Tätä sivustoa ei enää päivitetä. Tutustu Tampereen yliopiston uuteen Opiskelijan oppaaseen.

Matkakertomus:

Universiteit Maastricht, Maastricht, 10.04.2017 – 07.07.2017

Maa: Alankomaat
Kaupunki: Maastricht
Yliopisto: Universiteit Maastricht
Vaihtoaika: 10.04.2017 – 07.07.2017
Vaihto-ohjelma: Erasmus
Lähettävä yksikkö: Lääketieteen yksikkö

Etukäteisjärjestelyt Suomessa:

Tämä kolmen kuukauden vaihto on meillä lääkiksessä oikeastaan ainoa mahdollinen vaihto, jonka saa kätevästi hyväksiluettua opintoihin täällä Suomessa. Hakuprosessi oli siis täällä Suomen päässä helppo. Halukkaiden piti täyttää nettiopsussa hakemus ja kaikista hakijoista arvottiin kuusi, jotka pääsivät. Lisäksi piti hakea erikseen Maastrichtin yliopistoon, jonne tarvittiin monia eri liitteitä ja tiedonkulku sieltä suunnasta ei aina ollut kovin selkeää. Kuitenkaan suurempia ongelmia ei syntynyt ja vaihtokoordinaattori osasi vastata kysymyksiin.

 

Kohdemaahan saapuminen:

Opiskelujen aloittaminen ei Maastrichtissa sujunut aivan niin sujuvasti kuin olimme odottaneet. Meille uusille vaihtareille ei oltu järjestetty mitään perehdytystä, vaan koulu alkoi heti suoraan maanantai-aamuna. Kävimme ensimmäisenä päivänä tapaamassa vaihtokoordinaattoria, mutta ei hän meitä kauheasti opastanut vaan lähinnä antoi opiskelijakortit ja yliopiston t-paidat. Onneksi opiskelukaverit olivat mukavia ja opastivat meitä yliopistolla liikkumisessa, opiskeluun liittyvissä käytännön asioissa ja kutsuivat myös mukaan vapaa-ajan juttuihin. Perehdytyksen puute johtui ilmeisesti siitä, että tulimme kesken lukukautta huhtikuun alussa, kuulemma aikaisemmin tulleilla vaihtareilla oli ollut muutama perehdytyspäivä ennen koulun alkua.

Maastrichtissa toimii ISN Maastricht –niminen järjestö, joka järjestää vaihtareille tapahtumia ja ohjelmaa. Myös heillä on ilmeisesti lukukauden alussa orientoiva viikko, jonka aikana on paljon bileitä ja tapahtumia, jotta vaihtarit tutustuvat toisiinsa ja kaupunkiin. Tämäkin jäi siis meiltä suomalaisilta uupumaan, joten olimme aika oman onnemme nojassa kaiken suhteen: kouluun, ihmisiin ja kaupunkiin tutustuminen. Onneksi meidän linjalla oli mukavia tyyppejä, jotka auttoivat alusta asti ja joista sai kavereita.

 

Asuminen:

Heti kun meiltä vaihtoon lähtevä porukka oli arvottu, päätimme, että haluamme kaikki kuusi asua yhdessä. Kämpän etsintä aloitettiin muistaakseni loka-/marraskuussa, kun vaihto alkoi huhtikuussa eli todella hyvissä ajoin, sillä tiesimme, ettei näin isolle porukalle löydy sopivaa kämppää ehkä mitenkään nopeasti. Aloitimme etsinnän Airbnb:stä, koska se tuntui hyvältä paikalta vuokrata kalustettu kämppä tällaiseksi lyhyeksi ajanjaksoksi. Löysimme muutamia vaihtoehtoja, joiden vuokraajille laitoimme viestiä, ja yksi näistä kämpistä oli lopulta sellainen, että me kaikki mahduimme siihen ja kolmeksi kuukaudeksi vuokraaminen oli myös vuokranantajille ok. Maastrichtissa kannattaa kuitenkin huomioida, että ainakaan kaikissa taloyhtiöissä Airbnb ei ole ilmeisesti kovinkaan sallittua tai ainakaan toivottua, joten valituksia saattaa tulla. Meille tämä selvisi vasta vaihdon edetessä, onneksi ei tullut meille tai supermukavalle vuokranantajalle kuitenkaan mitään ongelmia.

