Tätä sivustoa ei enää päivitetä. Tutustu Tampereen yliopiston uuteen Opiskelijan oppaaseen.

Matkakertomus:

Radboud University Nijmegen, Nijmegen, 14.08.2016 – 02.07.2017

Maa: Alankomaat
Kaupunki: Nijmegen
Yliopisto: Radboud University Nijmegen
Vaihtoaika: 14.08.2016 – 02.07.2017
Vaihto-ohjelma: Erasmus
Lähettävä yksikkö: Yhteiskunta- ja kulttuuritiet.

Vaihtokohdetta miettiessä minulla painoi eniten kohdevaltio ja vaihtokaupunkini sijainti. Toisena miltei yhtä painavana seikkana seurasi kohdeyliopiston kurssi tarjonta: halusin ensisijaisesti lukea pääainettani psykologiaa tai suorittaa sosiaalitieteiden opintoja. Hain ensimmäisessä hakuvaiheessa ja ensisijaisesti Unkariin ELTE yliopistoon. Tein valintani sijainnin perusteella, sillä maa kiehtoi minua kovasti sukulaiskielisyytensä ja keskeisen sijaintinsa takia. En kuitenkaan tullut valituksi sosiaalitieteiden ohjelmaan vaan koordinaattorini neuvosta valitsemaani Radboud yliopistoon psykologian vaihtopaikalle (Psykologian vaihtopaikkoja ei ollut kuin Alankomaissa ja Saksassa). Olin aluksi pettynyt valintaan, vaikkakin jo hakuvaiheessa Radboudin nettisivujen englannin kielisen tiedon saatavuus ja psykologian kurssitarjonta kiehtoi minua kovasti. Nyt voin vain todeta, että oli kuitenkin mieletön onni saada päätyä Alankomaiden Radboudiin!

Tultuani valituksi sain viestin Radboudilta ja lähdin etenemään heidän ohjeiden mukaisesti ja täytin yliopistoon ilmoittautumislomakkeen. Yliopisto teki yhteistyötä paikallisen asumisjärjestön, SSH&:n kanssa, ja kysyi, tarvitsisinko apua asunnon hankinnassa. Lisäksi sai esittää toiveen, mistä vaihto-opiskelijoille suunnatusta rakennuskompleksista huoneen haluaisi. Ilmoitin kaipaavani apua asunnon hankinnassa ja valitsin Vossenveld-nimisen kompleksin, siellä parhaillaan vaihtoa viettävän ystäväni suosituksesta. Ilmoittautumislomakkeella sai myös ilmaista halunsa osallistua ennen lukuvuoden alkua järjestettävälle orientaatioviikolle. Ennen lähtöä kuuluviin järjestelyihini kuului myös Tampereen asuntoni alivuokraaminen, vakuutuksien hankkiminen ja osoitteen muutos.

Noin paria viikkoa ennen H-hetkeä saimme aikataulun orientaatioviikosta ja ryhmäni tuutorit loivat porukallemme facebook-ryhmän. Homma oli todella hyvin järjestely, ja tuutorit loivat viesteillään hyvin tervetulleen olon. Orientaatio oli hyvin intensiivinen, sekä todella hyödyllinen aloitus tulevaan lukuvuoteen. Meistä muodostui melko tiivis porukka ja tapasimme tiheästi ensimmäisellä lukukaudella ja pidimme yhteyttä vielä vuoden toisellakin puoliskolla. Suosittelen lämpimästi osallistumaan orientaatioon!

Asuntoni oli valmiina asuttavaksi heti tulostani lähtien, ja se oli kalustettu, kuten useimmat vaihto-opiskelijoille suunnatut vaihtoehdot. Yliopistoon ilmoittautuessa sai valita, haluaako vuokrasopimuksen alkaessa ostaa petivaate- ja/tai keittiövälinepaketin. Itse ostin vain petivaatesetin, sillä oletin keittiövälineiden löytyvän paikanpäältä edullisemmin. Tämä osoittautui erinomaiseksi ratkaisuksi, sillä keskustasta ja aivan Vossenveldinkin vierestä löytyi käytettyjä tavaroita myyviä liikkeitä.

Vossenveldissä kämppiksiä asunnossa on yhdeksän. Yksiöstään poismuuttavana tein valintani rakennuskompleksin suhteen kämppisten lukumäärän perusteella. Toinen vaihtoehtoni oli kampusta huomattavasti lähempänä sijaitseva Hoogeveldt-niminen rakennus, jossa tosin asutaan yhdessä 15 kämppiksen kanssa, joiden kanssa jaetaan suihkut. Vossenveldissä päädyin asumaan paikallisten kanssa. Yhteiselomme sujui mukavasti, mutta kaipaamaani seuraa kämppiksistä ei ollut, ja vuoden toiseksi puoliskoksi muutinkin sitten Hoogeveldtiin elävämmän ympäristönsä ja paremman sijaintinsa takia. Tämä vaihdos osoittautui vaihtovuoteni parhaimmaksi päätökseksi! Muutin yhteen kansainvälisten opiskelijoiden kanssa, ja meillä oli mielettömän kotoisa tunnelma kimppakämpässämme. Miltei jokailtaisen hengailun lisäksi järjestimme illallisia, juhlia ja lähdimme tapahtumiin ja reissuihin yhdessä. Oli aivan mielettömän ihanaa jakaa vaihtoaikaa tämän porukan kanssa! (Myöskin lukittavien, yhden hengen suihkujen jakaminen oli kämpässämme rehellisesti ihanan ongelmatonta, sitä kun jotkut saattavat alkuun kammoksua, ja olimme onnellisessa asemassa kun siisteydenkään suhteen meillä ei tullut suurempaa ongelmaa).

