Tätä sivustoa ei enää päivitetä. Tutustu Tampereen yliopiston uuteen Opiskelijan oppaaseen.

Matkakertomus:

Vrije Universiteit Amsterdam, Amsterdam, 21.08.2017 – 21.12.2017

Maa: Alankomaat
Kaupunki: Amsterdam
Yliopisto: Vrije Universiteit Amsterdam
Vaihtoaika: 21.08.2017 – 21.12.2017
Vaihto-ohjelma: Erasmus
Lähettävä yksikkö: Johtamiskorkeakoulu

Päädyin hakemaan Alankomaihin vaihtoon, koska olen aina pitänyt Amsterdamista kaupunkina. Pari kertaa lomalla siellä käyneenä, se vaikutti kaupungilta, jossa viihtyisin myös pidempään. En hakenut muita kohteita ja pääsinkin onnekseni haluamaani paikkaan, vaikka Amsterdam melko suosittu hakukohde onkin. Olin ainut meidän yliopistosta syksyllä 2017 vaihdossa Vrije-yliopistossa ollut. Vaihtoni sisälsikin paljon uuden oppimista ja uusia tuttavuuksia eri puolelta maailmaa.

Hakuprosessi itsessään oli todella helppo. Kurssien valitsemisen kanssa tuli sähköpostiin selkeät ohjeet, kuinka tulee edetä. Kursseja suositeltiin valittavaksi 5 kappaletta. Yhdestä kurssista saa 6 opintopistettä, joten tuo 30 opintopisteen lukukausi on melko työläs. Kurssiohjelmaa voi kuitenkin muuttaa vielä saapumisen jälkeenkin, joten kannattaa valita 5 kurssia ja katsoa miten ne lähtevät rullaamaan.

Yliopisto suosittelee valitsemaan vaihto-oppilaita valmiiksi suunnittelut 5-kurssin ohjelmat (minorit). Tämän johdosta kurssit eivät mene päällekkäin ja jälkikäteen ajateltuna on suositeltavaa tehdä yliopiston suosittelemalla tavalla. Minoreissa syvennytään aina 5 kurssin ajan johonkin tiettyyn aiheeseen ja niiden avulla voi saada syvällistä oppia.

Itselläni oli asumisen kanssa vähän ongelmia, koska asunnot menevät todella nopeasti. Siksi kannattaa tehdä asuntohakemus nopeasti, kun DUWO (yliopiston asuntosäätiö) linkin lähettää. DUWO:n sivuilta voi tutustua eri asuntokohteisiin jo etukäteen ja kun itse linkki varaukseen tulee kannattaa päätös olla jo tehty.

Itse löysin lopulta asunnon DUWO:n kautta opiskelija-asuntolasta, joka ei ollut campuksella, missä valtaosa vaihtareista asuu vaihdon ajan. Suosittelenkin hakemaan johonkin campuksen asuntoloista. Asunnot ovat ihan perussiistejä ja siellä asuessa tutustuminen muihin vaihtareihin on helpompaa, koska aika pitkälti kaikki tapahtumat ovat siellä. Itse jouduin nyt nähdä vähän enemmän vaivaa, kun asuin 8 kilometrin päässä campukselta, joten pyöräilyä tuli (useimmiten vesisateessa :) ) aika paljon päivässä. Hyvää hyötyliikuntaa muuten hieman epäterveellisen elämän tasapainoksi. Laadukas pyörä on yksi juttu mihin muuten kannattaa ehdottomasti panostaa. Yliopiston ehdottama pyöräliike on hyvä ja sitä kautta pyörän saa helposti itselleen ensimmäisten päivien aikana. Hintataso Amsterdamissa on asuntojen kannalta todella kallis ja yksityiseltä sektorilta asunnon vuokraaminen oli omalla kohdallani pois ajatuksista. Nyt maksoin DUWO:n yksiöstä reilun 500 euroa kuukaudessa.

Asunto itsessään oli siisti ja minulla ei ollut mitään ongelmia. Ainona negatiivisena asiana mainittakoon, että lämmitysjärjestelmä ei aina toiminut asunnossani ja välillä tahtoi syksyn kylmetessä asunnossa olla vähän kylmä. Ehkäpä sijainnin takia tunnelma asuntolassa oli todella rauhallinen.

Saapuessa Amsterdamiin oli paikallinen Erasmus-tiimi järjestänyt kyyditykset lentokentältä asuntoihin. Tämä helpotti huomattavasti ensimmäistä päivää Amsterdamissa. Ensimmäisten viikkojen aikana oli myös paljon erilaisia tapahtumia ja tervetuliaisviikonloppu, jonka aikana oli mahdollisuus tutustua kaupunkiin ja muihin vaihto-opiskelijoihin. Ohjelmaa ja tekemistä riitti ja ehdottomasti kannattaa näihin alun tapahtumiin osallistua, vaikka ne vähän lompakossa kirpaisevatkin.

Itse opiskelu Amsterdamissa oli todella erilaista verrattuna Suomeen. Ryhmätöitä ja esitelmiä oli jokaisella kurssilla todella paljon. Tämä aluksi hieman jännitti, mutta oli lopulta mukavaa vaihtelua Tampereen tapaan opiskella. Yhdellä kurssilla esimerkiksi tehtiin esitelmä joka viikko ja parin viikon jälkeen niitä esitelmien pitämistä ei osannut enää jännittää. Opiskelusta vielä se, että tentit eivät monesti ole helpoimmasta päästä. Niihin kannattaakin valmistua huolellisesti.

Elämä Amsterdamissa oli todella helppoa ja tekemistä sieltä löytyy jokaiselle. Kaupunki on kaunis ja ihmiset todella avoimia ja mukavia. Sitä ei tarvitse pelätä, että aika kävisi pitkäksi. Itse tykkäsin käydä ulkona syömässä, kun tarjolla on niin paljon hyviä ravintoloita mistä valita. Myös reissujen tekeminen on halpaa Amsterdamista. Vaikka Amsterdamissa on paljon nähtävää, suosittelen ehdottomasti tekemään myös pari reissua vaihdon aikana.

En kuitenkaan unohtanut myöskään urheilua ja kannattaa ostaa jäsenyys yliopiston Sport Centrumista, jos liikunta lähellä sydäntä. Punttisali sijaitsee campuksella ja on kyllä todella toimiva hintaan nähden. Hintaan sisältyy myös erilaisia lajikerhoja ja itse kävin pelailemassa vanhana futarina futsalia vaihtokavereiden kanssa.

Kokonaisuudessaan voin suositella Amsterdamia ehdottomasti vaihtokohteeksi. Ihmiset ovat todella mukavia/avoimia ja kaikki puhuvat todella hyvää englantia. Tekemistä tosiaan riittää ja opetus on laadukasta. Kulttuurishokkiakaan ei pääse tulemaan, koska hommat pelaavat ja turhaa byrokratiaa ei kohtaa. Kaikin puolin erittäin hyvä vaihtokohde ja hakisin ehdottomasti myös uudestaan.