Jos olisin lähtenyt yksin vaihtoon, olisin varmaankin hankkinut asunnon yliopiston vaihtareille tarkoitetusta guesthousesta, jossa on usean ihmisen jakama keittiö. Kuulemma ainakin joillain yhteiset tilat ovat kamalassa kunnossa, mutta guesthouse on hyvä tapa tutustua muihin vaihtareihin.

 

Opiskelu:

Opiskelin siis lääketiedettä myös Maastrichtissa kuten Tampereellakin. Tämä vaihto on mahdollinen kuudelle toisen vuoden lääkisopiskelijalle joka kevät ja vaihdossa suoritettavat kurssit (Thinking and doing II ja valinnainen kurssi) hyväksiluetaan opintoihin, eikä vaihdon ajalta jää rästejä toisen vuoden lääkisopinnoista.

Opiskelu oli pääpirteiltään melko samanlaista kuin Tampereella. Oli luentoja, tutoristuntoja ja käytännön harjoituksia. Toki esimerkiksi PBL oli vähän erilaista kuin täällä, mutta nopeasti siihen tottui. Suurin ero olivat ryhmätyöt ja projektit, joita Suomessa ei tarvitse tehdä kovinkaan monella lääkiksen jaksolla, mutta Maastrichtissa näitä oli huomattavasti enemmän ja ne tuntuivat kaikille tuottavan aina paljon päänvaivaa. Koulua tuntui varsinkin Thinking and doing –jaksolla olevan kovin vähän verrattuna opiskeluun täällä, mutta opetuksen lisäksi oli tietysti myös itsenäistä opiskeltavaa.

Maastrichtin yliopistossa on siis kansainvälinen lääkiksen linja, jolla mekin opiskelimme, eli kaikki opetus oli englanniksi.

 

Muuta mainitsemisen arvoista:

Tässä muutamia vinkkejä Maastrichtiin lähtevälle.

Pyörä on ihan ehdottomasti paras kulkupeli Maastrichtissa, toki sama pätee varmasti melkeinpä kaikkiin Hollannin kaupunkeihin. Facebookista löytyy monia ryhmiä, jossa ihmiset myyvät pyöriä hyvinkin edullisesti ja näissä ryhmissä oman pyörän saa myös helposti myytyä eteenpäin vaihdon loppuessa. Kukaan ei käytä pyöräilykypärää, joten jos sellaista haluaa käyttää, se kannattaa ottaa mukaan jo Suomesta, koska kaupoista on kyllä vaikea löytää.

Maastrichtista on helppo tehdä viikonloppureissuja esim. Belgiaan ja Saksaan sekä tietysti muualle Hollantiin. Hollannin sisällä ja Belgiaan saa halpoja junalippuja, kun osaa vaan ostaa oikeasta paikasta ja oikeanlaisen lipun, kannattaa kysyä joltain paikalliselta opiskelukaverilta miten halpoja lippuja saa. Maastrichtin lentokentältä lähtee myös aika paljon halpoja lentoja, niitäkin kannattaa katsella, jos kiinnostaa.

 

Merkityksellisyys:

Vaihto oli merkityksellinen ainakin siinä, mielessä, että oli hienoa asua kolme kuukautta ulkomailla. Ja tietysti siksi, että oli todella hauskaa! Opiskelulta jäi nimittäin aikaa tutustua uusiin ihmisiin eri puolilta maailmaa (kansainvälisellä linjalla opiskelee tosi kansainvälistä porukkaa), viettää monia päiviä Maastrichtin puistoissa ja vanhassa kaupungissa sekä tehdä lähes joka viikonloppu joku reissu.

Englannin kieli parani varmasti vaihdon aikana, vaikka sitä ei ehkä kovin paljon itse huomaa. Ja vaikka ei olisi ihan hirveästi parantunut niin ainakin englannin puhuminen tulee nyt paljon enemmän luonnostaan.