Tätä sivustoa ei enää päivitetä. Tutustu Tampereen yliopiston uuteen Opiskelijan oppaaseen.

Matkakertomus:

Universiteit Maastricht, Maastricht, 10.04.2017 – 07.07.2017

Maa: Alankomaat
Kaupunki: Maastricht
Yliopisto: Universiteit Maastricht
Vaihtoaika: 10.04.2017 – 07.07.2017
Vaihto-ohjelma: Erasmus
Lähettävä yksikkö: Lääketieteen yksikkö

Matkakertomus: Maastrichtin yliopisto 10.4.-7.7.2017

Etukäteisjärjestelyt Suomessa

Ennen vaihtoa kaikkien tarvittavien papereiden ja dokumenttien lähettäminen Maastrichtiin päin oli jotenkin sekavaa, mutta sujui kuitenkin niin kuin pitikin. Tiedonkulku mukaan lähtevien kurssikavereiden kanssa kaikesta ennen vaihtoa tehtävästä piti huolen, että kaiken muisti tehdä ajoissa. Infoa toki annettiin hyvin yksikön ja erasmuksen puolesta. Muita tärkeitä hoidettavia asioita oli opintotukiasiat kelan kanssa, matka- ja matkatavaravakuutuksen ottaminen, ja asuntojärjestelyjen hoitaminen vaihdon ajaksi molemmissa maissa.

 

Kohdemaahan saapuminen

Ilmeisesti siksi koska saavuimme opiskelemaan huhtikuussa kesken kevätlukukauden, ei meitä odottanut minkäänlainen tutor-toiminta tai muunlainen järjestetty tutustuminen. Sen sijaan hyppäsimme suoraan eräänä huhtikuun maanantai-aamuna ensimmäiseen tutoriimme tuntematta lainkaan muita kanssaopiskelijoita. Tutustuminen muihin sujui kuitenkin ongelmitta, jotkin paikalliset kanssaopiskelijat tuntuivat jopa innostuvan siitä, että muutoin tutulle kurssille tuli uusia tyyppejä. Vastaanotto oli siis lämmin, ja ihmiset olivat valmiita auttamaan kaikissa käytännön asioissa kunhan itse oli aktiivinen.

 

Asuminen

Ajattelimme heti alussa vaihtoa suunnitellessamme, että kuinka kiva olisikaan asua kaikki yhdessä samassa kämpässä. Siispä onnistuimme vuokraamaan koko kuuden hengen poppoollemme kämpän, jonka löysimme Airb2b:n kautta. Kämppä sijaitsi noin 15 minuutin pyörämatkan päästä kampukselta, joka oli ihan riittävän hyvällä etäisyys. Vuokra oli hieman alle 400€/kk, mikä on käsittääkseni samaa luokkaa kuin paikallisissa opiskelija-asuntoloissa. Kuitenkin, ottaen huomioon näiden opiskelija-asuntoloiden puitteet (kerroskeittiöllisiä, pieniä huoneita ja kuulemma varsin epäsiistejä) tuntui asuntomme varsin hyvältä ratkaisulta siltäkin osin. Toisaalta jonkin verran totuttelua vaati tässsä kommuuninomaisessa yhteisasumisessamme esimerkiksi se, että vessoja ja suihkuja oli vain yhdet, ja että makuuhuoneet jaettiin kahden ihmisen kesken. Jääkaappitilaa oli myös yllättävän vähän. Sanoisin, että asumisjärjestelymme toimi kuitenkin hyvin, joskin se vaati joitakin arjen kompromisseja kuudelle aikuiselle pienehkön asunnon vuoksi.

 

Opiskelu

Kävimme vaihtomme aikana kaksi kurssia: Thinking and doing II (n. 2kk) ja Infectious diseases (n. 1kk). Yleisesti opiskelumenetelmät olivat suhteellisen samanlaisia kuin Tampereellakin koskien luentoja ja tutoreita. Ryhmätyöt vaihtelivat työmäärältään paljon. Erityisyytenä olivat vielä ns. group assignmentit, joita oli Tampereella opiskeluun verrattuna paljon. Niiden sujuvuus vaihteli niin ryhmäkohtaisesti kuin tehtävänannon selkeyden mukaan, ja tuotti muuten leppoisaan koulunkäyntiin omat haasteensa aina ajoittain. Esitelmiä oli enemmän kuin Tampereella. Tutorissa pidettiin yksi lyhyt esitelmä annetusta aiheesta ensimmäisellä jaksolla, ja infektiotaudeilla vähän pidempi ja laajempi ryhmäesitelmä. Opettajat olivat pääosin hyviä, ja monet ryhmätyöt ja luennot hyvin onnistuneita. Yleisesti opiskelu oli rauhallisempaa kuin Tampereella, ja jotkut työt eivät koskeneet vaihto-opiskelijoita lainkaan käytännön syistä.

 

Muuta mainitsemisen arvoista

Maastrichtista oli hyvän sijainnin ansiosta hyvä ponnistaa pienelle tai isommalle reissulle. Hyviä vaihtoehtoja oli monia, esimerkiksi Bryssel, Antwerpen, Liege, Köln, Aachen, Bonn, ja Hollannin kaupungeista Amsterdamin lisäksi mm. Utrecht, Den Haag ja s’Hertogenbosch. Itse Maastricht tarjosi myös paljon asioita joista oli helppo innostua.

 

Merkityksellisyys

Eri maihin ja kulttuureihin tutustuminen oli avartavaa ja ihmeellistäkin. Koulussa ja muualla pyöriessä tapasi ihmisiä esimerkiksi Kuwaitista, Saudi-Arabiasta, Tansaniasta, Saksasta, Italiasta, Belgiasta ja Kiinasta. Muutenkin Maastricht tuntui kaupunkina hyvin kansainväliseltä, ja oikeastaan varsinainen Hollantilainen kulttuuri oli paljon pienemmässä osassa arkea mitä ennakkoon ajatteli. Muutamia hyviä ihmissuhteita myös syntyi lyhyestä vaihtoajasta huolimatta, mikä on tietenkin hienoa. Enemmän ammatillisessa mielessä vaihto opetti sellaisia ihmisten väliseen vuorovaikutukseen ja itseensä luottamiseen liittyviä asioita, joita tuskin Tampereella olisi oppinut. Selkeyttä tuli myös omiin tulevaisuudensuunnitelmiin liittyen työntekoon ulkomailla. Kannatti ehdottomasti lähteä!