Tätä sivustoa ei enää päivitetä. Tutustu Tampereen yliopiston uuteen Opiskelijan oppaaseen.

Matkakertomus:

Marnix Academie, Utrecht, 28.08.2017 – 23.12.2017

Maa: Alankomaat
Kaupunki: Utrecht
Yliopisto: Marnix Academie
Vaihtoaika: 28.08.2017 – 23.12.2017
Vaihto-ohjelma: Erasmus
Lähettävä yksikkö: Kasvatustieteiden tiedekunta

Emilia Pajunen, 28.08.2017- 23.12.2017, Marnix Academie, Alankomaat, Erasmus

Päätin hakea vaihtoon spontaanin päähänpiston tuloksena keväällä 2017. Minulle vaihtoon lähteminen oli todella suuri harppaus omassa uskalluksessani. Eniten minua pelotti englannin kielen osaamiseni, sillä olin ollut aina erittäin epävarma sen suhteen ja tiesin sen olevan suhteellisen heikko. Lähdinkin vaihtoon suurimpana päämääränäni parantaa lähes olemattomia englanninkielentaitojani. Ilman vaihtokoordinaattorin tukea ja asianmukaista opastusta en olisi varmaan lähtenyt koko reissulle.

Koko hakuprosessi ja vaihtoon lähteminen tapahtui todella nopeasti. Idea lähteä vaihtoon syntyi juuri ennen varsinaisen haun päättymistä, jolloin otin pikaisesti yhteyttä kasvatustieteen yksikön vaihtokoordinaattoriin. Hän kannusti minua ja kertoi, että voin hakea vaihtoon seuraavassa täydennyshaussa. Käytin siis muutaman viikon tehokkaasti vaihdon suunnitteluun. Selasin mahdollisia vaihtokohteita ja kävin keskustelemassa koordinaattorin kanssa kahdesti.

Hakuprosessi sujui vaivattomasti ja tietoa oli saatavilla riittävästi sekä helposti. Koin, että vaihtokoordinaattorin kannustus ja opastus oli erittäin loistavaa. Sain apua nopeasti kaikkiin mieltä askarruttaviin kysymyksiin. Minusta tuntui, että haun ajankohta oli sopiva, vaikka aloitin suunnittelun ja koko hakuprosessin todella myöhään. En ehtinyt jaaritella tai murehtia hakukohdetta tai mitään muutakaan vaan valitsin parhaalta vaikuttavan vaihtoehdon ja laitoin paperit eteenpäin.

Päädyin Marnix Academieen ja Alankomaiden Utrechtiin, sillä olin kuullut paljon hyvää kaupungista ja opistosta. Päätöksentekoa helpotti myös Marnix Academien todella hyvät nettisivut. Selkeiltä nettisivuilta löytyi kaksi vaihto-opiskelijoille suunnattua 30 opintopisteen laajuista kokonaisuutta. Tämä tarkoitti sitä, ettei minun tarvinnut selata kurssitarjottimia vaan kokonaisuus oli valmiiksi suunniteltu ja kaikki sisältyi pakettiin. Valittavina olivat erityiskasvatusta ja inkluusiota käsittelevä kokonaisuus sekä ihmisyyttä käsittelevä kokonaisuus. Valitsin erityiskasvatusta käsittelevän kokonaisuuden.

Yhteydenpito Alankomaihin oli vaivatonta ja sain kaikki vaadittavat dokumentit ajallaan ja ilman ongelmia. Marnix Academie järjestää jokaiselle vaihto-opiskelijalle oman ”buddyn” eli paikallisen opiskelijan. Sain ennen vaihdon alkua yhden viestin omalta ”buddyltani”, mutta hänen ollessa kiireinen syksyn alussa jäi se sitten siihen. Onneksi koulussa järjestettiin muutakin tuutoritoimintaa. Lukukausi alkoi koulun opiskelijakunnan yhdessä vaihtokoordinaattoreiden kanssa järjestämällä orientoivalla tutustumispäivällä. Siellä meille esiteltiin koulun tiloja ja myöhemmin Utrechtin kaupunkia. Pelasimme myös perinteisiä tutustumisleikkejä ja vietimme tiiviisti aikaa yhdessä vaihto-opiskelijoiden kesken. Lisäksi varsinaisen tuutoritoiminnan päättyessä tuntui, että meistä oltiin kiinnostuneita ja eräällä kurssilla meille oli varattu erikseen aikaa kysellä mieltä askarruttavia asioita.

Minua oli varoitettu, että asunnon löytäminen vilkkaasta opiskelijakaupungista Utrechtista tulisi olemaan suurin haaste. Sellaiseksi se myös osoittautui. Sain koululta monia nettisivuja, mutta kannattaa olla itse aktiivinen, jotta asunnon löytyminen olisi helpompaa. Itse sain asunnon ystäväni kautta erittäin onnekkaan sattuman tuloksena. Koulun alkaessa muutamalla vaihto-opiskelijalla ei ollut asuntoa ja he majoittautuivat hostelleissa tai Airbnb-asunnoissa. Lopulta kaikille kuitenkin löytyi asunto.

