Tätä sivustoa ei enää päivitetä. Tutustu Tampereen yliopiston uuteen Opiskelijan oppaaseen.

Matkakertomus:

Rijksuniversiteit Groningen, Groning, 01.02.2018 – 18.06.2018

Maa: Alankomaat
Kaupunki: Groning
Yliopisto: Rijksuniversiteit Groningen
Vaihtoaika: 01.02.2018 – 18.06.2018
Vaihto-ohjelma: Erasmus
Lähettävä yksikkö: Johtamiskorkeakoulu

Hakuprosessi sujui varsin sutjakkaasti. Hakemuksen jättäminen, sähköpostittelu molempien osapuolien kanssa ja tiedonkulku onnistuivat ilman suurempia ongelmia. Ohjeet tarvittavista dokumenteista olivat selvät, joten minulla oli tiedossa mitä lappuja täytyy täyttää jne. Kohdeyliopiston kurssitarjontaan pääsi tutustumaan Groningen yliopiston sivuilta. Kevät oli kurssien osalta mahdollista suunnitella ennen lähtöä. Otin vaihdon ajaksi erillisen matkavakuutuksen. Matkavakuutus on normaalisti vain kolmeksi kuukaudeksi, mutta lisäselvityksiä vastaan vakuutus on mahdollista saada koko ajanjaksolle. Suunnittelen vertailemaan hintoja, sillä hinnoissa on eroja. Mikäli englannin kielen taito ei ole vahvin osa-alue, suosittelen osallistumaan kielikurssille, sillä kaikki opiskelumateriaali on luonnollisesti englanniksi.

Kohdemaahan saapuminen meni ongelmitta. Ensimmäisinä päivinä yliopistolla järjestettiin orientaatioluentoja, joissa kerrottiin elämisestä Alankomaissa, kulttuurillisia asioita sekä opiskelusta yliopistossa. Luennoilla käytiin läpi hyödyllisiä asioita ja saimme tuolloin myös opiskelijakortit sekä muita infolappusia. Orientaatioluentojen lisäksi meidät oli jaettu noin 15 opiskelijan ryhmiin, joissa Groningenin yliopistossa opiskeleva opiskelija neuvoi meitä opiskeluun liittyvissä asioissa sekä antoi vinkkejä muun muassa pyörän vuokraamiseen ja muihin käytännön asioihin. Tämän lisäksi suosittelen osallistumaan ESN introduction weekille! Viikon aikana on useita aktiviteetteja kuten pubikierros, urheilupäivä, komediailta ja luonnollisesti juhlia. Viikon aikana tutustuu moniin uusiin ihmisiin ja Groningeniin kaupunkina. Tämä oli loistava startti vaihdolle.

Suosittelen vuokraamaan asunnon SSH:n kautta. Järjestö tarjoaa kohtuuhintaisia solutyyppisiä ratkaisuja, joissa tyypillisesti on oma makuuhuone, ja muut tilat kuten suihku, keittiö ja vessa jaetaan muiden vaihto-opiskelijoiden kanssa. Omaa asuntoa on Groningenista hyvin hankala saada. Asunnot eivät ole kummoisessa kunnossa, joten on turha odottaa mitään luksuskämppiä. Asuntojen vuokrauksen kanssa kannattaa olla hereillä, sillä huoneet menevät nopeasti ja kuulin tilanteista, joissa osa opiskelijoista jäi kokonaan ilman asuntoa ja joutui palaamaan takaisin kotimaahansa. Itse asuin Moesstraat 16, ja voin lämpimästi suositella kyseistä paikkaa. Yhteiset pelisäännöt toimivat hyvin ja elo muiden opiskelijoiden kanssa meni hyvin. Sain nimenomaan asuntolan kautta monia ystäviä ja ajoittaisista yhteenotoista huolimatta valitsisin kyseisen paikan uudelleenkin. Suosittelen noudattamaan yhteisiä pelisääntöjä ja olemaan avoimin mielin. Näin asuntolaelämästä tekee mahdollisimman menestyksekkään.

Opetuksen taso Alankomaissa on korkeaa ja koulu vaatii työtä. Jokaisella valitsemallani kurssilla oli viikoittain luennot ja luentojen lisäksi harjoitukset, joissa kurssista riippuen joko laskettiin laskuja, pidettiin esitelmiä, keskusteltiin ennalta määritellystä materiaalista tai sovellettiin jollain muulla tavoin luennon teoriaa käytäntöön. Kurssit olivat mielestäni huomattavasti intensiivisempiä kuin Tampereen yliopistossa ja työmäärä on suurempi. Kursseilla käsiteltiin laajoja kokonaisuuksia, ja tentissä edellytettiin kokonaisuuden hahmottamisen lisäksi myös hyvinkin spesifiä tietoa. Kaikki kurssit ovat englanniksi Groningenissa, ja varsinkin alkuun pelkkä englanninkielinen materiaali teki opiskelusta työläämpää. Ajan mittaan tähän kuitenkin tottui. Esitelmien pitäminen ja tekstin tuottaminen tentissä olivat hankalaa, mutta nämäkin helpottuivat vaihdon edetessä. Monilla kursseilla vaaditaan, että sinulla on kirja ja niitä on todella huonosti saatavilla yliopiston kirjastosta. Kannattaa etsiä kirjojen vanhempia painoksia, joissa on usein melkein samat asiat.

Vapaa-aikana Groningenissa riittää tehtävää. Kaupungissa on paljon kahviloita, pubeja, baareja ja kivoja ravintoloita. Viisi kuukautta ei meinannut riittää kaikkien paikkojen läpikäymiseen. Itse kävin vaihdon aikana elokuvissa, keilaamassa, pelaamassa biljardia, ”pelaamassa” paintballia ja tutustuin paikalliseen oluttarjontaan. Urheilun osalta suosittelen ACLOa, joka on paikallinen Unipoli Sport. ACLOn tilat ovat hyvin kattavat. Jäsenmaksu lukukaudelta on 60 euroa, johon sisältyy muun muassa uimahalli, kiipeilyseinä, tenniskenttiä, squashkenttiä, jalkapallokenttiä ja ryhmäliikuntatunteja. Lisämaksusta on mahdollista käydä salilla ja osallistua lukuisille kursseille, kuten sukellus- ja tenniskurssille. Groningenissa on vaihteleva sää, ja auringonpaiste saattaa muuttua hetkessä vesisateeksi. Kaupungissa myös tuulee hyvin usein, joten säähän kannattaa varautua. Hintataso on hieman alhaisempi kuin Suomessa, erityisesti ruokapaikkojen ja juomien osalta. Alankomaissa matkustelu on verrattain kallista, mutta Euroopan sisällä matkustelu on edullista, sillä Euroopan sisäiset lennot on mahdollista saada hyvin edullisesti esimerkiksi Ryanairilta. Suosittelen hyödyntämään tätä mahdollisuutta ja itsekin tein vaihdon aikana muutamia reissuja Euroopassa.

Vaihtojaksoni oli erittäin onnistunut ja suosittelen lämpimästi vaihtoa kaikille, mikäli sellainen edes vähän kiinnostaa. Tutustuin reissun aikana ihmisiin eri kulttuureista ja tein esimerkiksi ryhmätöitä erimaalaisten kanssa, joka on hyödyllinen asia kansainvälistyvässä maailmassa. Koen, että vaihdosta on hyötyä tulevaisuudessa työurallani. Suosittelen nauttimaan vaihdosta täysin rinnoin, mutta muistamaan myös sen, että kurssit vaativat työtä.