02.2017 – 07.07.2017
Vaihto-ohjelma: Erasmus
Lähettävä yksikkö: Terveystieteiden yksikkö

Ajatus vaihtoon lähdöstä oli kypsynyt jo muutaman yliopistossa opiskellun vuoden aikana ja kolmas vuosi valikoitui ja osoittautuikin täydelliseksi ajankohdaksi sille. Vaihtokohteeksi päätyi Maastrichtin yliopisto Hollannissa sen helpon sijainnin ja laadukkaan opetuksen perusteella. Terveystieteiden yksiköllä ei ollut montaa yhteistyöyliopistoa, ja koska halusin pysyä Euroopassa, oli Maastricht selvä valinta. Terveystieteiden yksikössä ei ollut montaa vaihtoon hakijaa, joten pääsy oli koko ajan melko varmaa. Kun tieto vaihtoon valitsemisesta tuli, alkoi erilaisten dokumenttien palautus kohdeyliopistoon. Kauan jouduin kuitenkin odottamaan varsinaisia varmistuksia kohdeyliopiston päästä, mutta ennen vaihtoon lähtöä tuli kuitenkin tietoon kurssien aikataulut, orientaatiopäivät ynnä muut.

Ennen matkaan lähtöä huolehdin matkavakuutukseni kuntoon puolen vuoden ajalle, asunto kohdemassa oli tiedossa ja tarvittavat dokumentit matkassa. Tammikuun lopussa koitti matkaanlähdön aika, jolloin lensin Helsingistä Amsterdamiin, josta lentokentältä lähti suoraan noin 2,5 tuntia kestävä junamatka Maastrichtiin. Alkujärjestelyihin perillä kuului ehdottomasti pyörän hankkiminen, joka osoittautuikin todella käteväksi kulkuvälineeksi tässä pienehkössä kaupungissa. Pyöriä on myynnissä 40-80 euron hintaan muun muassa Facebook-ryhmässä ”Buy and Sell a bike in Maastricht”. Tärkeää on kuitenkin myös panostaa lukkoon, sillä Maastricht on täynnä pyörävarkaita. Mikäli oleskelu Maastrichtissa kestää yli 4 kuukautta on kaupungin asukkaaksi käytävä rekisteröitymässä. Tähän yliopisto järjestää myös yhteisiä rekisteröitymiskäyntejä ja helpottaa näin alkujärjestelyjen hoitamisessa.

Helmikuun ensimmäisellä viikolla järjestettiin uusille opiskelijoille ”Arrival week”, jonka aikana oli erilaisia tapahtumia, bileitä ja ravintolaillallisia, joissa tutustuminen uusiin opiskelukavereihin alkoi. ISN Maastricht (International Student Network) järjesti myös pitkin vuotta kaikenlaisia juhlia, illanviettoja, tapahtumia ja matkoja. Yliopiston puolesta järjestettiin myös muutama orientaatiopäivä, jossa tutustuttiin ylipiston tiloihin, opetusmenetelmiin ja muihin käytännön asioihin. Asunnon hankkiminen kävi itselläni melko helposti suoraan paikallisen opiskelija-asuntolan (Maastricht Housing) nettisivujen kautta, josta sain huoneen asuntolasta omalla kylpyhuoneella ja keittiön noin 10-20 ihmisen kanssa jaettavaksi. Olin hyvissä ajoin liikkeellä, joten valinnanvaraa vielä oli. Hintataso oli opiskelija-asunnoissa/huoneissa Suomessa totuttuun verrattain kallis, mutta asuntolassa asumisessa tutustui myös kansainvälisiin opiskelijoihin ja kulttuureihin, joten se oli sinällään myös hyvä kokemus. Hintataso oli suunnilleen Suomea vastaava, jotkin elintarvikkeet hieman halvempia. Olin varautunut hyvin sateiseen ilmastoon, sillä olin kuullut paljon tarinoita Hollannin keväästä ja sää olikin hyvin vaihtelevaa, kuitenkin Suomen kevättä huomattavasti lämpimämpää.