Rakennuskompleksia miettiessäsi olisi mielestäni oleellista tietää, että Hoogeveldtissä on noin 300 lyhytaikaista vaihto-opiskelijaa majoittava ’siipi’, mikä tarkoitti käytännössä sitä, että kaikki heistä ovat kaltaisiasi Erasmus- tai muilta mantereilta Nijmegeniin max. vuodeksi tulleita vaihtareita. Melkein aina ulos astuessani oli joku tuttu jota vähintään moikata. Vertaillakseni kolmea vaihtareille tarjottua kohdetta: Vossenveldiä, Hoogeveldtiä ja Taliaa, on Hoogeveldt ehdottomasti eloisin paikkana. Itse nautin siitä, että kavereiden kanssa oli helppo sopia tärskyt takanurmikolle, nuotiopaikalle tai jonkun keittiöön; asuimmehan samassa talossa. Vossenveld oli taas mukavan rauhallisella alueella, joen varrella ja rakennuskompleksinakin raukeampi. Ja Talia oli molemmilla lukukausilla kompleksi näiden kahden väliltä.

Englannin kielen taso on Alankomaissa korkea, enkä puhu pelkästään koulutetuimmasta kansasta. Juttelimpa kerran pankkijonossa paikallisen isoäidin kanssa hänen elämästään sujuvasti englanniksi. Myöskin opetuksen taso oli korkealuokkaista, ja etenkin psykologian englanninkielinen kurssitarjonta oli kattava. Kaikilla kursseilla meillä oli luennot, joilla en juuri kokenut vaikeuksia pysyä perässä. Monella kurssilla oli essee tai (ryhmä) projekti/esitelmä. Tentti kuului myös kaikkiin suorituksiini. Opettaminen ja oppiminen erosi Tampereen tyylistä, sillä Radboudissa luennot oli paljon interaktiivisempia ja oppimista pyrittiin linkittämään ja soveltamaan käytäntöön, sekä harjoittamaan muitakin arvokkaita taitoja, kuin kuuntelemista ja luetun ymmärtämistä. Koen pystyväni kommunikoimaan akateemista osaamistani vaihtovuoteni ansiosta nyt paremmin.

Ympäri Alankomaiden, pyöräily on niin yleinen kulkumuoto, että hankimmekin pyörät kaikille heti orientaation ensimmäisenä päivälle (n.50-100€). Mikäli kuitenkin satut saapumaan Nijmegeniin jo ennen orientaatioviikon alkua, suositan etsimään pyörää yksityiseltä myyjältä. Moni lähtevä vaihto-oppilas kauppaa niitä esim. Hoogeveldt:n facebook ryhmässä edullisemmalla. Siellä sen voi myös kaupata vaihtosi päätyttyä.                                          

Hollannin sisäiseen matkustamiseen suositan junayhtiön ryhmälippuja, jotka saa hankittua NS-Nijmegen grouptickets-nimisestä facebook-ryhmästä. Hollannista pääsee muutenkin todella kätevästi liikkumaan ympäri Eurooppaa lentäen tai esimerkiksi Flixbus-nimisen linja-auto yhtiön kyydittämänä.                                                                                                        

Radboudissa on erittäin hyvät urheilumahdollisuudet. Jäsenyys yliopiston liikuntakeskukseen maksaa n.15€ kuukaudessa, ja se sisältää urheilu kursseja ratsastuksesta seinäkiipeilyyn, ryhmäliikuntatunnit (yli 80 erilaista) ja kuntosalin. Myöskin urheilulajiryhmiä on todella paljon ja itse pääsin rakkaan harrastukseni telinevoimistelun pariin tasokkaan opetuksen ja hyvien tilojen kera. Suositan hankkimaan jäsenyyden, mikäli yhtään innostaa liikkua.

Koen vaihtovuoteni olleen vuoden mittaiseksi ajakseen erityisen rikas ja antoisa. Vaikka en vielä tässä vaiheessa osaa ennustaa, millainen tulevaisuuden ja ammatillinen hyöty vaihdollani tulee minulle olemaan niin sain ainakin oppia psykologian alalla valtavasti sellaista mitä Tampere ei tarjoa, sain uusia näkökulmia ammatillisiin mahdollisuuksiini, sain kehittää englanninkielen taitoani niin että sen käyttäminen tuntuu nyt kovinkin luontevalle, sain tutustua kovin moniin eri katsantakantoihin eri kulttuureista tulevien kavereideni kautta ja kyseenalaistaa omaa ajattelutapaani uudessa ympäristössä, sain matkustaa ympäri Eurooppaa enemmän kuin ikinä vuoden aikana olen kyennyt, sain ihania ystäviä ja sain perspektiiviä jonka kautta osaan arvostaa koti-Suomeani ja psykologian opiskelua Tampereella nyt uudella tavalla. Kun olet jo tähän asti päätynyt matkakertomuksia lukemaan, haluan käsi sydämellä suositella LÄMPIMÄSTI vaihtoon lähtöä ja myöskin Radboudia!