Tätä sivustoa ei enää päivitetä. Tutustu Tampereen yliopiston uuteen Opiskelijan oppaaseen.

Matkakertomus:

Rijksuniversiteit Groningen, Groning, 01.02.2017 – 30.06.2017

Maa: Alankomaat
Kaupunki: Groning
Yliopisto: Rijksuniversiteit Groningen
Vaihtoaika: 01.02.2017 – 30.06.2017
Vaihto-ohjelma: Erasmus
Lähettävä yksikkö: Johtamiskorkeakoulu

Olin päättänyt hakea vaihtoon jo yliopistourani alussa, koska kansainvälinen työ ja mahdollinen asuminen ulkomailla tulevaisuudessa on kiinnostanut minua jo pitkään. Alankomaat valikoitui kohteeksi pitkien kansainvälisten perinteiden ja alankomaalaisten erinomaisen englannin kielen taidon vuoksi. Groningenin yliopiston valitsin sen hyvän maineen vuoksi, vaikka halusin reissata vaihtoni aikana Euroopassa, halusin samalla myös oppia uutta ja hyödyllistä opintoihini liittyvää. Itse hakuprosessi Groningenin yliopistoon oli alusta alkaen mutkaton omasta mielestäni. Viestintä kohdeyliopistosta oli hyvin informatiivista ja aktiivista ennen vaihtoa ja vaihdon aikana. Kurssitarjonta oli monipuolista vaihto-opiskelijoille ja kurssien opetuskieli oli englanti. Vaihtodokumenttien saanti onnistui ajallaan, kunhan vain itse muisti hoitaa tarvittavat asiat ajoissa esim. pyytää allekirjoitukset yms. Vaihtoa varten otin yhteyttä vakuutusyhtiööni, jossa osattiin auttaa tarvittavien vakuutusten kanssa, mutta muistaakseni ainoa, jonka itse otin oli matkavakuutuksen pidennys.

Groningenin yliopisto järjesti ensimmäisillä viikoilla tuutorointitapaamisia, mutta osallistujamäärät romahtivat radikaalisti ensimmäisen kerran jälkeen. Muistaakseni tuutorointitapaamiset olivat uusi lisä yliopistolta, joten tapaamisten organisointi oli vielä hyvin alkeellista verrattuna Suomeen. Vuorostaan paikallinen ESN-järjestö järjestää smurffiviikkoja muistuttavan viikon opiskeluiden alkuun, johon kannattaa ehdottomasti osallistua, koska sieltä on mahdollista verkostoitua hyvin uusiin ihmisiin ja järjestetyissä iltaohjelmissa on laidasta laitaan ohjelmaa stand up-esityksistä bileiltoihin. ESN:n järjestämällä viikolla on mahdollista osallistua hollannin kielen peruskurssille, itse en sitä tehnyt, koska groningenilaisten englannin kielen taito on erinomaista.

Saavuin Groningeniin vuokrasuhteeni alkamispäivänä, joten asunto oli valmiina, kun saavuin paikalle. Koska en ollut vastaanottanut vuokranantajan maksullista aloituspakettia, ensimmäisenä päivänä täytyi lähteä tutustumaan paikalliseen IKEA:an ja käydä ostamassa keittiötarvikkeet ja liinavaatteet. Vuokrasin asunnon yliopiston suositteleman SSH:n kautta ja asuin Kornoeljestraatilla, josta oli Zerniken kampukselle alle 10 minuutin pyörämatka ja keskustaankin vain noin 15 minuuttia. Kornona tunnettu asuntokompleksi majoittaa noin 300 opiskelijaa, joten tekemisestä ei varmasti tule pulaa. Vuokrataso Alankomaissa saattaa yllättää muuhun elintasoon nähden ja asuntojen kunto ei varmasti ole sama mihin Suomessa on tottunut (ainakaan Kornossa). Maksoin vuokraa 365 e/kk noin 10 neliön huoneesta ja samalla käytävällä asui 14 muuta ihmistä, joiden kanssa jaoimme WC:t ja suihkut. Ensimmäisten päivien totuttelun jälkeen yhteiselo kävi varsin helpoksi ja uusiin ihmisiin tutustuminen oli vaivatonta. Yllättävää oli, että samalla käytävällä oli lisäkseni neljä muuta suomalaista. En kadu hetkeäkään valintaani mennä asumaan Kornoon, mutta SSH:n vuokra-asuntola Moesstraatilla on vielä paremmalla sijainnilla, joten siihenkin kannattaa tutustua.