Opiskelin Maastrichtin yliopistossa terveystieteitä ohjelmassa ”Prevention and Health Programme”. Puolen vuoden vaihdon aikana minulla oli 3 suurempaa kurssia: Disease and Prevention, Public Health Policy ja Public Health in International context, joista kertyi yhteensä 27 opintopistettä.  Kurssien sisällöt olivat hyvin mielenkiintoisia ja samalla haasteellisia. Opiskelumenetelmänä olivat käytössä tutorial-istunnot, luennot ja practical-istunnot. Tutorial-istunnoissa keskusteltiin erilaisista teemoista esimerkkitapausten avulla ja tuutorin tuella. Istunnot olivat organisoituneita tapaamisia puheenjohtajineen ja sihteereineen ja niihin tuli valmistautua lukemalla erilaisia artikkeleita, jotka toimivat keskustelun taustana. Luennot eivät olleet pakollisia, jonka huomasi niiden osallistujamäärästäkin, kuitenkin erittäin hyödyllisiä. Sen sijaan practical-istuntoihin, joissa harjoiteltiin erilaisia käytännön tilanteita politiikka-neuvotteluista asiakastapaamisiin, osallistuminen oli pakollista. Kokeen lisäksi kurssit sisälsivät usein ryhmätöitä, esseitä ja itsearviointeja. Työmäärä luentojen, ryhmätöiden, tutorial ja practical-istuntojen kanssa oli suuri ja koulu vei huomattavan ajan viikosta. Opiskelun taso tosin oli laadukasta ja perushyvällä englannin kielen taidolla pärjäsi hyvin. Byrokratia Maastrichtin yliopiston puolesta aiheutti toisinaan hieman haasteita, eikä kaikkea informaatiota saanut kovin ajoissa tietoon. Yliopiston toiminta muutoin oli kuitenkin johdonmukaista ja toimivaa, joskin aika ajoin hidasta niin ennen vaihtoon lähtöä kuin siellä ollessakin. Yliopiston yhteydessä ”Faculty of Health, Medicine and Life Sciences” tiedekunnan läheisyydessä sijainnut Sport center osoittautui myös todella hyväksi kuntosalin ja ryhmäliikuntojen suhteen. Siellä järjestettiin myös hyvin monenlaisia lajikerhoja ja kursseja, joten liikuntaa rakastavalle tarjontaa riittää. Maastricht on myös muuten täynnä erilaisia tapahtumia opiskelijoille lähes jokainen arkipäivä.

Maastricht on noin 120 000 asukkaan kaupunki aivan Etelä-Hollannissa sekä Saksan että Belgian rajojen läheisyydessä. Se on sijainniltaan ihanteellinen matkustelusta pitävälle ihmiselle, sillä sieltä on helppo matkustaa lähes minne päin Eurooppaa tahansa. Itse kävin vaihdon aikana muun muassa Liegessä, Bruggessa ja Brysselissä Belgiassa, Aachenissa ja Kölnissä Saksassa, Luxemburgissa, Barcelonassa ja Pariisissa ja lisäksi muita Hollannin kaupunkeja, kuten Eindhoven, Utrecht, Haag ja Amsterdam tuli käytyä läpi. Matkojen lisäksi vaihdon ehdottomia kohokohtia olivat helmikuulle ajoittuvat karnevaalit ja huhtikuussa juhlittu Kingsday, jotka ovat kansallisia juhlapyhiä. 

Puolivuotinen Maastrichtin yliopistossa ei suinkaan ollut helppo ja työmäärä oli suurempi kuin mihin Tampereen yliopistossa olin tottunut. Myös opetustyylinä käytetyt tutoroinnit ja vahva painotus ryhmätöiden tekemisessä oli arkipäivää, eivätkä täysin sopineet omaan oppimistyyliin. Koulunkäyntiin piti todella panostaa, eikä vaihtokertomuksista tuttu juhliminen ja lomailu olleet ensisijalla joka viikko. Kuitenkin myös vapaa-ajan tapahtumia ja matkoja riitti, joista muodostuikin vaihdon kohokohtia. Koen, että opiskelijavaihto ulkomailla antoi minulle monta asiaa: rohkeutta käyttää englanninkieltä, toimia kansainvälisessä ilmapiirissä, käyttää erilaisia opiskelumenetelmiä, mutta ennen kaikkea uusiin kulttuureihin tutustumista, mahtavia ihmisiä ja itseluottamusta pärjätä maailmassa.

Opiskelijavaihto ulkomailla tuli juuri sopivaan saumaan ja toi vaihtelua yliopisto-opiskelun arkeen. Suosittelisin Maastrichtia ja sen yliopistoa sen laadukkaan opetuksen ja kansainvälisen ilmapiirin perusteella. Sieltä on helppo matkustaa ympäri Eurooppaa ja kohdata erilaisia kulttuureja. Maastricht itsessään on idyllinen ja viihtyisä hollantilainen kaupunki, jossa kohtaavat ihmiset ympäri maailmaa. Se on Tamperetta pienempi, mutta erittäin kansainvälinen ja tunnelmallinen kaupunki, jossa on laaja tarjonta erilaisia tapahtumia, ravintoloja ja baareja. Ihmiset Maastrichtissa ovat avuliaita ja puhuvat hyvin englantia, mikä sai olon tervetulleeksi. Voinkin siis suositella Maastrichtia ihmiselle, joka etsii uusia kokemuksia niin opiskelun kuin vapaa-ajan saralta uudessa kulttuurissa.

REETTA-MAIJA RAPO