Matkakertomus:

Vaihtoaika: 02.02.2018 – 03.06.2018
Vaihto-ohjelma: Erasmus
Lähettävä yksikkö: Johtamiskorkeakoulu

Hain Amsterdamiin vaihto- opiskelemaan sillä kaupunki vaikutti todella mielenkiintoiselta ja olin kuullut monien kavereitteni lomamatkoista, että Amsterdamissa kannattaa käydä. Ensimmäinen hakukohteeni oli Belgia, mutta onnekseni päädyin Amsterdamiin ja pääsin kokemaan tämän kaupungin loiston.

Vrije Universiteit Amsterdamin hakuprosessi oli mielestäni tehty todella helpoksi. Asunnon hankkimiseen, kursseihin ja muihin lomakkeisiin sai sähköpostilla selkeät ohjeet ja päivämäärät, milloin nämä pitäisi olla tehtynä. Kurssien ajankohtainen informaatio oli helposti löydettävissä nettisivuilta, ja kurssien sisältöä kannattaakin tutkia tarkkaan jo etukäteen. Kursseja on valittava minimissään 24 opintopisteen verran eli 4 kuuden opintopisteen kurssia. Näitä voi kuitenkin helposti vaihtaa vaihdon aikana, maksimissaan kolme kertaa. Kursseja valitessa on syytä huomioida kurssien mahdolliset pakolliset luennot, sillä nämä tuntuivat menevät todella helposti päällekkäin. Yhdessä sähköpostissa oli erikseen vielä linkki, josta pääsi katsomaan tarkemmin, milloin luennot ovat.

Saapuessani Amsterdamiin paikallinen ESN -ryhmä (European Student Network) oli järjestänyt kuljetukset kampukselle 10 eurolla, joka oli huomattavasti halvempaa, kuin esimerkiksi taksin ottaminen. Ensimmäisen päivän papereiden allekirjoittaminen, asunnon ja pyörän hankkiminen sekä muut yleiset asiat oli minusta hyvin organisoitu yliopiston ja ESN:n kautta.

Amsterdamissa on monia erilaisia asumismahdollisuuksia, joista suurimman osan tarjoaa organisaatio nimeltä DUWO. Asunnot ovat kuitenkin todella haluttuja, varsinkin Uilenstede- kampuksella, joten kun on aika valita asunto, kannattaa olla hereillä. Suosittelen vahvasti hakemaan asuntoa Uilenstedestä, eli pääkampukselta. Kampuksella asuu noin 3000 opiskelijaa ja asunnot ovat suurimmaksi osin soluja. Suosittelen ehdottomasti hakemaan asuntoihin, joissa keittiö/vessat jaetaan 10-14 henkilön kanssa. Tämä on ylivoimaisesti helpoin tapa tutustua muihin vaihtareihin ja myös kustannustehokkainta. Itse asuin asunnossa, jossa jaoin keittiön ja vessan toisen opiskelijan kanssa. Tämäkin oli mielestäni hyvä vaihtoehto, mutta muutaman viikon jälkeen olisin mieluusti jakanut yhteiset tilat useammankin henkilön kanssa. Huoneistojen siisteys on Suomeen verrattuna huonompaa, mutta ei mitään hälyttävää. Solujen vuokrat ovat noin 350-450 euroa, ja itse maksoin huoneestani 380e kuukaudessa. Suurin osa bileistä järjestetään myös Uilenstedessä, joten suosittelenkin hankkimaan asunnon ensisijaisesti sieltä.

Kampusalue sijaitsee noin 1,5 kilometrin päässä yliopistosta, eli erittäin lähellä. Tämä matka taittui koulupäivinä todella mukavasti pyörällä. Amsterdamissa pyörä onkin yleisin kulkuneuvo ja sillä taittui lopulta pitkäkin matkat, vaikka Amsterdamissa onkin todella tuulista aika ajoin. Sää on Amsterdamissa todella vaihtelevaa ja oman vaihtoni aikana koin niin kanaalien jäätymisen kuin myös +30 asteen helleaallon. Yliopisto ehdottaa pyöräliikettä, josta tilasin pyörän itselleni jo etukäteen. Tämä oli ehdottomasti helpoin tapa hankkia pyörä, mutta muitakin kauppoja löytyy keskustasta, jotka tarjoavat pyöriä halpaan hintaan. Suosittelen vahvasti hankkimaan pyörän kuitenkin mahdollisimman nopeasti. Kampusalueella sijaitsi myös pieni ruokakauppa, baari sekä iso urheilusali. Jäsenyys salille oli noin 30 euroa kuukaudessa ja mielestäni sali oli sen arvoinenkin. Amsterdamista löytyy yleisesti ottaen myös paljon erilaisia liikuntamahdollisuuksia ja itse vietin paljon aikaa myös squashia pelaillessa.

Opiskelu Amsterdamissa oli mielestäni haastavampaa kuin Suomessa. Jokainen kurssi piti sisällään pakollisia ryhmäluentoja kaksi kertaa viikossa, monia erilaisia ryhmätöitä sekä esitelmiä. Näihin kannattaakin tottua. Myös viikoittaiset tehtävät ovat todella normaalia. Tentteihin ei myöskään kannata mennä valmistautumatta, sillä ne ovat vaikeampia ja paljon laajempia, kuin mihin olin ainakin itse Tampereella tottunut. Opiskelun erilaisuus oli kuitenkin mielestäni hyvä kokemus ja se kehitti erityisesti esiintymistaitoja.

Asunnon saamisen ja muiden käytännön asioiden hoitamisen jälkeen alkoi tervetuliaistapahtumat. Näitä järjestivät niin yliopisto kuin myös ESN- järjestö. Suosittelen osallistumaan kaikkiin aktiviteetteihin mitä tarjotaan, sillä tämä on todella hyvä väylä tutustua muihin ihmisiin. Ainakin ESN järjesti muutaman päivän kestävän tervetuliaisviikonlopun ja vaikka se olikin suhteellisen kallis, sai siitä silti paljon irti. ESN järjestää paljon muitakin tapahtumia ja matkoja koko lukuvuoden aikana, joissa itsekin kävin suurimmassa osassa.

Amsterdamissa asuminen oli todella helppoa ja kiinnostavaa. Kaupunki tarjoaa kaikkea bileistä museoihin ja en usko, että Amsterdamissa voi aika käydä pitkäksi. Kaupunki on todella kaunis ja ihmiset ovat todella mukavia ja puhuvat loistavaa Englantia, joten kielimuurista ei tarvitse huolehtia. Itse kävin myös todella monessa muussakin maassa vaihtoni aikana ja tämä olikin Amsterdamista todella helppoa, esimerkiksi flix- bussilla. Lentäminen Amsterdamista oli mielestäni hieman kallista, mutta suosittelen silti tekemään reissuja muuallekin, kuin pelkästään eri kaupunkeihin Hollannissa. Hintataso Amsterdamissa on hieman Suomea alhaisempi, joten vaihtoa varten kannattaakin varata paljon rahaa, sillä itselläni ainakin sitä meni todella paljon.

Minulle jäi Amsterdamista todella positiivinen kuva vaihto-kohteena ja vaihtoni jälkeen olen harkinnutkin sinne joskus muuttamista. Amsterdamissa kaikki toimii hyvin, niin laadukas opetus, kuin myös julkinen liikenne. Voin ehdottomasti suositella hakemaan Amsterdamiin vaihtoon ja hakisin mieluusti itsekin uudestaan. Amsterdamissa tuskin tulee tylsää ja tässä kaupungissa vietät varmasti elämäsi parhaan puoli vuotta!