Tätä sivustoa ei enää päivitetä. Tutustu Tampereen yliopiston uuteen Opiskelijan oppaaseen.

Matkakertomus:

Universiteit Maastricht, Maastricht, 05.09.2017 – 22.12.2017

Maa: Alankomaat
Kaupunki: Maastricht
Yliopisto: Universiteit Maastricht
Vaihtoaika: 05.09.2017 – 22.12.2017
Vaihto-ohjelma: Erasmus
Lähettävä yksikkö: Kasvatustieteiden tiedekunta

Reetta Auvinen

01.09.2017-22.12.2017

Universiteit Maastricht, Maastricht, Alankomaat

Erasmus

Etukäteisjärjestelyt Suomessa sujuivat ilman suuria ongelmia. Pientä epäselvyyttä kuitenkin aiheutti se, että opiskelen Tampereen yliopistossa kasvatustieteitä, mutta halusin lähteä lukemaan terveystieteitä Maastrichtin yliopistoon. Aluksi piti selvittää, onko tämä mahdollista ja kuka olisi vaihtokoordinaattorini. Vaihto onneksi oli mahdollinen ja koordinaattori tulisi terveystieteiden tiedekunnasta.

Kohdeyliopiston kurssitarjonta löytyi suhteellisen helposti heidän nettisivuiltaan ja heille lähetettyihin sähköposteihin vastattiin myös aika nopeasti. Lopulliset kurssivalinnat tehtiin kotiin lähetetystä kurssitarjottimesta. Ennen vaihtoon lähtöä en osallistunut erilliselle kielikurssille, koska koin englannin kielen taitoni tarpeeksi hyväksi (C1). Ennen vaihtoon lähtemistä otin erillisen matkavakuutuksen, johon kuului matkatavara-, koti- ja tapaturmavakuutus.

Hollantiin lensin ensin Amsterdamiin ja sieltä matkustin kahdella junalla Maastrichtiin. Hyvänä vaihtoehtona olisi ollut myös lentää Brysseliin ja sieltä tulla junalla tai bussilla Maastrichtiin. Kohdeyliopistosta kysyttiin, haluaisinko, että minua tulisi tutor vastaan lentokentälle, mutta en kokenut tätä tarpeelliseksi. Muuta tutor-toimintaa ei oikein kohdeyliopistossa ollut.

Jo ennen vaihtoon hyväksymistä kannattaa etsiä asuntoja, nimittäin asuntotilanne Maastrichtissä on huono. Jos on aikaisin liikkeellä kannattaa rekisteröityä ja maksaa rekisteröintimaksu Maastricht housing sivustolle, joka tarjoaa opiskelija-asuntoja. Tein tämän, mutta huomasin ikäväkseni, että tarjolla oli enää vain sellaisia huoneita, joissa hinta-laatu-suhde eivät kohdanneet. Tämän jälkeen aloin etsiä vapaana olevia huoneita Facebookin kautta, mistä löytyy monia ryhmiä, joiden kautta opiskelijat alivuokraavat asuntoja toisilleen. Kilpailu huoneista on kovaa, joten ilmoituksiin tulee vastata heti. En onnistunut saamaan huonetta ennen vaihtoon lähtöä, joten varasin Stayokay-hostellista majoituksen kahdeksi viikoksi. Kolmannen viikon majailin Airbnb-asunnossa ja neljännen viikon kaverini lattialla. Kuukauden vaihdossa olemisen jälkeen sain vihdoin itselleni kalustetun huoneen Facebook-ryhmän kautta. Pääsin asumaan kolmikerroksiseen tyypilliseen hollantilaiseen taloon, jossa oli kaksi keittiötä, olohuone ja kuuden opiskelijan makuuhuoneet. Hollannissa on tyypillistä ostaa edelliseltä vuokralaiselta huonekalut, joten näin tein minäkin ja kun vuokrasin huoneen eteenpäin, sain myös myytyä huonekalut eteenpäin. Vuokrataso riippuu paljon siitä, missä asut. Aivan keskustassa olevat asunnot ja huoneet ovat kalliimpia kuin Belgian rajalla olevat. Vuokrataso myös riippuu talon kunnosta. Itse asuin aivan päärautatieaseman vieressä, mutta aika vanhassa talossa, joten vuokrani oli edullinen (280 euroa/kk).

Maastrichtin yliopisto tarjoaa maisteriopintojen vaiheessa monia opintokokonaisuuksia. Valitsin Health Education and Promotion -opinnot, johon kuului neljä kuuden opintopisteen kurssia. Kurssien opetuskielenä oli pelkästään englanti ja opettajien kielitaito oli todella hyvä. Maastrichtin yliopisto on tunnettu Problem Based Learning -menetelmästään ja sitä käytetään myös maisteriopinnoissa. Ryhmä saa jonkun ongelman tai tehtävän, johon pyritään löytämään ratkaisu. Ratkaisua etsiessä opiskellaan monia menetelmiä ja luetaan kasapäin tieteellisiä artikkeleita aiheesta. Kurssien opettajat ovat todella ammattitaitoisia ja opetuksen taso on todella hyvä. PBL-ryhmiä vetää tutorit, joiden ammattitaso vaihtelee suuresti, joka on harmillista. Kurssit olivat suuritöisiä ja kuuden opintopisteen eteen tuli todellakin opiskella paljon. Kursseihin kuului kirjallinen tentti, joko yksilö-, pari- tai ryhmätyö sekä muita pienempiä tehtäviä. Kursseilla luettiin paljon artikkeleita, luentomateriaaleja ja kirjoja.

Maastrichtin yliopiston viereen on kaksi vuotta sitten valmistunut uusi urheiluhalli, missä on liikuntasaleja, kuntosali, squash-kenttiä, opiskelutiloja ja kahvila. Liikuntatarjonta on opiskelijoille monipuolinen ja halpa. Joukkuelajeja voi pelata walk-in-tunneilla tai hakea yliopiston joukkueisiin try out:ien kautta. Ryhmäliikuntaa voi harrastaa aina nyrkkeilystä zumbaan.

Matkustelu Hollannissa on suhteellisen kallista. Junat ovat kalliita ja yleensä myöhässä. Maastrichtistä on kuitenkin helppo ja edullinen matkustaa busseilla (Flixbus) lähimpiin Belgian ja Saksan kaupunkeihin. Noin tunnin junamatkan päässä olevalta Eindhovenin lentokentältä myös saa suhteellisen edullisia lentoja vähän kauemmaksikin. Itse lähdin kaverini kanssa pitkälle viikonlopulle Milanoon ja Lissaboniin.

Vaihtoni oli kuin vuoristorata: koin todella huonoja asioita, mutta onneksi myös todella hyviä ja ihania asioita. Vaihto ennen kaikkea opetti minulle todella paljon. Kielitaitoni kehittyi huikeasti muun muassa kansainvälisten ystävieni ansiosta. Opin paljon eri maiden koulutuspoluista, joka sai arvostamaan suomalaista koulutusta.

REETTA AUVINEN