Opiskelin omaan pääaineeseeni liittyviä opintoja Groningenissa. Olin kuullut valmiiksi, että Groningenin yliopiston opetus on erittäin laadukasta ja vaativaa (josta kuulee myös ensimmäisten viikkojen aikana paljon), eikä tämä mielikuva ollut väärä. Tämän takia otin suhteellisen vähän opintoja verrattuna Suomeen eli vain kaksi kurssia per jakso. Opetusmenetelminä käytettiin luentojen lisäksi erilaisia harjoituksia ja ryhmätöitä. Tentit olivat vuorostaan hyvin laajoja ja niihin täytyi osata koko kurssialue, joten viimeisen illan luentodiojen selailu ei riitä Groningenin yliopistossa. Kuitenkaan omasta mielestäni kursseista läpipääseminen ei ole mitenkään mahdotonta ja kaikilla luennoilla/harjoituksilla ei ole välttämätöntä käydä, jos jaksaa viimeisen viikon tai viikkojen aikana tehdä kovasti töitä (huom. Omat oppimismenetelmäsi). Myöskään diojen laatu kaikilla kursseilla ei ole läheskään samalla tasolla kuin Tampereella ja oikeastaan kaikilla kursseilla on hyväksi, jos omaa kirjan tai muistiinpanot, joita saa yliopistolta ostettua muutaman euron hintaan, kirjat ovat vuorostaan aika kalliita ja koulun kirjastolta kirjojen saaminen on lähes mahdotonta. Omalla englannin kielen taidollani pärjäsin vaivattomasti koulussa, mutta omaa englannin kielen taitoa kannattaa hioa, jos tuntee itsensä epävarmaksi, koska välillä voi joutua lukemaan pitkiäkin pätkiä englannin kielistä tekstiä. Loppuyhteenvetona opetus on verrattavissa Suomen tasoon, mutta tietyissä asioissa Groningenissa odotetaan enemmän omatoimisuutta sekä tenttialueiden kokonaisvaltainen osaaminen on tärkeää, eikä tärpittämällä pärjää samalla tavalla kuin Suomessa. Vielä mainintana kursseilla usein ennen tenttejä julkaistaan harjoitustenttejä sekä mahdollisesti lisäksi vanhoja tenttejä, joilla on hyvä harjoitella varsinaiseen tenttiin. Kuitenkin kannattaa pitää mielessä, että kurssin tentti on todennäköisesti huomattavasti vaativampi, koska yliopistolla on tapana vaikeuttaa kursseja jatkuvasti.

Groningenin yliopistoon tutustuessa Googlen kuvahausta ensimmäisinä kuvina tulee vanha tyylikäs yliopistorakennus, joka toimii keskustakampuksena, mutta ainakin kauppatieteiden opetus tapahtui Zerniken kampuksella pari kilometriä pohjoiseen. Samalla alueella toimii varsin edullinen liikuntakeskus ACLO, jossa on urheilumahdollisuuksia suhteessa todella paljon enemmän kuin Tampereella. Suuren opiskelijamääränsä vuoksi Groningenin yöelämä on varsin eläväistä jokaisena viikonpäivänä pl. tenttiviikot, kun opiskelijat valloittavat keskustan kirjaston (jos haluat lukea kirjastolla, mene ajoissa). Hintataso niin kaupoissa kuin ravintoloissa on Suomea edullisempaa. Ja jos joskus laiskottaa Groningenissa toimii Suomen Woltiin verrattava Thuisbezorgd ja Food Drop, joista voi tilata ruokaa kotiinkuljetuksella lukuisista ravintoloista.

Matkustusmuotona Groningenin sisällä ehdottomasti paras on polkupyörä. Itse vuokrasin SSH:n suositteleman pyöräliikkeen kautta pyörän, johon kuuluvat mahdolliset kunnostukset ja uusi pyörä, jos se varastetaan ja sinulla on edelleen molemmat saamasi avaimet. Yksityisiltä ostettuna pyörä on edullisempi, mutta pyörien kuntoon nähden on todennäköistä, että pyöräsi hajoaa vähintään kerran, joten suosittelen vuokraamista. Alankomaissa on hyvä junaverkko ja Facebookissa on ryhmiä, joista on mahdollista ostaa junalippuja 7e hintaan. Ryhmät uudistuivat loppukeväästä, kun vaihtoni oli loppumetreillä, joten asiasta kannattaa kysellä opiskelijakavereilta, kun pääsee Groningeniin. Toinen vaihtoehto on liikkua bussilla ja esimerkiksi FlixBus on erinomainen vaihtoehto, jos matkustaa esimerkiksi Saksaan tai muualle lähialueille. Amsterdamin Schipolin lentokentälle Groningenista on noin kahden tunnin matka, josta lähtee lentoja ympäri maailmaa. Itse käytin myös muutaman kerran Eindhovenin lentokenttää, josta Ryanair lentää Alankomaista ja sinne matkaa kertyy vaihdoista riippuen noin kolme tuntia. Alankomaista matkustaminen on suhteellisesti edullista ainakin verrattuna Suomeen ja matka-ajat ovat huomattavasti inhimillisempiä Suomeen verrattuna. Kävin vaihtoni aikana Alankomaiden suurissa kaupungeissa, Saksassa useampaan kertaan ja 8 muussa maassa.

Kaiken kaikkiaan vaihtoni perusteella Alankomaista sekä Groningenista jäi erittäin hyvä kuva. Ihmiset ovat erittäin ystävällisiä, sää oli mainostettua parempi ainakin omana aikanani sekä vaihdosta sain kansainvälisiä ystäviä, joiden kanssa tulee pidettyä varmasti yhteyttä myös myöhemmin elämässä. Voin ehdottomasti suositella Groningenia vaihtokohteeksi, mutta koulutöitä siellä ei voi laiminlyödä aivan koko lukukautta, jos haluaa saada opintopisteensä. Itse pääsin kaikista tenteistä ensimmäisellä yrityksellä, joten hauskaakin ehtii pitämään varmasti. Tätä kirjoittaessa en ole vielä saanut opintorekisteriotettani vaihtoyliopistolta, mutta aikaisempien kokemuksien perusteella hyväksiluku onnistuu vaivattomasti. Vaihdosta jäi käteen paljon ja eri kulttuureista tuleviin ihmisiin on mielenkiintoista tutustua. Tämän kokemuksen perusteella työskentely ulkomailla ja esimerkiksi Alankomaissa saattaa kiinnostaa minua tulevaisuudessa.