Marnix Academie on pieni kristillinen opettajankoulutuslaitos, jonka taso vastaa Suomen ammattikorkeakoulua. Aluksi olin huolissani koulun uskonnollisesta vakaumuksesta, mutta minusta se ei näkynyt koulussa millään tavalla. Koulun ollessa suhteellisen pieni ilmapiiri ja tunnelma siellä oli todella tiivis. Myös opettajat koulussa olivat todella lämminhenkisiä ja mukavia. Minulla oli koko vaihdon ajan sellainen olo, että olen osa yhteisöä ja Marnix Academieta. Vaihto-opiskelijoita oli vain parikymmentä ja meistä muodostui todella tiivis yhteisö, jossa kaikki tunsivat toisensa hyvin. Teimme vapaa-ajalla paljon yhteisiä matkoja ulkomaille sekä muihin Alankomaiden kaupunkeihin.

Opiskelu Marnix Academiessa oli suhteellisen samanlaista kuin opintoni Tampereen yliopistossa. Koulun ollessa ammattikorkeakoulu, taso oli hieman alhaisempi verrattuna opintoihini Suomessa, mutta pääosin se vastasi odotuksiani. Opiskelukäytänteet Marnix Academiessa vastasivat opintojani Suomessa. Opiskelu koostui suurelta osin erilaisista ryhmätöistä ja esseistä. Työskentelimme siis yksin tai pienryhmissä ja pidimme esitelmiä sekä opetustuokioita muille opiskelijoille. Meillä ei ollut tenttejä tai luentoja. Minusta lähiopetusta oli sopivasti, sillä aikaa jäi reissaamiselle ja omille harrastuksille.

Vaihto-ohjelmaan sisältyi myös Hollannin kieltä ja kulttuuria käsittelevä kurssi sekä viikoittainen opetusharjoittelu paikallisessa peruskoulussa. Lisäksi vierailimme muutamissa kouluissa tutustumassa hollantilaiseen koulutusjärjestelmään ja esimerkiksi erityiskouluihin. Marnix Academiessa tilat olivat modernit ja tietokoneita oli runsaasti käytössä opiskelijoille. Meidän tuli ostaa yksi kirja, mutta se löytyi Tampereen yliopiston kirjastosta e-kirjana, joten fyysisen kirjan hankkiminen ei ollut välttämätöntä.

Asuminen ja eläminen Alankomaissa on mielestäni suhteellisen samanlaista kuin Suomessa. Ruoka on samanhintaista lukuun ottamatta alkoholia. Harrastusmahdollisuudet ovat hyvät. Utrechtista löytyy esimerkiksi paljon edullisia kuntosaleja sekä erilaisia urheiluseuroja, joihin liittyminen on helppoa. Lisäksi paikallinen Erasmus-järjestö on erittäin aktiivinen ja järjestää vaihto-opiskelijoille paljon tapahtumia ja retkiä. Alankomaissa eläminen vaihto-opiskelijana oli todella sujuvaa, sillä hollantilaiset ovat mukavia ja puhuvat todella hyvin englantia. Asioiden hoitaminen oli siis helppoa ja vaivatonta. Alankomaissa on ilmainen WIFI-yhteys keskustoissa sekä kauppakeskuksissa. Se toimi moitteettomasti ja oli helppo käyttää.

Sää Alankomaissa on usein melko sateinen, joten sadetakille ja sateenvarjolle tuli käyttöä. Olin kuitenkin osannut varautua siihen eikä se haitannut menoa. Sateisesta säästä huolimatta hollantilaiset pyöräilevät aina. Suosittelenkin hankkimaan pyörän, sillä se helpottaa liikkumista paikasta toiseen. Itse vuokrasin pyörän Swapfiets-sivuston kautta edullisen hinnan ja helppouden vuoksi. Pyörän voi myös ostaa ja myydä jälkikäteen, sillä kaupungissa on paljon pyörien kierrätysliikkeitä. Myös julkinen liikenne toimi mielestäni erittäin hyvin, mikäli ei halua pyöräillä.

Opintojen ja vaihtojakson edessä huomasin, ettei kielitaitoa tarvinnut ujostella. Vaihdossa oppii olemaan avoin ja uskaltaa heittäytyä spontaaneihin ideoihin kielitaidon kehittyessä siinä sivussa. Itse koen, että minulle parasta oli, että lähdin reissuun yksin. Ollessani ainut suomalainen kielitaitoni kehittyi väistämättä joka päivä. Palasin siis Suomeen avoimempana, monta kokemusta rikkaampana ja tavoitteet kirkkaasti saavutettuina. Olen tyytyväinen päätöksestäni lähteä ja kannustan kaikkia, jotka pohtivat vaihtoon lähtemistä ottamaan riskin. Se kannatti!

EMILIA PAJUNEN